MERSİN - Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Dünya Yaşlılar Günü nedeni ile yazılı bir açıklama yaptı.
 
Yaşam standartlarının yükselmesi ve doğurganlığın azalması ile birlikte dünya nüfusu hızla yaşlanmaya başladığını ifade eden Dr. Kemik, "Dünya Sağlık Örgütü dünyada yaşlı nüfus (65 yaş ve üzeri) oranını yüzde 10 olarak verirken bu oranın 2050 yılında yüzde 16`nın üzerine çıkması beklenmektedir. Ülkemizde de yaşlı nüfus, diğer yaş gruplarındaki nüfusa göre daha yüksek bir hız ile artış göstermektedir. Türkiye İstatistik Kurumu 2012 yılı verilerine göre 65 yaş ve üzeri nüfus oranı yüzde 7,5`tir. Bu oran 2023 yılında yüzde 10,2, 2050 yılında yüzde 20,8 artacağı tahmin edilmektedir." diye belirtti.
 
Yaşlılara yönelik sağlık hizmetlerinin sürekli, eşit, ulaşılabilir ve ücretsiz olması gerektiğine de değinen Dr. Kemik, açıklamasına şöyle devam etti: "Bunun en güzel örneği Evde Sağlık Hizmetleridir. Hastaneye gitmekte sıkıntı yaşayan ya da yatağa bağımlı olarak yaşamlarını sürdüren yaşlılarımıza yaşadıkları yerlerde sağlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca yataklı ve ayakta tedavi kurumlarımızda yaşlı hastalarımıza öncelik tanınarak, tıbbi tedavilerinin en kısa sürede yapılmasına yardımcı olunmaktadır."
 
Bugünün gençleri yarının yaşlılarıdır
Son olarak gençlere seslenen Dr. Kemik, "Unutmamalıyız ki, bizler bugünün gençleri, geleceğin yaşlılarıyız ve çocuklarımız bizleri örnek alacaklardır. Dolayısı ile bugün yaşlılarımıza gösterdiğimiz sevgi, saygı ve hürmetin gelecekte göreceğimiz değerlerin temeli olacağını bilerek hareket etmeliyiz" dedi.
(Osman Öksüz - İLKHA)