ŞANLIURFA - Siverek ilçesinde, yaklaşık 35 sene öncesine kadar halkın en büyük geçim kaynağı olan ve bağcılığın yok olması ile birlikte unutulmaya yüz tutan Bağbozumu (Kerge) geleneği ilçenin bazı köylerde halen devam ettiriliyor.


Bağcılığın, yanlış bağ kesimi, imara açılan bağ alanları ve çeşitli bitki hastalıklarından dolayı bitme noktasına geldiğine değinen Araştırmacı Yazar Ramazan Özgültekin, bir zamanlar 16 çeşit üzümün yetiştiği bağların yok olmasının çok büyük kayıp olduğunu söyledi.


Siverek ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulun Karpuzcu (Misêb) köyünde ise Bağbozumu geleneğini halen devam ediyor. Sonbahar mevsiminin girmesiyle birlikte, bağlardan toplanan üzümleri, çuval içerisine koyarak, kara kesme taştan yapılan şıra sıkma taşında ezdiklerini belirten köy sakinlerinden İbrahim Bilgiseven, elde edilen üzüm suyunu daha sonra Kerge denilen büyük kazanlarda kaynattıklarını söyledi.


Kazan içerisinde kaynayan şirenin bulamaç haline gelmesinden sonra kesme, kırma, cevizli sucuk ve pestil yapıldığını söyleyen Bilgiseven, "Eskiden bağlarımızda şire üzümü çoktu ve tam bir ay boyunca köyümüzde Kerge kaynatırdık. Ailemiz için kışın tüketeceğimiz kadarını alır, fazlasını şehre götürüp satardık. Şimdi ise bağlarımızda üzün kalmadığı için elde ettiğimiz ürün ancak bize yetiyor. Bu şekilde devam ederse gelecek senelerde bağlarımızda üzüm kalmayacak." dedi. (A. Uğurlu - İLKHA)