• DOLAR 32.594
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2504.266
  • ...

Darbenin ve türevlerinin birçok manası vardır;

Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak yönetimi devirme girişimine “darbe” denir

Birini kötü duruma düşüren, sarsan olaya “darbe” denir.

Vurmaya çarpmaya “darp” denir

Madeni para basılan yere “darphane” denir.

Bugün darbe savuşturuldu. Ülke büyük bir felaketten kurtuldu. Darbe, ülkede adeta darphane görevi gördü. Kimin madeni kaliteli, kim darbeyle nakit olur kim kalp paradır ortaya çıktı.

Darphane, madenin dövülerek paranın elde edildiği yerdir. Darphane her türlü madeni para yapmaz. Bunun belli kriterleri vardır. Eğer kıymetsiz, kalp bir madenden para darp edilecek olursa o para sahte olur, kalp olur. Bazı madenler darbelere dayanmaz, büzülür, yamulur. Bu nedenle böyle kıymetsiz bir maden kıymetli bir para olup tedavüle çıkmaz, çıkmamalıdır. Bazı madenler de dövüldükçe daha çok şekil alır. Daha çok parlar. İşte bu darbe, ülkede kimin tedavülü hak ettiğini, kimin tedavülden kaldırılması gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Bu da işin hayırlı sonuçlarından biridir.

Daha ilk andan itibaren darbeye karşı duran, halkın iradesine sahip çıkan HÜDA-PAR buna örnektir. Ülkenin, Milletin, Ümmetin çok değerli bir dinamiği olduğunu ortaya koymuştur. Bu öyle bir dinamiktir ki hem darbe mekâniğine hem de darphane zaafına bir darbedir.

Bu işin bir tarafıdır. Bir de darphanenin başka tarafı vardır. Bu ülkede darbeye karşı çıkarak meydanlara inen halkın büyük kısmı halis bir şekilde bunu yaptı. Ama güzel ve rahat günlerde darphaneden gelen paraya, ranta karşı meyli ve zaafı olanlar darbeye karşı çok cılız ve zayıf kaldı. Güçlü bir tavır ortaya koyamadı. Bu darbenin bize şunu öğretmiş olması gerekir. Darphaneci, rantçı kesimlerden bir hayır gelmez. Çünkü bunlar toplumun vicdanı ve izzeti değildir. Darphaneciler de dolaylı olarak darbecidir. Bunlar darphaneden gelecek paraya bakar. Bu olduktan sonra her türlü darbeye razıdırlar.

Toplumun ahlâkı, ameli, erdemi ve siyasi bilinci aynı yönde gelişmelidir. Emperyalist sistemin darphanesi İMF, Türkiye`yi tehdit etti. Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye`nin kredi notunu düşürdü. Çünkü umutları var. Darphaneyle darbeye destek oluyorlar. Bir ülkede toplumun darphaneye karşı zaafı ve meyli varsa o ülkede her zaman darbe yapma tehlikesi vardır. Adamlar bunu bildikleri için İMF ve Kredi derecelendirme kuruluşları üzerinden Türkiye`yi darp ediyorlar.

Bu darbe Türkiye`de darphane ahlâkının olmaması gerektiğini ortaya koydu. Nihai kertede ve iş tehlikeli hale geldiğinde imanlı, ahlâklı, erdemli ve mustazaf halk meydanlara iniyor. Darphaneyle işi olmayanlar göğsünü siper ediyor. İşte Türkiye`de bunlar darphanede nakde çevrilerek hak ettikleri değeri görmelidirler.

Bütün İslam âlemi Türkiye için derin bir endişeye kapılmış ve an be an Türkiye için dua etmiştir. Türkiye buna daha da layık olmalıdır. Türkiye`de ahlâk, amel, erdemlik, siyasi bilinç birlikte kazandırılmalıdır. Oluşan ortak siyasi bilinç çok hayatidir. Bunun ahlâk ve erdemlilikle beslenmesi gerekir.

Darbe mekâniği imanlı, ahlaklı ve ihlaslı bir toplumla bozulur. Yönetime vaziyet edenler en alt tabakaya kadar darphane zaafından kurtulmalı ve de kurtarılmalıdırlar.  Bu şekilde güçlü bir toplum, sağlam bir medeniyet inşa edilir.
Sonuç olarak Kalp madenleri darphanede nakde çevirmemek gerekir. Bunları tedavülden kaldırmak şarttır.

İnşallah Türkiye bu süreci zaferle atlatacaktır; bütün halkın dünya ahiret mutluluğu, özgürlüğü ve izzeti tahakkuk edecektir. Bu konuda inancımız tamdır.