2023 KPSS öğretmenlik alanında 572 bin kişi sınava katıldı. Sınavın üzerinden neredeyse 8 ay geçti. Öğretmen açığının Milli Eğitim Bakanına göre 68 bin, sendikalara göre ise 91 bin.
Eğitim Bir-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Erol Ermiş, atama belirsizliğine ilişkin İLKHA'ya konuştu.
Sendikalar ile Bakanlık arasında öğretmen açığı konusunda ihtilafı olsa da sonuç itibariyle öğretmen açığının Türkiye'de gittikçe düştüğünü söyleyen Ermiş, son ekonomik krizden sonra insanların maaş azlığı nedeniyle artık emekli olmak istemediklerini ifade etti.
"Gençler, '2024 KPSS'sine mi hazırlanalım yoksa atama mı bekleyelim' diyorlar"
572 bin öğretmen adayının geçen yıl sınava girdiğini hatırlatan Ermiş, "Eğitim fakültelerimiz bu şekilde öğrenci alımına devam ederlerse KPSS'ye giren öğretmen adayı sayısı günü gelir 1 milyona dayanır. Geçen yıl bilindiği gibi 45 bin alım yapıldı, zamanında ilan edildi ve 1 Eylül itibariyle de başladılar. Yeni bakanımız tabii gençleri Şubat ayında öğretmenliğe başlatmak istiyordu ama olmadı, olmaması bir yana takvim de geciktikçe gecikiyor. Sınavın üzerinde neredeyse 8-9 ay geçmiş olacak halen bir belirsizlik var. Belirsizliğin en kötü tarafı şu; gençler, '2024 KPSS'sine mi hazırlanalım yoksa atama mı bekleyelim' diyorlar." diye konuştu.
Öğretmen adaylarının ayrıca ciddi bir mülakat baskı ve stresiyle karşı karşıya olduğunu belirten Ermiş, "Atanma sayısı konusunda da çok ciddi belirsizlikler var. Gençler, Cumhuriyetin 100'üncü yılı diyerek 100 bin atama istiyorlar. En azından o olmasa bile geçen sene 45 bin öğretmen atandı yine o kadar öğretmen atansın diye bir mücadelenin içerisindeler. Biz de onlara hak veriyoruz ama şöyle de bir gerçeğimiz var. Madem öğretmen açığı 68 bine inmiş; Bakanlık tarafından bakıldığı zaman da 68 bin açığın olduğu yerde tamamı kapatılsa bundan sonraki yıllar ne olacak? Ya da 45 bin atandığı zaman sonraki yıllarda bu kadar sayıyı zaten atamak mümkün değil. Dolayısıyla bu iş artık bir kör noktaya doğru, kötü bir noktaya doğru gidiyor." şeklinde konuştu.
"Bu iş artık gerçekten de içinden çıkılmaz bir hal aldı"
Bir an önce eğitim fakültelerinin aldığı öğrenci sayıları ile ilgili ciddi kontenjan düzenlemesine gidilmesi gerektiğinin altını çizen Ermiş, "Bazı branşlarda 2023'te KPSS'ye 55 bin kişi girmiş. Belki 40 bin, 35 bin 20 bin kişinin girdiği branşlar var. Bu iş artık gerçekten de içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bir an önce ciddi önlemler alınmadığı takdirde 600 bin sınırına dayanan arkadaşlarımızın kısa zamanda iş güç sahibi olmaları mümkün değildir. Ya bunları branşlarına uygun farklı bakanlıklara yerleştirmek lazım ya da başka bir çözüm üretmek lazım." diye konuştu.
"Şu ıstırabı bitirin, bir an önce atama takvimini ilan edin!"
Maddi mağduriyetin olduğunu ama maddi mağduriyetten ziyade manevi mağduriyetin de olduğunu dile getiren Ermiş, "Stres hepsinden fazla... Bir kere ne zaman açıklanacak takvim, kaç bin kişi alınacak? Ayrı bir stres oluşturuyor. Takvim ilan edildi, sayılar belli oldu, hangi branşlara ne kadar verilecek? Mülakat dediğimiz şey hepten mi kalkacak yoksa sembolik olarak uygulanmaya mı devam edecek? Yoksa ciddi bir mülakat yapılıp da sıralamalar komple değişecek mi? Bu şekilde ciddi endişe içindeler. Bakanlığa çağrımız, bir an önce atama takvimini ilan edin ve gençlere 10 bin atama rakamından bahsedilmesin. Geçen senekine yakın bir alım yapılmak suretiyle bekleyenlerin sayısı biraz azaltılsın. Bundan sonraki süreçte de eğitim fakültelerinde bir revizyona gidilsin." ifadelerini kullandı. (İLKHA)