• DOLAR 32.322
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2292.96
  • ...

65. Hükümet kuruldu. Daha evvelki yazılarımızda belirttiğimiz üzere ekonomi yönetiminde bir değişiklik yaşanmadı. Yaşanmasını da beklemiyorduk. Çünkü bu yönetim ekonomide güven ve istikrarı yakalamıştı. Bu dönemde aynı politikalar biraz daha geliştirilmek suretiyle yola devam edilecek. Gerçi ekonomi patronu M. Şimşek`in ekonomi ile yetkilerinin çoğu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi`ye devredilmiş durumda ancak bu durumun ekonomik hedef ve politikalara pek etkisi olmayacaktır. Hatta yetkilerin direk ekonomi bakanına devredilmiş olması icraatı kolaylaştıracaktır.

Yeni hükümette, Başbakanın proje adamı olması sebebiyle projelere ağırlık verilecek. Başbakanın ilk yurtiçi seyahatini Diyarbakır`a yapması ve bu Cumartesi Cumhurbaşkanı ile birlikte ikinci seyahatini Diyarbakır`a yapacak olması, Diyarbakır`ın projelerden nasibini alacağına işaret ediyor. Ancak bu projelerin neler olacağını zaman gösterecek. İlk icraat yeni havaalanı terminalinin açılışı olacak. Yeni hava meydanında gümrüğün olması ve uluslararası seferlerin yapılacak olması önem arz ediyor.  Bu uluslararası ticaret yapacak olan bölge tüccarının işini kolaylaştıracaktır. Suriye ve Irak`taki çatışmalar uluslararası ticaret yapan bölge tüccarına büyük zararlar vermişti.

Başbakan Yıldırım, hükümet programında “Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere, ülkenin yatırım açığı bulunan bölgelerinde yeni bir programla devlet eli ve özel sektör işbirliğiyle yatırımlar hayata geçirilecek ve istihdam alanları oluşturulacak” diye açıkladı. Ayrıca:

“Genç girişimciliği güçlendirmeye yönelik finansman, teknoloji, işletme ve pazarlama gibi konularda muhtelif programlar verilecek. Gençlere bilindiği gibi proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız destek verilmişti.” diye açıkladı.

“Ayrıca kendi işini kurmak isteyen gençlere de 100 bin liraya kadar faizsiz destek vereceğiz. İş bulan gençlerimize ayrıca 3 yıl boyunca Gelir Vergisi muafiyeti getireceğiz. Gençlerimize ücretsiz interneti yaygınlaştıracağız.” şeklinde beyanatlarda bulundu.

Doğu ve Güneydoğu`ya ve özellikle Diyarbakır`a yatırım ve projelerin yapılacak olması, gençlerin istihdam edilmesi ve iş imkânlarının sağlanması sevindirici olsa da en büyük proje; halkı ve gençleri komünizm, sosyalizm ve solculuk belasından kurtarmak olmalıdır. Sadece ekonomik yatırım ve projelerle bu iş olmaz. Sadece çatışarak da bu iş başarılamaz.

“Dar gelirli emeklilere Toki`yle konut edindirme imkânlarını artıracağız.” Çatışmalar nedeniyle binlerce aile evsiz ve barksız kaldı. Evleri hasar gördü. Toki`yle yapılacak en büyük destek çatışmalardan zarar gören ailelere konut ve barınma sağlamak olmalıdır.

“Para politikalarının temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Bu dönemde de para politikası finansal istikrarı da gözetecek ve fiyat istikrarını da sağlamak amacıyla çelişmemek sebebiyle uygulayacağımız üretim, istihdam ivme politikalarını destekleyecektir.”

“ Dalgalı döviz, kur rejimi devam edecek Merkez Bankasının fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarının doğrudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecektir”

“Mali disiplin aynı kararlılıkta sürdürülecek. Bir yandan harcamalarımızda azami dikkati göstererek israf engellenecek, diğer yandan gelirlerimizin çeşitlendirilmesi ve kalitesini artıracak tedbirler alacağız.”

“Daha fazla işsize iş bulacağız. Yolu da yatırımların hızlandırılması... Özellikle özel sektörün cazip bulmadığı alanlarda kamunun oluşturacağı özel mekanizmalarla oraya yatırım götürmesi ve özel istihdam götürmesidir.”

Doğu ve Güneydoğu`da özel veya kamunun özel veya gayri özel yollarla yatırım götürmesi, yolların kesilmediği, şantiye araçlarının yakılmayıp, işçilerinin kaçırılmadığı ve şantiye sahiplerinin milyonlarca liralık haraca bağlanmadığı bir ortamda mümkündür. Böyle bir güven ortamı oluşturulmadan yatırımların gerçekleştirilmesi imkânsızdır.

Ekonomi bakanlığına Nihat Zeybekçi getirildi. Zeybekçi faize duyarlı bir kişi olarak tanınıyor. Faiz belki de ekonominin en büyük baş belasıdır. Faizin peyderpey düşürülüp sıfırlanması gerekiyor. Faiz karıştığı mal ve ticareti, ekonomiyi mahvedip yok eder. Bu yüzden bu beladan kurtulmak gerekir diyor ve sizi Allah`a emanet ediyorum.