ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kurbanlık fiyatlarını, kurbanlık hayvan miktarını, üreticilerin beklentilerini değerlendirdi.

 

Bayraktar, "Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatları, illere ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte, hayvan başına, büyükbaşta 2 bin 100 lira ile 9 bin 600 lira arasında, küçükbaşta ise 250 lira ile 1300 lira arasında değişeceği, canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 9,5 ile 20 lira arasında, küçükbaşta kilogram başına 7 lira ile 18 lira arasında olacağı tahmin edilmektedir.

 

Tabii bu fiyatlar bayram öncesi tahmini fiyatlardır. Söz konusu fiyatlar ancak, kurban pazarında oluşacak fiyatlara referans olarak kabul edilebilir." dedi.

 

Bu yıl ne ithalat yapılmasını gerektirmeyecek kadar hayvan mevcudu oluğunu ifade eden Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in "Yeterli kurbanlık hayvanımız var, kurbanlık ithal edilmeyecek" sözünün de üreticilerin ellerindeki hayvanları satması, mağdur olmalarının önlenmesi açısından üreticilerce olumlu karşılandığını söyledi.

 

Et ve Süt Kurumunun satılamayan hayvanları alması önem kazanacak
Üreticilerin satılamayan hayvanlarının, maliyetlerin altında yok pahasına ellerinden çıkmaması da gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, "Et ve Süt Kurumu'nun üreticilerimizin satılamayan hayvanlarını bayram sonrasında uygun bir fiyata alması önem kazanacaktır. Bunun için yetkililerden beklentimiz, kurbanlıkları satamayan ve elinde kalan üreticilerimize yönelik belirleyecekleri alım fiyatlarını, üreticilerimizin yaptıkları masrafları da dikkate alarak kurbana özel olarak belirlemeleridir. Bu durumda üreticilerimizin mağdur olmaları önlenecektir." dedi.

 

4 milyar 720 milyon lira gibi bir para kurbanlık almak için harcanacak
Bayraktar, toplamda halkın 4 milyar 720 milyon lira gibi bir parayı kurbanlık almak için harcayacağının tahmin edildiğini ifade etti.

 

Bayraktar son olarak, İslam dünyasının, sıkıntılı bir süreçten geçtiğine de dikkat çekerek, "Milyonlarca Müslüman, her gün çatışmanın, iç savaşın, katliamın, kanın, gözyaşının hüküm sürdüğü, barışa hasret kalan bir ortamda yaşıyor. Milletimize ve tüm İslam âlemine huzurlu bir Kurban Bayramı diliyorum" dedi.

 

Öte yandan Kurban bayramları son yıllarda kasaplar için önemli bir gelir kapısı oldu. Kasaplar, hayvan kesim, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 50 lira, büyükbaşta ise 200 lira civarında ücret alıyor. (İlyas Yavuz - İLKHA)