BİNGÖL - Alevilik Sempozyumu Düzenleme Kurulu'nca hazırlanan sonuç bildirgesi, Bingöl Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleşen kapanış oturumunda Doç.Dr. Ali Yaman tarafından okundu.

 

Alevi Bektaşilik konusuna bu zamana kadar gerekli ilginin gösterilmediği ve bu konudaki araştırmaların yetersiz olduğu yönünde sempozyum katılımcıları arasında genel bir kanaatin bulunduğunun görüldüğünü belirten Yaman, "Türkiye halk mozaiğinin farklı parçaları olan Çepniler, Tahtacılar, Nusayriler gibi kesimlerin çeşitli yönleri ile ilgili konuların ele alınması ile görülmektedir ki, farklı kesimler birbirlerini tanımamakta ve bu farklı toplum kesimlerinin birbirlerini tanımaları bakımından da büyük önem taşımaktadır." dedi.

 

Özellikle yaşanan son dış politik gelişmelerin de etkisiyle Nusayrilik konusu birden çok tebliğle ele alındığın ve oldukça ilgi uyandırdığını belirten Yaman, "Sempozyum süresince bu alt gruplar, onların etnik, dini özellikleri, sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ayrıntılı bir şekilde tartışıldı. Yine burada ortaya konulan bilimsel verilerin sadece akademik açıdan değil, siyasilerin toplumsal sorunlara yönelik çalışmalarında da büyük yarar sağlayacağı yönünde oldu." diye konuştu.

 

Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde 2 Ekim'de başlayan ve 3 gün süren "Geçmişten Günümüze Alevilik 1. Uluslararası Sempozyumu"nda sunulan tebliğlerin daha sonra kitap haline getirileceği bildirildi.

 

Sempozyumda katılımcıların, Aleviliğin inanç esaslarını birinci elden öğrenme imkanına kavuşmalarının hedeflendiğini belirten Doç. Dr. Yaman, sempozyumda Türkiye'deki akademisyenlerin yanı sıra İtalya, Japonya, Azerbaycan, Almanya, İran, Azerbaycan, Irak ve Cezayir'den Alevilik konusunda çalışmalar yapan akademisyenlerin de tebliğler sunduğunu kaydetti.

 

22 oturumdan oluşan Sempozyumda, 106 akademisyen tebliğ sundu. (Nihat Kanat - İLKHA)