Alan Adı Nedir?

Alan adı yani domain, internet kullanıcılarının web sitenize erişebileceği bir adrestir. Yani daha basit bir ifade ile alan adı sitenizin adıdır. Örneğin, google.com ya da youtube.com bir alan adıdır.

Yukarıdaki örneklerle, bir alan adının yapısını zaten anlayabilirsiniz. Alan adları, web sitenizin veya web uygulamalarınızın bulunduğu sunucu adresleri gibidir. Bir alan adı harf ve rakamların herhangi bir kombinasyonu olabilir. Her alan adı benzersizdir ve .com, .net vb. gibi bir uzantıya sahiptir.

Alan adları internet üzerindeki kayıt kuruluşları tarafından kontrol edilir. Bir kayıt şirketi yeni alan adı kayıtlarını, yenilemeleri, sahiplikleri ve DNS bilgilerini kontrol eder.

URL ile Alan Adı arasındaki farklar

Neredeyse aynı görünmelerine rağmen, alan adı ve URL iki farklı şeydir. Alan adı, sirketadi.com gibi sitenin özel adıdır. URL, sizi https://www.sirketadi.com/blog/ gibi belirli bir sayfaya götüren bir web sitesinin tüm adresidir.

"Alan adı nedir?" sorusunu düşünürken, bunun web sitenizin URL'sinden farklı olduğunu aklınızda bulundurmanız gerekir.

Temel olarak URL, bir sitenin belirli bir sayfasını bulmak için kullanılan internet adresinin tamamıdır. Bu, alan adına ve alan adı içindeki tüm dosyalara erişmenizi sağlar.

Bir benzetme yapmak gerekirse, alan adı evinizin adresi, URL ise içinde bulunduğunuz evin odasının açıklaması gibidir.

Alan Adı Uzantısı Nedir?

Her alan adının bir uzantısı vardır. Bu uzantı, web sitenizin adresinde alan adınızdan sonra gelen kısımdır.

.Com, net, .org gibi popüler uzantıların yanı sıra jenerik birçok alan adı uzantısı vardır. Ancak, çoğu kötü bir üne sahiptir ve özellikle profesyonel kullanım için önerilmez. Bu uzantılar yalnızca çalışma veya test amacıyla bir alan adına ihtiyaç duyanlar için iyi bir alternatif olabilir.

Generic Top-Level Domain (gTLD)

Generic Top-Level Domain (gTLD), ikiden fazla harften oluşur ve markanızı veya şirketinizi temsil etmenize yardımcı olabilir. Her kullanım için uygundur.

En iyi bilinen jenerik alan adları .com, .org ve .net'tir. Bunların her birinin belirli özelliklerle ilişkili kullanımı vardır.

Her gün farklı kullanım türleriyle ilişkilendirilen yeni uzantılar ortaya çıkmaktadır. Örneğin, sayfamızın teknoloji hakkında olduğunu göstermek için .tech uzantısını kullanabiliriz.

Top-Level Domains (ccTLD)

Bunlar sadece iki harften oluşur ve belirli bir ülkenin kodunu temsil eder. Yalnızca kendi bölgelerinde, o ülkede varlığı olan vatandaşlar veya şirketler tarafından kullanılabilirler.

Örnekler:

Alan Adı Nasıl Çalışır?

İnternet, bir kablo ağı ile birbirine bağlanmış dev bir bilgisayar ağıdır. Her bilgisayara, her bilgisayarı ayrı ayrı tanımlamak için kullanılan bir dizi sayı olan benzersiz bir IP adresi atanır. Dolayısıyla bu IP adresi bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. IP adresleri 192.168.1.1 gibi görünürler.

Bir IP adresini hatırlamak zordur. Bu nedenle, alan adları bu sorunu çözmek için oluşturulmuştur. Bu şekilde, kullanıcılar rastgele, hatırlanması zor sayılardan oluşan bir dizi yazmak yerine yalnızca alan adını girerler.

Dolayısıyla, bir kullanıcı tarayıcının URL çubuğuna bir alan adı yazdığında, küresel bir DNS sunucuları ağı olan Alan Adı Sistemine (DNS) bir istek gönderilir. Bu sunucular isteğinizi aldığında, alan adıyla ilişkili ad sunucularını arar ve isteği onlara iletir.

İyi Bir Alan Adı Seçmek için İpuçları

Web siteniz için bir alan adı seçmek çok önemlidir. Bu yüzden marka ismini belirlerken kararınızı aceleyle almamanız gerekir. Bu yüzden bunu gerçekten düşünmeli ve benzersiz, akılda kalıcı ve sitenizde işe yarayacak bir alan adı seçmelisiniz.

Alan adı, sitenizin internetteki ilk görünümüdür, bu yüzden hedefiniz ve markanızla doğrudan ilişkili olmalıdır.

Aşağıda bu kararı vermenize yardımcı olacak bazı ipuçları verilmiştir:

  1. Kısa ve hatırlanması kolay bir isim düşünün

Uzun bir alan adına sahip olmak, insanların ezberlemesini ve telaffuz etmesini zorlaştırır. Bu da sitenize gelen trafikte önemli bir kayba yol açabilir.

  1. Rakamlardan ve kısa çizgilerden kaçının

Sayılar, alan adınızda yanlış yazımlara neden olabilir ("3" yerine "üç" gibi). Ayrıca, kısa çizgiler spam siteleri tarafından yaygın olarak kullanılır, bu nedenle bunlardan kaçınmak en iyisidir.

  1. Anahtar kelimeler kullanın

Arama motorları web sitenizin ne hakkında olduğunu anahtar kelimelerden belirleyebilir. Bu şekilde, alan adınızda bir anahtar kelime kullanmak, insanların arama motorları aracılığıyla bulmasını daha da kolaylaştırır. Yani bir geliştiriciyseniz, alan adınızda "geliştirici" anahtar kelimesini kullanabilirsiniz.

SEO ile çalışan birçok kişi, alan adlarının içinde anahtar kelimeler kullanır. Tam eşleşen alan adları (EMD'ler) günümüzde oldukça nadir ve pahalıdır.

  1. Alan adı uzantınızı iyi seçin

Bir alan adı uzantı seçmek, sitenizi daha yaratıcı ve istediğiniz şekilde uyumlu hale getirebilir. Ancak iyi seçilmediğinde büyük bir sorun da olabilir. Hala sorularınız varsa, en yaygın olan ve dünya çapında bilinen .com veya .net uzantılarını kullanmanız önerilir.

  1. Arama motorlarında arayın

Bunları araştırarak en iyi sonuçları belirleyebilir, böylece seçtiğiniz ismin ihtiyaçlarınızı gerçekten karşılayıp karşılamayacağını veya öne çıkması için ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz.

  1. Markanızı koruyun ve oluşturun

Markanızı farklı uzantılara sahip birden fazla alan adı satın alarak markanızı koruyun. Örneğin, sirketadi.com ve sirketadi.net satın alarak her ikisinin de işletmenizin web sitesine yönlendirildiğinden emin olun.

  1. Karmaşık kelimeler kullanmaktan kaçının

Küçük bir sorun gibi görünse de, web sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiğini büyük ölçüde etkileyebilir. Örneğin, yazımı zorsa, insanların web sitenize erişmeye çalışırken alan adınızı hatırlama olasılığı daha düşük olabilir. Hatırlasalar bile tarayıcılarına yanlış yazma olasılıkları daha yüksektir. Sonuç olarak, kullanıcılar tamamen farklı bir web sitesine gidebilir.

Bu sorunu önlemek için hatırlaması ve hecelemesi kolay bir alan adı seçmeniz gerekir. Bu sadece insanların web sitenizi daha kolay bulmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sitenizin trafiğine ve arama motoru sıralamalarına da fayda sağlar.

  1. Sosyal medyada bir kullanıcı adı olmayan bir alan adı kaydetmekten kaçının

Günümüzde sosyal medyada var olmak şirketler için çok önemlidir. Çünkü Twitter, Facebook ve Instagram gibi platformlar potansiyel müşterilerle bağlantı kurmanıza ve sadık bir takipçi kitlesi geliştirmenize olanak tanır. Ancak markalaşma için tutarlılığın şart olduğunu unutmamanız çok önemlidir. Şirketiniz çeşitli platformlarda birden fazla isim kullanıyorsa, birleşik bir marka kimliği oluşturmak zor olabilir ve tüketiciler tarafından pek anlaşılmayabilir.

Bu yüzden yeni şirketiniz için pazarlama platformlarınızda düzenli olarak kullanabileceğiniz bir isim seçin. Tüm platformlarda aynı adı kullanırsanız, müşteriler sizi daha hızlı ve kolay bir şekilde keşfeder ve bu da daha iyi bir marka kimliği oluşturmanıza yardımcı olur.

  1. Alan adının geçmişinden yararlanmamak

Hiç kullanılmamış yepyeni bir alan adınız varsa, bu özgürleştirici fırsattan yararlanmalısınız. Bu sayede tam kontrole ve her türlü avantaja sahip olursunuz.

Ancak, biraz geçmişi olan bir alan adı satın alırsanız, bu geçmişten de yararlanmanız gerekir. Google bunu resmi olarak kabul etmez, ancak eski alan adlarının aramada bir avantajı vardır. Daha önce bilinmeyen alan adlarıyla karşılaştırıldığında, bunların organik aramada karıştırılması, dizine eklenmesi ve sıralanması daha kolaydır.

Biraz geçmişi olan bir sitenin mükemmel bağlantılara, içeriğe ve sosyal medya geçmişine sahip olma şansı ile berbat bağlantılara, içeriğe ve geçmişe sahip olma şansı eşittir. Bu tıpkı bir ev satın almaya benzer. Evet, yeni inşa edilmiş bir ev iyi olabilir. Ancak belirsizlikleri ve sorunları da olabilir ya da tarihi bir evi düzgün bir şekilde incelerseniz, üzerine inşa edebileceğiniz birçok eski, köklü temel unsur bulabilirsiniz.

  1. İlgili alan adlarını arayın

Birçok işletme, rakipleri ile neredeyse aynı olan bir alan adı seçme hatasına düşmektedir. Örneğin, aynı sektördeki iki işletme ".com" alan adına sahip olabilir. Ancak, bir firmanın diğerinden oldukça farklı bir alan adı varsa, müşteriler kimin web sitesini ziyaret ettiklerini hatırlamakta zorlanabilir. Dikkat çekmek için harika bir yöntem gibi görünse de, tüketiciler için açıklığa kavuşturulması gerekebilir ve marka bilinirliğine zarar verebilir.

Ayrıca, arama motorları, çok sayıda aynı alan adı olduğunda hangi web sitesinin bir kullanıcının sorgusuyla en alakalı olduğuna karar vermek için yardıma ihtiyaç duyabilir. Sonuç olarak, akılda kalıcı ve ayırt edici bir alan adı seçmek çok önemlidir.

Kayıt İşlemi İçin Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Alan adınızı kaydetmek için öncelikle alan adınızın kullanılabilir olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Domain sorgulama işlemi için seçtiğiniz alan adı kayıt şirketinin alan adı kayıt sayfasındaki domain sorgula çubuğuna seçtiğiniz alan adını yazmanız yeterlidir. Eğer alan adı daha önce başkası tarafından kaydedilmişse, aramayı yaptığınız alan adı kayıt şirketi, size bu alan adının daha önce alındığını gösteren bir uyarı görmenizi sağlar ve alabileceğiniz diğer alternatifleri sunar.

Nasıl Alan Adı Alabilirim?

Kendi alan adınızı kaydetmek zor değildir. Bir tane domain almak için onu kaydettirmeniz ve satın almanız gerekir. Bu, çeşitli şirketler tarafından gerçekleştirilebilir.

Her şeyden önce, alan adı kullanılabilirliğini kontrol etmeniz gerekir. Bunun için Niobe Hosting’in domain sorgulama aracını kullanabilirsiniz.

Eğer alan adı mevcut değilse, başka bir alan adı veya uzantısı seçebilirsiniz.

Ancak, bir alan adı satın almak bir web sitesine sahip olacağınız anlamına gelmez. Daha önce açıkladığımız gibi, bunun için web hosting’e ve bu web sitesi için dosyalara ihtiyacınız vardır.

Eğer alan adı mevcutsa, alan adını sepete ekleyerek ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.