Güney Kore'deki bilim insanları ham pirinç tanelerini sığır hücreleriyle başarılı bir şekilde aşıladı.
Matter dergisinde yayımlanan araştırmaya öncülük eden Seul'deki Yonsei Üniversitesi'nden Profesör Jinkee Hong, bu aşılamanın türünün ilk ürünü olduğunu dile getirdi.
Kabarık pembe pirince benzeyen bu protein zengini ürünün ortaya çıkarılmasında, önce balık jelatiniyle kaplanarak sığır kası ve sığır yağı hücrelerinin tahıla tutunması sağlandığı; daha sonra ise, inek kası ve yağ kök hücrelerini pirinç tanesine yerleştirerek dokuz ila 11 gün boyunca bir petri kabında kültüre bırakılarak elde edildiği ifade edildi.
Araştırmacılar, pirinçlerinin normal pirince göre yüzde 8 daha fazla protein ve yüzde 7 daha fazla yağ içerdiğini tespit ederken pirincin ayrıca daha sert ve kırılgan olduğunu belirterek 'sığır etine ve bademe' benzer bir koku taşıdığını dile getirdi.
Araştırma takımının bu pirincin az bir fiyata ve önemli derecede daha küçük bir karbon ayak izine sahip olduğu belirterek, hibrid pirincin üretilen her 110 gram protein için 6,27 kg’dan düşük CO2 yaydığı tahmin ediyor. Sığır etindeyse bu miktar 50 kg. Hibrid pirinç piyasaya çıkması halinde bu pirincin kilosunun 2.23 dolara mal olacağını dile getirdi.