BİNGÖL - Eğitim Bir Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, demokratikleşme paketi ile ilgili yaptığı açıklamada, paketi bazı konularda yetersiz bulmakla beraber, birçok yönünü takdirle karşıladıklarını söyledi.

 

Kava açıklamasında, Kamu kuruluşlarındaki başörtüsü yasağı sorununun kısmen de olsa kaldırılması, 'Andımız' uygulamasına son verilmesi, temel hak ve hürriyetler gibi konularda yapılan yenilikleri desteklediklerini açıkladı.

 

"Temel hak ve hürriyetleri genişletici her türlü adımı destekleriz"
Kava açıklamasında, "Temel hak ve hürriyetler kapsamında yer alan dini vecibelerin yerine getirilmesinin engellenmesinin ceza kapsamına alınması, nefret suçu cezalarının artırılması, kişisel verilerin korunmasına yasal düzenleme getirilmesi, özel okullarda farklı dil ve lehçelerin önünün açılması, toplantı, gösteri ve yürüyüşlerde temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı kimi düzenlemelerin kaldırılması, yardım toplama konusundaki kısıtlamaların kaldırılması gibi alanlarda yasal ve idari düzenleme yapılacak olması son derece olumlu ve önemlidir. Bu hususta temel hak ve hürriyetleri genişletici mahiyetteki her türlü adımı alkışlayarak gerekli desteği sağlayacağımızı belirtmek isteriz." dedi.

 

Okullarda çocuklara her sabah okutulan 'andımız' uygulamasına son verilmesi ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kadın personelin kıyafetine kısıtlama getiren yönetmeliğin kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Kava, "Ancak, haklı bir kısım beklentilerimizin karşılanmadığını da üzülerek belirtiyoruz. Bu hususlarda da düzenleme yapılması yönünde beklentilerimiz sürecektir." ifadelerini kullandı.

Kamuda kılık ve kıyafet sorununun nihai çözümünün, tüm kamu çalışanlarını kapsaması açısından, sadece bir yönetmelik maddesinin değiştirilmesinin yeterli olamayacağının altını çizen Kava, "Bahsi geçen yönetmeliğin bütünüyle ortadan kaldırılması, aynı zamanda bu ve benzeri düzenlemelerle belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmayı disiplin suçu sayan 657 sayılı Kanun'un 125/A-g maddesi ile ek 19. maddenin de yürürlükten kaldırılması" gerektiğini söyledi.

"TSK, Emniyet mensupları ile hakim ve savcılar istisna tutulmamalıydı"
Kadın kamu çalışanları için getirilmesi düşünülen bu düzenlemeden TSK ve Emniyet mensupları ile hâkim ve savcıların istisna tutulmasını, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı bulduklarını dile getiren Kava, görevi ne olursa olsun hiçbir vatandaşın ayrımcılığa tabi tutulmaması gerektiğini belirtti.

Cuma namazı ile mesai saatlerinin çakışması sorununa da değinen Kava, "Kamu Denetçiliği Kurumu'nun, Cuma namazının göz önüne alınarak mesai saatinin düzenlenmesini tavsiye ettiği bir ortamda, bu konuda bir girişimde bulunulmamasını bir eksiklik olarak görüyoruz." dedi.

"Okullarda karma eğitim uygulaması kaldırılmalıdır"
Kava açıklamasının son bölümünde karma eğitimin yanlışlığına değinerek , "Yine Kamu Denetçiliği Kurumu'nca okullarda zorunlu karma eğitim uygulamasının kaldırılması noktasında tavsiye kararı alınmasına rağmen, Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yer alan karma eğitim esasının kaldırılmasına yönelik bir düzenlemenin pakette yer almaması, eğitimin demokratikleştirilmesi noktasındaki beklentiyi boşa çıkarmıştır." diyerek konuşmasına son verdi. (M.Salih Gönül - İLKHA)