BATMAN - Batman Valisi Yılmaz Arslan, Oymataş Köyü'nde anız yakmayan çiftçileri tarlada ziyaret ederek traktöre çıkarak çift sürdü.

 

Arslan'a arazi incelemeleri sırasında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Tercan ve personeli de eşlik etti.

 

Çiftçiler mazot yakmak yerine tarla yakmayı tercih ediyor
Tarlada çift süren çiftçileri anız yakmadıkları için tebrik eden Arslan, kendilerine bir süre eşlik ettikten sonra açıklamada bulundu. Arslan, zararlı olmasına rağmen çiftçilerin alışkanlık gereği anız yaktığını ifade ederken 200 ayrı tarlada anız yangını tespit ettiklerini kaydetti. Arslan, anız yakanlara 65 cezai işlem sonucu 700 bin TL'ye yakın para cezası uyguladıklarını da sözlerine ekledi.

 

Anız yakan çiftçilerin kolaycılığa kaçtığının altını çizen Arslan, çiftçinin biraz daha fazla mazot yakmak yerine tarlaya bir kibrit çakmayı tercih ettiğini vurguladı.

 

Özellikle mısır hasadından sonra yakılan anız yangınlarında ciddi sıkıntı olduğunu ifade eden Arslan, özellikle Batman sınırları dışında, Diyarbakır'a bağlı Bismil ve Silvan ilçelerinde Batman'a göre daha yoğun tarımsal faaliyet yapıldığını ve buralardaki anız yangını dumanının kenti olumsuz şekilde etkilediğini kaydetti.

 

Önümüzdeki yıl anız yakmayan çiftçilere tarım destekleri ile ilgili çeşitli teşvikler uygulanması için Tarım Bakanlığı'yla görüşmeler yaptıklarını belirten Arslan, anız yakılmayan arazilere ödenecek tarım desteklerinde de teşvikin artırılması önerisinde bulunduklarını vurguladı.

 

Anız parçalama makinelerinin sayısını artıracağız
Çiftçilere anız yakmamaları hususunda çağrıda bulunan Arslan, "Gerçekten bu hem sizin açınızdan hem araziniz açınızdan uygun değil ve zararlıdır. Dolayısıyla kendi kendimize bu zararı vermeyelim. Şu an bizim Tarım Müdürlüğü'nde birkaç tane anız malzemesi parçalayan makine var. Belki önümüzdeki yıl bu makinalardan bir miktar daha alıp Tarım Müdürlüğü'ne verip çiftçilerimizin bu makinalardan istifadesi yönünde de bir çalışma yürüteceğiz. Elbette ki burada sadece anız yakmayın demek tek başına çözüm değil. Çok yönlü bir çalışmayı herkesle beraber başta çiftçilerimiz olmak üzere sürdürmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

 

Tarlasını ziyaret ettiği Ramazan Tutar, adlı çiftçiye teşekkür eden Arslan, örnek davranışından dolayı kendisini tebrik etti.

 

Ziyaretin ardından Arslan, suni mantar üretimi yapan tesisi ve yaz tatilinde onarımı yapılarak yeni eğitim ve öğretim yılına hazır hale getirilen bazı okulları da inceledi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)