VAN- Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan paketi olumlu gördüklerini belirten Memur-Sen Van Şubesi Başkanı Süleyman Şakar, Özellikle Ana dilde eğitim ve ceza indirimlerinin de olması gerektiğini ifade etti.

 

Türkiye de özgürlüklerin verilmesi noktasında çeşitli sıkıntılar yaşandığını aktaran Şakar, Bir anda bütün özgürlüklerin elde edilemediğini bunların ancak paketler halinde verilebildiğini açıklanan demokratikleşme paketinin yeterli olmadığı ancak iyi olduğunu söyledi.

 

'Zorla attırılan imzalarla cezaevine atılan yüzlerce mahkûm var'
Özellikle 28 Şubat sürecinde çeşitli bahanelerle ve zorla attırılan imzalarla cezaevinde olan yüzlerce mahkûmun olduğunu ifade eden Şakar, "Devlet tarafından fişlenmiş, zorla imza atılmış, zorla cezaevlerine atılmış insanlar var. Devlete karşı işlenmiş olan suçlarda ceza indirimi bekliyorduk. Askeriye, yargı ve polis teşkilatlarında da başörtüsüne özgürlük getirilmelidir. Biz bu pakette bunlara yönelik bir ceza indiriminin olmasını beklerdik. Ana dilde eğitimin devlet okullarında da verilmesini beklerdik. Ancak bunlar olmadı. İnşallah sonraki paketlerde bunların mutlaka göz önünde bulundurulmasını istiyoruz." dedi.

 

'Sonuç güzel ama yetersiz'
Memur-Sen olarak başörtüsü özgürlüğü için 2013 Ocak ayında imza kampanyası başlattıklarını hatırlatan Şakar, "Bu kapsamda topladığımız 12 milyon 300 bin imza ile başörtüsü ve kamuda kılık kıyafet özgürlüğü için mücadele ettik. Sonuç güzel ama yetersizdir. Yıllardır başörtüsünden dolayı, kılık kıyafetten dolayı okullarda atılan sürgün edilen insanların emeği var. Bu işte Allah emeği olan herkesten razı olsun. İsterdik ki her alanda kılık kıyafet özgürlüğü olsun. Nedense askeri yargı ve polis teşkilatları bunun dışında tutuldu" ifadelerini kullandı.

 

'Daha önce andımızla ilgili yargılanmıştık'
'Andımızın' 83 yıldır zorla bu bölgenin çocuklarına okutulduğunu ifade eden Şakar, "Her gün bir halkın çocuklarına benim varlığım başka bir halka armağan olsun dedirtiyordu. Bu bir yönetmelikti. Bunun kaldırılması bir kanun kadar zor oldu. Biz bu konuda biliyorsunuz sendika olarak 2007'de Şanlıurfa'da bir toplantı yaptık. Kaldırılması için baskı yaptık. Ama ne yazık ki 2009 yılına kadar yargılandık. Beraat ettik" hatırlatmasında bulundu.

 

'Beklentimiz ana dilde eğitimin devlet okullarında verilmesiydi'
Devlet okullarında da anadilde eğitim verilmesi gerektiğini de ifade eden Şakar son olarak, tabi bazı tabuları yıkmak çok zordur. Bir anda siyasi iktidar özel okullar değil de devlet okullarına da bunu getirebilirdi. İnanıyorum ki önümüzdeki paketlerde inşallah bu da gelir zaten özel okullarda unun olması çok normaldir önemli olan devlet okullarında bunun olmasıdır ki beklentimiz de o yöndeydi. Yıllardır var olan harfler kullanılmıyordu. Bunun da önüne geçildi" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)