Amerikan Wall Street Journal gazetesinin, aktivist Dror Etkes ile birlikte hazırladığı, uydu görüntüleriyle desteklenen haberde, siyonist yasadışı yerleşimcilerin Batı Şeria’nın çeşitli noktalarında karakol ve yollar inşa ettiği, bunların zaman zaman işgal hükümetinin parasını verdiği silahlı korumalar eşliğinde gerçekleştiği aktarıldı. Haberde, Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerin 7 Ekim’ten bu yana beş kaçak yerleşim yeri ile 15 yasadışı yol inşa ettiği kaydedildi.
2002’den bu yana Batı Şeria’daki kaçak bir şekilde inşa edilen karakol ve yolları araştıran aktivist Etkes, 7 Ekim’in işgal rejimi tarafından açıkça desteklenen illegal yapılaşma için de dönüm noktası olarak nitelendirdi. Yeni inşa edilen yolların, kaçak yerleşim yerlerini ve tarım alanlarını birbirine bağladığını, bunun, Filistinlilere karşı ‘coğrafi hâkimiyet’ kurma politikasının bir ürünü olduğunu öne süren aktivist, daha önce mahkemenin durdurduğu birçok inşaatın, 7 Ekim sonrası tamamlandığını belirtti.
Batı Şeria’daki Salfit şehrinin güneyindeki 1800 nüfuslu Farkha kasabasının Belediye Başkanı Mustafa Hammad, savaşın başlamasının ardından buldozerlerin köyün çevresinde yeni bir yol inşasına başladığını söyledi. Normalde, yasal süreçlerden dolayı bölgede yol yapımının yıllar aldığını belirten Hammad, kasabanın çevresindeki yolun birkaç günde neredeyse tamamlandığını dile getirdi. Haberde, söz konusu yolun, birkaç kilometre uzaklıkta bulunan, bölgenin en geniş yerleşim yerlerinden Ariel’e bağlanarak kasabadaki insanların zeytin bahçeleri ve su kaynakları ile olan bağlantısını koparacağı belirtildi. Aktvist yolun aynı zamanda Filistinlilerin yaklaşmaması gereken bir sınır vazifesi gördüğünün altını çizdi. Haberde, yapılan itirazların, işgal rejiminin sözde mahkemeleri tarafından ‘olağanüstü hal’ sebebiyle geri çevrildiği de bildirildi.