Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, sigara kullanımının küresel ölüm nedenlerinden biri olduğunu vurgulayarak, yılda 8 milyon insanın sigaraya bağlı sebeplerden yaşamını yitirdiğini belirtti. Prof. Dr. Akçay, sigaranın kanserlerin yüzde 30'undan sorumlu olduğunu ifade ederek, sigara içen her 2 kişiden birinin zamanla sağlığını kaybettiğini dile getirdi. Ülkemizde ise tütün kullanımının günde 250 kişinin ölümüne sebep olduğunu kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine dayanarak, Akçay, sigara kullanımının erken ölüm riskini artırdığına dikkat çekerek, sigara içmenin akciğer kanseri başta olmak üzere bir dizi kronik hastalığa yol açabileceğini belirtti. Bunlar arasında kalp ve damar hastalıkları, KOAH, mide-bağırsak hastalıkları, diyabet, üreme sistemi bozuklukları ve enfeksiyon hastalıkları bulunuyor. Kovid-19 gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı da hassasiyeti artırdığını söyledi.

Prof. Dr. Akçay, son yıllarda tütün endüstrisinin "zararı azaltılmış ürün" kavramı altında yeni ürünlerle pazarlama yaptığını belirterek, bunların da zararlı olduğunu ve nikotin bağımlılığına yol açtığını ifade etti. Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin de sağlık için ciddi tehditler oluşturduğunu vurgulayan Akçay, bunların da kronik ve akut sağlık sorunlarına sebep olduğunu aktardı.

SADECE ONA ÖZEL AKCİĞER HASTALIĞI TANIMLANDI
Elektronik sigara kullanımının sonucunda ortaya çıkan EVALI adlı akut akciğer hasarının, ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve elektronik sigara içenlerde sıkça karşılaşılan bir hastalık haline geldiğini belirtti. Bu hastalığın, sadece elektronik sigara kullananlarda ortaya çıktığını ve hastaların sağlıklarını riske attığını ifade etti.

Son olarak, Prof. Dr. Akçay, sigara ve elektronik sigara kullanımının engellenmesi için toplumun bilinçlendirilmesi ve önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayarak, elektronik sigaranın zararları konusunda da toplumu bilinçlendirmenin önemine dikkat çekti. (AA)