Hazine ve Maliye Bakanlığı, ev sahiplerinin ödemesi gerekli olan kira gelirinin vergisinin yetersiz olduğunu düşünerek yeni bir uygulama başladı.

Uygulama Türkiye genelindeki kiraya verilen konutları kapsıyor.

Kiracılara bir görüşme mektubu gönderilmeye başlandı. Bu mektubu alan kiracının belirtilen tarihte çağrıldığı kuruma giderek yanında çeşitli belgeler de götürmesi bekleniyor.

Kiracının beyanı ve belgeler doğrultusunda mal sahibinin kira gelirini beyan etmediği ya da bilgilerle uyuşmadığı görüldüğünde gerekli işlemler yapılıyor.

Kiracıya banka hesap numarasına yatırmadığından dolayı usulsüzlük cezası kesiliyor ve mal sahibinin de kira geliri beyannamesi vermesi sağlanıyor.

Mehmet Şimşek duyurmuştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin vergilendirilmesi ve kayıp kaçağın önlenmesi için yeni bir uygulama başlatılacağını ve gayrimenkul sahiplerinin mercek altına alınacağını şu sözlerle duyurmuştu:

Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucunda, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konut analiz ediliyor, kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacak.

Bu yılın mart ayında kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin kira gelirleri mercek altına alındı.
4,5 milyon konut merceğe alındı

Türkiye'de 7 milyona yakın kiracı bulunuyor. Beyanname verilmeyen 4,5 milyon konut olduğu hesaplanıyor.

Belirlenen adreslere tebligat gönderiyor

Kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi amacıyla başlatılan çalışma kapsamında vergi dairelerince, belirlenen adreslere tebligat gönderiliyor.

Kiracılardan belge talep ediliyor

Tebligat alarak vergi dairelerine başvuran kiracılardan gerekli bilgiler talep edilerek elektronik ortama aktarılıyor.

Mükelleflere yönelik yasal işlem başlatılacak

Kontrollerin ardından beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlem başlatılacağı öğrenildi.