MERSİN- Tarsus 'ta Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Tarsus Ticaret Borsası ve Tarsus Süt Üreticileri Birliği işbirliği ile çiftçileri bilgilendirmek için "Buğday Yetiştiriciliği ve Çeşit seçimi" semineri düzenlendi.

 

Tarsus Ticaret Borası Konferans Salonunda gerçekleşen 55 buğday üreticisi ve sanayicisinin katıldığı toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tarsus ilçe Müdürü Hayri Erdoğan: "Hızla artan ülke nüfusumuzun beslenme sorunlarının çözümünde, sınırlı olan tarım alanlarımızdaki bitkisel üretimin verimliliğini artırmak büyük önem taşımaktadır. Şüphesiz ülke insanımızın beslenmesinde en ön sırada gelen bitkilerden birisi buğdaydır. Buğday ürününden elde edilen un, bulgur, makarna, nişasta insan beslenmesinde; buğday bitkisinin sapları ise kâğıt-karton sanayinde ve hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Bu nedenle, gerek Dünya' da ve gerekse ülkemizde özellikle buğday üretiminde herhangi bir nedenle azalma olduğunda, gerek ekmek fiyatları veya gerekse undan yapılan gıda maddelerinin fiyatları yükselerek doğrudan herkesi etkilemektedir. Dolayısıyla, her ülke için buğday üretimi açısından yeterli olmak ve stoklarında yeterince buğday ürünü bulundurmak, stratejik bir önem arz etmektedir. " şeklinde konuştu.

 

Geçmişe göre, kaliteli buğday üretimin şu an yapılamadığını belirten Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya : "Eskiden Tarsus Buğdayı aranılan ve özellikle kalite açısından istenilen üründü. Hasat zamanı inanın en az 5-6 fabrikacı buğday almak için gelirdi. Malımızı Tarsus'tan alalım fazla uğraşmayalım derlerdi. Tabi günümüzde şartlar değişti. Kaliteli ve verimli ürün elde etmek için koşullarda değişti. Tarsus Buğdayı Karataş Buğdayına tercih edilir oldu. Ne oldu da Tarsus buğdayı eskiden olduğu gibi tercih edilmiyor? Bur da bizlerinde sorumluluğu var. Kaliteli ve verimli buğday üretmekten neden vazgeçtik. Ülkemizde üretilen buğdayın %30 'u vasıfsız buğday olarak üretilmektedir. Kalanın %60-65 i ise 2. sınıf buğdaydır. Bizim bunları aşmamız ve kaliteli buğday yetiştirmemiz gerekiyor .Kaliteli ve verimli buğday almamız içinde bakım şarttır. Bakımlı ve kaliteli buğday piyasada tonu 50-60 TL pahalı alınıp satılmaktadır. İşte Buğdaydan kaliteli ve yüksek rekolteli ürün almamız için, hastalıkları ile mücadelede alınacak önlemleri ve yetiştiriciliğindeki teknik konularda bugün sizlere gerekli bilgiler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce sunulacaktır."dedi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)