`Bu şartlarda YAŞ toplanır`

Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Kayacan, yeni istifa ya da emekilik kararları gelmediği sürece şu anki durumun YAŞ’ın toplanmasına engel olmadığını belirtti.

Genelkurmay Başkanı Orgenaral Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının emeklilik kararları sonrası, Pazartesi günü başlaması beklenen YAŞ’ın toplanıp toplanmayacağı tartışma konusu oldu.

Konuyla ilgili bilgileri, Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Ali Fahir Kayacan NTV’ye verdi.

Kayacan, şu anki durumun devam etmesi durumunda yani başka istifa ya da emekilik kararları olmaması halinde YAŞ’ın toplanabileceğini söyledi.

“YAŞ’kanuna göre, şu an için konuşuyorum; benzer kararların gelmemesi durumunda, Yüksek Askeri Şura toplanabilir” diyen Kayacan, yeni itifa ya da emekilik kararlarının gelmesinin de sürpriz olmayacağını söyledi.

YAŞ yasasına göre toplantıya vekaletten katılmanın mümkün olmadığını, katılımcıların mutlaka orgenarel olması gerektiğini söyleyen Kayacan şunları söyledi:

“Öncelikle Genelkurmay Başkanlığı’na doğrudan atama yapılması mümkün değil. Bu, Bakanlar Kurulu’nun teklifiyleCumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Ve bu kişinin kuvvet komutanlığı yapmış olması gerekiyor. Şu ana kadar hakkında herhangi bir haber gelmeyen Jandarma Komutanı Necdet Özel ise kuvvet komutanı sayılmıyor.

Bu şartlarda Özel’in Genelkurmay Başkanı olması mümkün değil. Öncelikle kuvvet komutanı olması lazım ki Kara Kuvvetleri’ne ataması olursa 1 gün o görevde kaldıktan sonra Genelkurmay Başkanı olması mümkün.

CHP faturayı hükümete kesti!

CHP’den Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emeklilik kararlarına, "askeri teamüllerin alt edilmesinin sonucu” yorumu geldi.

Krize gebe olan YAŞ’a sayılı günler kala yine bir kriz patlak verdi ve Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile kuvvet komutanları emekliliklerini istedi.

Konuyla ilgili ilk değerlendirmelerden biri ana muhalefet partisi CHP’den geldi.

CHP, durumu, "Kaygı verici, askeri teamüllerin alt edilmesinin sonucu" şeklinde değerlendirdi.

Bu arada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun, yaşanan gelişmeler üzerine tatilini yarıda keserek Ankara`ya dönme kararı aldığı belirtildi.

`Koşaner`e alttan baskı gelmiş olabilir`

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner`in emekilik kararıyla ilgili NTV`ye konuşan gazeteci Avni Özgürel bir öngörüde bulundu.

Başta Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner olmak üzere kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemelerini, gazeteci Avni Özgürel NTV’ye değerlendirdi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de siyasi tercihlerin hakim olması gerektiğini söyleyen Özgürel, Işık Koşaner’in kararıyla ilgili bir öngörüde bulundu:

"Alt kademeden gelen baskı veya telkinler onu bu noktaya getirmiş olabilir.”

Gazeteci Avni Özgürel, komutanların kararlarıyla ilgili şunları söyledi:

“Beklenen bir gelişme değil ama satır başlarıyla bakıldığnda zaten 3 kuvvet komutanı emekli olacaktı. Genelkurmay Başkanı ise 2013’e kadar görevine devam edecekti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na gelmesi beklenen Necdet Özel’le ilgi bir açıklama şu an için yok.

Dolayısyla istifaların insana düşündürdüğü; YAŞ’ta siyasetin bütün karar verici noktalarda olacağı belli olduktan sonra ki, Başbakan`ın bugüne kadar alışılmışın aksine tüm toplantılara katılacağını açıklamasının, (sadece kuvvet komutanlarının belirlendiği toplantılara katılınıyordu) bazı şeyleri tetiklediğini düşünüyorum.

Koşaner paşanın böyle bir düşüncede olduğuna ihtimal vermem ama alt kademeden gelen baskı veya telkinler onu istifa-emeklik noktasına sürüklemiş olabilir diye düşünüyorum.

Elbette çözüm bulunacaktır. Bu işi askerin bilek güreşine dönüştürmemesi gerektiğini düşünüyorum,. Dünyadaki örnekler, bu işlerin siyasi iradenin tercihleri doğrulturunda şekillendiğini gösteriyor. Türkiye’de olması gereken bu. “

Avrupa`dan ilk tepki

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemesi üzerine Avrupa`dan ilk yorum geldi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Cihan`a yaptığı açıklamada, Türkiye`de demokrasinin her geçen gün kuvvetlendiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istesini değerlendiren Ruijten, "Türkiye, her geçen gün sivil yetkililerin askeri kararları aldığı, demokratik bir ülke olma yolunda ilerliyor." dedi.

AK Partili Bakan`lardan ilk tepkiler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner`in emekliliğini istemesine ilişkin, "Gelişmeleri daha takip edemedik. Bir görelim ne olduğunu. Bilgileri alalım ona göre değerlendirme yaparız" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının görevden ayrılmasıyla ilgili soruya, "Haber çok yeni. İstifa değil de emekliliklerini istemişler. Değerlendirmeler yapılıyor. Gerekli açıklamalar yapılacak" dedi.

Yıldırım Ege Ordu Komutanı hakkında Savcının yakalama istediği haberine ise, "Ayrıntıları bilmiyorum" yanıtını verdi.

Bakan Yıldırım: Mahkeme kadıya mülk değildir

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemesini, `devlette devamlılık esastır." sözleriyle değerlendirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu`nu, makamında ziyaret eden Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve komutanların emekliliklerini istemesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstifanın söz konusu olmadığını belirten Yıldırım, "Bana gelen bilgi istifa değil, emekliliklerini istemişler. Hayırlı uğurlu olsun, ne diyelim. Emeklilik tek taraflı irade beyanıdır, bunun değerlendirilecek bir yanı yoktur. Devlette işler kalmaz. Devlette süreklilik esastır. Mahkeme, kadıya mülk değildir. Hiçbirimiz ilanihaye bir görevde kalacağız diye bir şey yok. Tek taraflı bir irade beyanıdır. Emekliliklerini istemişlerdir, gereği yapılır." şeklinde konuştu.

NTV ve Ajanslar