BURSA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Bursa Baro Başkanı Av. Ekrem Demiröz, hazırlanan paketin kendilerini çok şaşırttığını ifade ederek paketin halkın ihtiyaçlarından çok Ak Parti'nin ihtiyaçları için hazırlandığını savundu.

 

Açıklandığı günden bugüne tartışma konusu haline gelen Demokratikleşme Paketi halen tartışılıp konuşulmaya devam ediyor. Açıklanan paket hakkında İlke Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Bursa Baro Başkanı Av. Ekrem Demiröz, Başbakanın iddia ettiği ileri demokrasi anlayışının açıklanan paketle yalanlandığını söyledi.

 

Paketin gizli hazırlanmasını sevgiliye gönderilen sürpriz hediye paketi olarak değerlendiren Başkan Demiröz, paketin hazırlanış biçiminin usul anlamında dünyada böyle bir örneğinin olmadığını söyleyerek, paketin diğer siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle tartışılıp hazırlanması gerektiğini belirti.

 

Paket açıklanmadan önce beklentilerin çok yükseltildiğini söyleyen Av. Demiröz, "Belki çok önemli sayılabilecek konular bile bundan dolayı çok önemsiz bir görüntü kazandı. Çünkü beklenti çok yüksekti bunu da ne yazık ki paketi hazırlayanlar yaptı ve beklentileri yükselttiler."şeklinde konuştu.

 

Romanlara sadece enstitü vermenin onlarında ihtiyacını karşılamadığını ifade eden Demiröz, "Sanki yıllardan bu yana Romanların yanıp yakındığı tek konu buydu zannettim. Veya Aleviler için Nevşehir Üniversitesine Hac-ı Bektaşi veli isminin verilmesi, bence onun yerine köprüye Yavuzselim adını vermemek çok daha doğru bir tavır olabilirdi."dedi.

 

Kamu kurum ve kuruluşlarında başörtüsü serbestisini de değerlendiren Demiröz, "Eh nihayet türban üzerinden yıllardır yapılan açmaz yaratan anlayışlar bu hassasiyetlerden umulan politik çıkarların sonu olur umarım. Buda belli ölçekte yapılabildi, savcılar yargıçlar ve üniformalılar için henüz bu yasak aşılmadı ama Sayın Başbakanımız müjdeyi vermişti 'Bu ne ilk nede son olacak' diye umarım 2. Pakette bunlarda olacaktır mutlaka."şeklinde konuştu.

 

Yargının bağımsızlığına dair bir maddenin olmamasını da eleştiren Av.Demiröz, "Siyasi partiler kanunu değişmeden Türkiye'de demokrasinin olmayacağını savunanlardan yanayım. Ortaya konulan seçeneklerden 3'ü de yanlış bunu bile daraltarak insanların önüne koyuyorlar."şeklinde ifade etti.

 

Andımızın kaldırılmasına da itirazının olmadığını söyleyen Av.Demiröz, "Ben bir Türk olarak Türk kelimesinden rahatsız olanlar varsa bunu çok ön plana koymak taraftarı değilim ama bu Türk olanların hassasiyetlerine saldırı şeklinde olmamalı."diye konuştu.

 

Paketin toplumun mu Ak Parti'nin mi ihtiyacı olduğunu, değerlendirmesinin toplum tarafından yapılacağını söyleyen Av. Demiröz, bundan sonraki paketin herkesin tartışıp konuşabileceği ortamlarda hazırlanmasını ve kuytu köşelerde yapılmamasını istediklerini belirtti.

 

Sonuç olarak önce Türkiye'de basın özgürlüğünü sağlayın diyen Av.Demiröz, "Türkiye'yi gazeteciler için açık cezaevi olmaktan çıkarın, Türkiye'de adil yargılanma hakkını sağlayın ve insanlar adalete güvenmeye başlasınlar. Çünkü adalet duygusunu yitirmiş hiçbir toplumun geleceği yoktur. Siyasi partiler kanunu değişsin, genel başkanlara ve çevresinde ki 3-5 adama bağlı, onların sultasında ki siyasi parti yapılanmaların yerini halkın daha çok etkili olduğu demokratik yapılanmalara bırakılsın ki ben de iktidarın demokratikleşmede ki samimiyetine inanayım."şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı. (Zeki Aras-İLKHA)