SİİRT- Siirt'in Baykan ilçesinin Ziyaret beldesinde 5.'incisi düzenlenen "Şark Medrese Âlimler Toplantısı"nda dünden bugüne medreseler ve fonksiyonları değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede bugün ki medreselerin çağın gerisinde kaldığı belirtildi. Dünden bugüne medreseleri ve fonksiyonları değerlendiren İLEKDAV Başkanı Tayyip Elçi, medrese tarihinin Ehli Suffe'ye dayandığını belirterek, Hz. Peygamberin hicreti sonrasında Medine de yaptığı ilk mescidin bir bölümünde Suffe Medresesi'ni kurduğunu söyledi.
İLEKDAV Başkanı Elçi, kurulan bu medresede gerek dini gerek fenni ilimlerde dünyaya ilim ve irfan ışıklarını saçan ulemanın yetiştiğini ve bu ulemanın gerçekten Peygamber mirasının hakkını verdiğini belirtti.
Bu medreselerin ümmete hem dini hem de kültürel manada büyük hizmetler sunduğunu ve doğu bölgelerinde insanların ifsat çabalarına karşı medreselerin sayesinde kurtulduğuna dikkat çeken Elçi, "Yaşadığımız coğrafyadaki medreseler sayesinde halkımız, her türlü ifsat çabalarına rağmen, rejim tarafında medreselerin kapatılmasından sonra onlara alternatif olarak kurulan İslam Enstitüleri, İmam Hatip Okulları ve İlahiyat Fakülteleri hiç bir zaman medreselerin boşluğunu dolduramamış ve İslam alimlerini yetiştirmekten uzak kalmıştır. Bundan dolayı bu coğrafyada yaşayan Müslüman halk medreselerine sahip çıkmış, en zor şartlarda dahi onları sahiplenmiş, dişinden tırnağından kısarak onları ayakta tutmayı başarmıştır. O gün medreselerde yetişen Seyda ve âlimlerimiz her türlü zorluğu ve cefayı göze alarak Peygamber mirasını günümüze kadar taşımışlardır. O zor süreçten geçen medreselerimiz epeyce hırpalanmış, birçok âlimimiz tedrisat imkânını bulamadığı için bırakmak zorunda kalmış, sadece alet ilimlerini günümüze kadar taşıyabilmişlerdir. Dolayısıyla medreselerimiz çağın gerisinde kalmıştır. Dün Mekke ve Medine'ye kadar fetvalar gönderiliyorken, günümüzde halkın soru ve problemini çözemeyecek ve halkını tatmin edemeyecek duruma düşmüştür. Dün Molla Camiler'i, İmam Rabbanileri, İmam Gazallileri, İmam Nebevileri, Fahri Razileri,Şeyh Ahmed-i Hanileri yetiştiren medreseler maalesef bugün aynı fonksiyonundan çok uzak kalmıştır" diye konuştu.
Günümüz âlimlerinin topluma rehberlik yapması gerektiğine vurgu yapan Elçi, daha sonra," Yakın tarihimizde medreselerde yetişen alet ilimlerinin yanı sıra, Kelam Tefsir ve diğer Ulum-u İslam'ın tümünde eser telif edecek kadar âlim olan Şeyh Fatullah-ı Warkans-i, Seyda Şeyh Aladdini Oxin-i,Seyda Molla Muhyeddini Hawili, Şeyh Diyaddin, Üstad Bediüzzan gibi alimlerde bu medreselerde yetişmiş birer ilim ve irfan kaynağı olarak, dini ve dünyevi her türlü işlerinde halkının rehberi, mürşidi ve dayanağı olmuştur. Neden günümüz medreseleri bu gibi zevatları yetiştirmekten uzaktır. Bunu sorgulamamız gerek." İfadelerine yer verdi.
Resmi kurumlarda İslam alimi yetiştirmenin mümkün olmadığının altını çizen Elçi, "Ne olacak bu ümmetin hali bizler buna seyirci mi kalacağız. Bunu vebalinin altında kalkamayız. Bunun için tüm alimler birleşmeli medreselerimize eski fonksiyonlarını kazandırmalıyız. Toplum karşısında itibarını yetiren medreselerimize yeniden sahip çıkmalıyız. Biz bunu istediğimiz zaman bi-iznillah bunu yapabiliriz. Uyanmamız lazım bölgenin önemli bir sorunu için sözde oluşturulan akil insanlar heyetinde gazetecisinden artistine kadar insanlar yer alırken maalesef bir tane dahi medrese ehli zat alınmadı." şeklinde konuştu.
Elçi son olarak, "Aralarındaki tüm ihtilaflara rağmen ehli küfür tek millet oluyorsa, aramızdaki bunca güçlü bağlara rağmen biz hala bir olamıyorsak, sen-ben hesabını yapıyorsak, Meşreb-Cemaat farklılıklarına kafayı takıyorsak yazıklar olsun bizlere. Bu halimizle hiçbir yere varamayız. Gün artık uyanış günüdür. Gün ülfet ve muhabbet günüdür. Gün teavün ve tesanüt günüdür. Gün Kur'an ve sünnet'e hizmet mihverinde kenetlenme günüdür. Gün halkımızı İslam'a ve Kur'an-a çağırma günüdür. Gün küfre karşı birleşme günüdür" diye kaydetti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)