Isparta'da Kızıldağ Milli Parkı içinde yapılan çalışmalarda, ağaçların altında yeni bir mantar türü bulundu. Bu mantar, "Melanogaster Anatolicus" adıyla literatüre giriş yaptı.
Türkiye'de sadece Isparta'da yetişen yeni bir mantar türü, ilk kez Şarkikaraağaç ilçesinde bulunan Kızıldağ Milli Parkı'nda keşfedildi. Bu yeni mantar türü, dünya literatürüne Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz tarafından yapılan çalışmayla tanımlandı. Saha çalışmaları sırasında keşfedilen bu yeni mantar türü, bilim camiasında büyük ilgi uyandırdı.
Kızıldağ Milli Parkı'nda görülen ve 2018-2023 döneminde farklı habitatlardan toplanan örneklerle bu yeni mantar türü, "Melanogaster Anatolicus" ismiyle bilim dünyasına tanıtıldı. Mantar türüne ilişkin çalışma, Hollanda'da mantarla ilgili yayın yapan "Persoonia" isimli dergide yayımlandı.
Kaygusuz, yaptıkları araştırmada, mantar türünün sedir ağaçlarının altında sıkça bulunduğunun altını çizerek şunları söyledi:
"Bu mantarın, 1000 ve 1700 rakım aralığında dağılım gösterdiğini belirledik. Ayrıca bu mantar, diğer benzer mantarlardan açıkça farklı renklere sahiptir. Bulgularımızı rapor haline getirdik ve mantarımızı Isparta'nın ismini kullanarak tescil ettik. Sadece Isparta'da bulunan bu mantar türü, daha önce Isparta yöresindeki diğer mantar türleriyle birlikte literatüre dâhil ettik. İlginç mantarların sıklıkla keşfedildiği Isparta'nın, önemli bir bölge olduğunu düşünüyoruz."
Kaygusuz, mantarın halkın sıklıkla kullandığı alanlarda yetiştiğini, İslamköy'den de mantar örneklerini topladıklarını kaydetti.
Mikroskobik incelemelerde bu mantar türünün, dünyadaki türlerinden farklılık gösterdiğini belirlediklerini aktaran Kaygusuz, "DNA'larını izole ettik. Mevcut veri tabanındaki diğer DNA'larıyla kıyasladık. Çalışma kapsamımızı genişlettik. İspanya Madrid Alcala Üniversitesinden (UAH) Prof. Dr. Gabriel Moreno ile yaptığımız incelemeler neticesinde dünyada sadece Isparta bölgesinde yetiştiğini tespit ettik." diye konuştu.