İstanbul Ticaret Odası Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi Başkanı Mevlüt Cüneyt Solak, gümrük sektörünün bürokrasiden kurtulması gerektiğine işaret ederek kağıtsız ve insansız ortama gümrük işlemlerinin uygulamasına bir an önce geçilmesi gerektiğini söyledi.
Meslektaşlarımız zor fiziki şartlarda zamanla yarışarak gümrük işlemlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Solak, sektörün şikâyetlerini şöyle dile getirdi:
“Özellikle gümrük binaları ile antrepolar arasında uzun mesafeler olması ve yeterli muayene memurunun bulunmaması nedeniyle 3–4 antrepoya aynı muayene memurunun görev yapması neticesinde hem görevli memur için hem de meslektaşlarımız için işlerin zor yürümesini sağlamaktadır.
Her antrepoda sabit muayene memurunun görevlendirilmesi ayrıca gümrük binalarına uzak mesafelerde antrepoların açılmasına izin verilmemesi gerekmektedir. Bu aksaklıklar ticaret erbabına zaman ve maliyet artışı getirmektedir.”
GÜMRÜK KANUNUN UYGULANMASINI İSTİYORUZ
Gümrük müşavirliği mesleği yüksek sorumluluğunun yanında kanunen kendisine tanınan hakları maalesef kullanamaz bir durumda bulunamadığından da yakınan Solak, ücret uygulamalarında gümrük müsteşarlığı kendisinin belirlediği Asgari ücret tarifesinin sektörü zora soktuğunu belirterek şunları söyledi:
“Sektörümüzde maliyet analizleri yapılmadan uygulamaya konulan bu tarife birçok şirketin maddi olarak zor duruma düşmesine yol açmıştır. Şirketlerde çalışan personellerin maaşlarına zam alamaması nedeni ile tüm sektör çalışanlarını etkilemiştir. Hükümetimizden özellikle Gümrüklerden sorumlu devlet bakanımız Sayın Hayati Yazıcı’dan beklentimiz. Gümrük Kanunun uygulanmasını sağlamaktır. “
KAPANAN FİRMALAR VAR
İTO Meclis Üyesi H.Bülent Onaran, sektörün 2010 yılı içerisinde ayakta kalmak için yaptığı mücadele neticesinde, gerek tüzel kişilik, gerekse serbest meslek mensubu olarak, önemli sayıda firmanın kapandığını söyledi.
Onaran, kapanış nedeni olarak da Gümrük Müşavirleri Derneklerince belirlenen asgari ücret tarifelerinin uygulamaya konulamamasından kaynaklandığını bunun düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi. Onaran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dolayısıyla geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da birçok meslektaşımızın zor durumlar yaşayacağından endişe etmekteyiz. Maliyet analizleri göz önüne alınmadan, meslek mensubu olmayanlar, daha doğrusu verdiğimiz hizmeti alanlar tarafından belirlenen, asgari ücretler yetersiz ve sağlıksız olduğundan, bu yılda inşallah, meslek grubumuzdan ayrılacak üyelerimizin sayısı mümkün olduğu kadar, az olur.”
ODA YASA TASARISI BİRAN ÖNCE ÇIKSIN
Onaran, en kısa zamanda oda yasa tasarısının kanunlaşarak yürürlüğe girmesini isteyerek bu konuda Gümrük Müsteşarlığı, Gümrük Müşavirleri gerekse, TOBB’la birlikte çalışmalar yapılıp, bir mutabakat sağlanması gerektiğini vurguladı. Artık bu kısır döngü bitmeli diyen Onaran, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizlerden Müşavirlik Hizmeti alanlar, diğer branşlarda aldıkları Müşavirlik Hizmetlerinin Asgari Ücretlerini nasıl belirleyemiyorlarsa, bu konu da bizlerde aynı duyarlılığı göstermeleri gerekmektedir.”
TÜRKİYE HIZLI BÜYÜYOR
İTO Meclis Üyesi Esen Yağcı, Türkiye’nin artık eskisi gibi olmadığın devamlı büyüyen bir ülke olduğunu dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı: “ Avrupa, Asya, Balkan, Kafkasya, Akdeniz ve Karadeniz ülkesi olarak, dünya ekonomisindeki ve ticaretindeki köklü ve hızlı değişmeler Türkiye’ye hem farklı sorumluluklar yüklemiş, hem de yepyeni ticari fırsatların yollarını açmıştır.
Türkiye bugün Avrupa’yı, Asya’ya bağlayan Avrupa-Asya-Ortadoğu kuşağında merkezi bir konuma gelmiş ve uluslararası ticari eşya hareketinde son derece büyük önem kazanmıştır.”
Türkiye bu özel konumu itibariyle transit ticaretin gelişmesine son derece elverişli bir ülke olduğuna değinen Yağcı, bunun da Türkiye’nin Dünya Dış Ticaret lojistiğindeki, aktif hareketini, önemini ve pazar payını arttırdığını söyledi.
Özellikle Hükümetin son yıllarda komşu ülkeler üzerinde uyguladığı ılımlı dış politikalarla ve sergilediği yeni Ortadoğu politikasının sonucu Bölge üzerinde artan etkin ve baskın siyasi ve politik gücüyle, Türkiye bölgenin en prestijli ülkesi profiline sahip olduğuna da değinen Yağcı, “ Önümüzdeki yıllar içinde ülkemizin Dünya Ticaretinin en önemli Lojistik merkezi haline gelmesi kaçınılmazdır.”açıklamasını yaptı.
TEKNOLOJİYİ KULLANALIM
Gümrük Müşavirleri olarak bizler hem teknolojik olarak hem de yetişmiş personel olarak tüm hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız, diyen Yağcı, tüm kesime burada görev düştüğünü hatırlattı. Yağcı sözlerini şöyle sonlandırdı:
“114 bin civarında ceza ve idari itilaf dosyasıyla Gümrük Müsteşarlığı ile Dış Ticaret erbabı yargıda karşı karşıya gelmiş durumdadır. Bizler gümrük müşaviri kimliği ile Dış ticaret firmalarının dolaylı temsilcileri olarak onların adına bir kısım beklentilerin sözcülüğünü de yapmaktayız.
Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ile ilgili kanunla birlikte Gümrük Müsteşarlığının Dış Ticaret erbabıyla davalı olmak yerine uzlaşma yoluna giderek, itilafları yargıya taşımadan ve sorunların çözümünü yıllara yaymadan, uzlaşma komisyonları vasıtasıyla hızla karara bağlamalıdır.”