İdrak ettiğimiz 11 ayın sultanı Ramazan ayı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Molla Remzi Uçar, bu ayda cemaatle namaz kılmanın, sadaka ve ibadetleri artırmanın çok önemli olduğunu belirtti.
Remzi Uçar Hoca Ramazan ayı ile ilgili yapılması gerekenler hakkında şunu söyledi:
"Allah-u Teâla insanoğluna hayatında birçok fırsat tanımış. Mesela şuan idrak ettiğimiz Ramazan ayı insan için bir Mümin için büyük bir fırsattır. Çünkü Ramazan ayında ibadetlerin kat ve kat sevapları vardır. İnsanoğlunun Ramazan ayında vereceği sadakalar, infaklar vs. yaptığı bütün hayırların Allah'ın katında kat kat sevabı vardır. Çünkü Rabbimiz Ramazan ayında Kur'an'ın nazil olduğu gece için 'mübarek bir gecedir.' Bu anlamı ile Ramazan'ın bütün günleri, geceleri her dakikası, saatleri bizim için bereketlidir, mübarektir. Bizlerde bu ayda yapacağımız bütün ibadetlerimize, yapacağımız bütün hayırlara Allah katından bereket girecektir. Çünkü Rabbimiz ayet-i kerimede, "Şüphesiz ki bizler Kur'an'ı mübarek bir gecede indirdik." Yine Rabbimiz Kadir Süresinde bildiriyor, "Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır." O zaman aziz kardeşlerim mübarek olan bu ayda bin aydan daha hayırlı olan bir geceyi kendinde barındıran bu ayı en iyi bir şekilde idrak edip yaşamamız lazım."
"Öncelikle her Mümin'in böyle mübarek bir aya adım atarken yapacağı ilk şey tövbedir, Rabbine rücu etmesidir, Rabbine yönelmesidir" diyen Uçar, "Yaptığı yanlış ve hatalardan tekrar o hatalara dönmemek üzere Rabbine söz verip Rabbi ile ahitleşmesi lazımdır. Çünkü bizler mübarek olan bu aya girerken günahlarımız ile yanlışlarımız ile beraber bu aya girmememiz lazımdır. İkinci olarak bu ayda Kur'an-ı Kerim ile iştiğal etmemiz lazım. Çünkü, "Ramazan ayı ki onda Kur'an nazil olmuştur." Kur'an'ın nazil olduğu bu ayda insanın Kur'an ile hemhal olup Kur'an-ı okuması onun ile iştiğal etmesidir. Özellikle camilerde yapılan mukabelelere katılıp camilerdeki o mukabele sünnetini bizlerde camilerde ihya etmemiz gerekir." dedi.
Bugünlerde Gazzeli mağdurların unutulmaması gerektiğinin altını çizen Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yine Ramazan ayı öyle bir aydır ki Sünnete ittiba etme âdetini kendimizde yerleştirmemiz lazımdır. Yine bu ayda cemaatle namazlarımıza riayet etmemiz lazım. Çünkü cemaatle kılınan namazların tek başına kılınan namazlardan 27 kat daha fazla sevabı vardır. Bir Mümin Ramazan ayında ve diğer aylarda cemaatle namaza iştirak etmesi onun için daha hayırlı olur. Yine bu ayda teravihlere iştirak etmek, teravihleri camide cemaatle kılmak. Çünkü Resulullah (s.a.v.), "Kim Ramazan ayının hayrına inanaraktan, Ramazan ayının hayrını Allah'tan bekleyerekten ramazanı ihya ederse, onun gecesini kıyam ile teravih ile o gecelerini geçirir ise onun geçmiş günahları af olunacaktır." Yine Ramazan gecelerinde iftar yemeği vermek. Resulullah, "Bir insan bir kişi oruçlu birine iftar verir, onun iftarını açmasına vesile olursa onun tuttuğu oruç kadar o kişide sevap kazanacaktır." Hele hele özellikle yaşadığımız bugünlerde Gazzeli kardeşlerimizi unutmamamız lazım. Onlar için iftara vesile olup malımızla, mülkümüzle vesile olmamız lazım. Gazzeli kardeşlerimize dua etmemiz lazım."
Müminlerin infak ve zekatlarını bu ayda vermede hassas olmaları gerektiğini, özellikle itikaf sünnetinin ihya edilmesi hususunu unutmamak gerektiğini belirten Uçar, "Ramazan ayında Müminler sadakalarını, infaklarını çoğaltması lazım. Özellikle zekata ulaşan miktarda Müslümanların zekatları varsa o zekatlarını hiç zaman geçirmeden Ramazan ayını fırsat bilerek hayrın kat kat verildiği bu ayda kişi zekatını geciktirmeden hemen zekatını vermesi lazım. Medreselere destek vermek lazım. Medreselere sadaka, infak, zekatlarımızı medreselere ulaştırmamız lazım. Çünkü bizlerin bu ilmi ayakta tutması lazım. Son olarak Ramazan ayının son 10 gününde itikafa girme sünnetini ihya etmemiz lazım. Velev ki bir gün dahi olursa itikafa girelim. Bir camide itikaf niyeti ile bir günü, bir geceyi ihya edelim. Bir gecemiz olmasa dahi birkaç saati bir camide ihya etmemizde fazilet vardır. İhya etmemiz nefsimizi arındırmak için önemlidir. " şeklinde konuştu. (İLKHA)