BATMAN - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi ile ilgili açıklamada bulunan Saadet Partisi Batman İl Başkanı Mehmet Fırat, paketin net kararlar olmadığını ve özellikle başörtüsündeki ayrımın hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Başörtüsü ayrımı hayal kırıklığına uğrattı
Parti olarak Demokratikleşme Paketi'nin beklentilere cevap vermediğini düşündüklerini söyleyen Fırat, "Paket, uzun süredir beklediğini vermiş durumda değildir. Özellikle başörtü konusundaki ayrım, gerçekten toplumumuzu ve özellikle bayanlarımızı hayal kırıklığına uğratmıştır. Kamuda serbest olması (TSK, Emniyet ve Yargıda) yasaklanması hiçbir anlam ifade etmez. Burada bayanlara yine ayrım ve farklı bir gözle bakılmış olunuyor." dedi.

Kararlar net olmalıydı
Siyasi Parti Kanunu'ndaki değişikliğin yeterli olmadığını belirten Fırat, "Siyasi Parti Kanunu'ndaki değişiklikte barajın yüzde 3'e veya 5'e indirilmesiyle ilgili Meclis'te bazı çalışmaların yapılacağı söyleniyor. Bunun da bizce yeterli olmadığının kanaatindeyiz. Bu ifadeler net olmalıdır. Bir başörtüsü kaldırılacaksa 'kaldırılmıştır' denilmeliydi. Yine aynı şekilde baraj düşürülse 'baraj kaldırılmıştır' denilseydi pakette en güzel yerini almış olurdu. Baraj yüzde 10'dan aşağıya düşmeyecek. Mevcut 4 partiden başka hiçbir siyasi partinin hazine yardımı alması söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.
Andımız'ın kaldırılmasıyla ilgili 1991 seçimlerinde merhum Erbakan Hocanın Bingöl'deki konuşmalarında Andımız'ın kaldırılması gerektiğini söylediğini ifade eden Fırat, Andımız'ın kaldırılmasındaki adımın, çok geç atılmış bir adım olduğunu vurguladı.


Pakette affın olmaması sürece katkı sağlamaz
Paketin, beklenenin çok altında olduğunu dile getiren Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Din ve vicdan hürriyeti ile ilgili verilen bazı serbestiyelerin de bir lütuf olduğu hiç sanılmasın. Bunlar zaten inançlı insanların bir hakkıdır. Dolayısıyla paket yetersizdir ama demokrasi yolunda atılmış bir adımdır. Bu paket, hiç yoktan iyidir. İnşallah ileride daha önemli kararların alınmasında ön ayak olur. Yoksa paketin bekleneni verdiğini düşünüyorsak yanılmış oluruz. En bariz örneği, barış sürecinde bu paket bir umut vesilesi olmuştu. Ama maalesef pakette beklenilen kısmi de olsa bir affın olmaması barış sürecine katkı sunacağına inanmıyoruz."(M.Fatih Akgül-İLKHA)