MEHMET BOZDAŞ- Filistin hukuk ekibinin üyesi oturumda soykırıma ilişkin yaptığı açıklamada,
'' Gazze'de son dönemde yaşanan olayların ardından bölgede istikrar ve güvenliği etkileyen yansımalar var. İsrail işgal ettiği topraklar üzerinde egemenliğini empoze etmemeli çünkü bu geçici bir durumdur. Yeşil çizgi yok, silinmesi gereken hayali bir çizgi var. Netanyahu, Ürdün Nehri'nden Akdeniz'e kadar Filistin varlığının tüm izlerini silen bir haritayı Birleşmiş Milletler'e sundu
Netanyahu Filistin'in varlığını inkar etti ve Filistinlilerin bir halkı temsil etmediğini ilan etti
İsrail, Filistinlilerin aleyhine yerleşim yerlerini genişleterek işgal altındaki topraklarda kalıcı olarak kalmaya çalışıyor
Batı Şeria'nın %61'i İsrail yerleşiminin tehdidi altında veya onun altında
Birleşmiş Milletler'in bir raporu, İsrail'in işgali kalıcı bir durum olarak değerlendirdiği ve daha fazla Batı Şeria topraklarını ilhak etmeye çalıştığı sonucuna vardı.'' dedi.
Aralık 2022'de BM Genel Kurulu UAD'dan "İsrail'in Doğu Kudüs de dâhil olmak üzere İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki politika ve uygulamalarından kaynaklanan hukuki sonuçlar" konusunda bağlayıcı olmayan bir "danışma görüşü" istemişti.
UAD tüm hafta boyunca işgal rejiminin 1967'den bu yana sürdürdüğü işgalin hukuki sonuçları üzerine oturumlar düzenliyor ve daha önce "benzeri görülmemiş bir şekilde" 52 ülkenin kanıt sunması bekleniyor.
Aralarında ABD, Rusya ve Çin'in de bulunduğu ülkeler, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) merkezi olan Lahey'deki Barış Sarayı'nda yargıçlara hitap edecek. Türkiye de 26 Şubat'da bir sunum yapacak.