HEWLER - Kürdistan`da gerçekleşen seçimlerle ilgili İlke Haber Ajansına değerlendirmelerde bulunan "Hareketa İslami" yetkililerinden Mamoste Abdurrahman, ülkede bulunan laik ve demokrat partilerin tek çatı altında bir araya gelip seçimlere girdiği gibi İslami Partilerin de bir koalisyon oluşturup Barzani`ye karşı bir araya gelmeleri gerektiğine vurgu yaptı.
 
Seçimlere Yekgırto, Bızotnawa ve Komela İslam olmak üzere 3 büyük İslami partinin de katıldığını ifade eden Mamoste Abdurrahman, "Önceki seçimlere oranla İslami partiler bu defa daha fazla oy alma imkanı buldu. Bu, halkın İslami partilere olan sempatisi ve Barzani`nin bir takım siyasi hatalarından kaynaklanıyor. Özellikle İhwan`ın partisi Yekgırto 10 sandalye Komala İslam ise 6 sandalye elde ettiler." dedi.
 
"İslami Partiler kendi aralarında bir koalisyon oluşturmalı"
Kürdistan`da gerçekleşen parlamento seçimlerinde İslami partilerin bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayan Mamoste, "Daha önceki parlamento seçimlerinde solcu gruplar, Kürdistan Demokratik Yurtsever İttifakı adı altında bir araya gelip tek çatı altında toplandılar. 2005`teki seçimlerde 111 sandalyesi bulunan parlamentoda 104 sandalyeyi bunlar aldı. 2009`daki seçimlerde ise yüzde 57 civarında bir oy oranına sahip oldular. Bunların daha önceleri elde ettiği bu başarı aralarındaki ittifaktan kaynaklanmaktadır. Dolayı ile mecliste alınan kararların birçoğunda bunların etkisi oluyor. Tıpkı solcu gruplar gibi İslami Parti ve Hareketler de bir araya gelmeli ve böyle bir Koalisyon oluşturmalıdırlar. Eğer Müslümanlar arasında bu ittifak sağlanırsa önümüzdeki seçimlerde Barzani ve ekibi ciddi sürprizlerle karşı karşıya kalabilir" ifadelerini kullandı.
 
"Barzani`nin Bu başarısı aşiret ve medya desteğinden kaynaklanıyor"
Kürdistan Demokrat Partisi`nin (KDP) seçimlerdeki başarısının Barzani`nin yıllardır parasal olarak desteklediği aşiretlerden kaynaklandığını söyleyen Mela Abdurrahman, "Barzani`nin bu başarısı bizleri şaşırtmadı. Bu başarının asıl sebebi aşiretlerdir. Çünkü Barzani yönetimi çok yoğun bir şekilde bu aşiretlere para aktarıyor. Ayrıca ülkedeki basın ve yayın kuruluşları bu seçimlerde bu partinin reklamını yaptı.
 
Talabani`ye bağlı Kürdistan Yurtsever Birliğinin oy oranında büyük düşüş olduğunu dile getiren Mamoste Abdurrahman; Noşirvan Mustafa`nın liderliğindeki Goran Hareketinin Talabani`nin partisinden ayrılmasıyla birlikte bu partinin çok ciddi kayıplar verdiğini sözlerine ekledi.
 
Kürdistan`daki İslami Partiler olarak baskıya uğrayıp uğramadıkları ile ilgili sorumuza ise Mamoste şu cevabı verdi: "Kürdistan`daki İslami Partiler şimdilik herhangi bir baskıya maruz kalmıyorlar. Bundan önceki seçimlerde bize yönelik bir baskı söz konusuydu. Fakat laik partilerin bu durum sebebiyle çok ciddi kayıplar vermesi oları bize yönelik baskıları konusunda frenledi."
(Sait Teşne - İLKHA)