ABD Başkanı Donald Trump’ın, Washington DC’nin “kanunsuz” bir şehir olduğunu öne sürerek şehrin polis gücünü devralması ve Ulusal Muhafızların konuşlandırılması talimatını vermesinin ardından, Ulusal Muhafız birlikleri Salı gecesi başkent sokaklarında konuşlanmaya başladı.

Savunma yetkilileri, görev için planlanan yaklaşık 800 muhafız üyesinden küçük bir kısmının Salı öğleden sonra harekete geçtiğini, geri kalanlarının ise önümüzdeki günlerde gelmesinin beklendiğini belirtti.

Beyaz Saray’a göre, Pazartesi gecesi başkent genelinde 850 memur ve federal ajan, “büyük bir kolluk kuvveti operasyonu” kapsamında görev aldı ve yaklaşık iki düzine tutuklama gerçekleştirildi. Washington DC’deki şiddet suç oranı şu anda son 30 yılın en düşük seviyesinde.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Başkanın büyük çaplı kolluk kuvveti operasyonunun bir parçası olarak, geçen gece yaklaşık 850 polis memuru ve ajan şehrin dört bir yanına sevk edildi. Toplam 23 tutuklama yapıldı; bunlara çok sayıda farklı olay da dahil.”

Leavitt, bu tutuklamaların cinayet, silah suçları, uyuşturucu dağıtım amacıyla bulundurma, bilet ücreti ödememe, ahlaka aykırı hareketler ve takip gibi suçları kapsadığını belirtti. “Bu operasyon kapsamında Columbia Bölgesi sokaklarından toplam altı yasa dışı tabanca ele geçirildi” dedi.

Leavitt, “Bu sadece başlangıç. Önümüzdeki bir ay boyunca Trump yönetimi, yasaları çiğneyen, kamu güvenliğini tehlikeye atan ve kanunlara uyan Amerikalıları riske sokan her şiddet suçlusunu amansızca takip edip tutuklayacak” ifadelerini kullandı.

Daha önce Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, Ulusal Muhafız üyelerinin başkentteki federal mülklerde konuşlanmasını beklediğini söylemişti.

Bowser, X platformundaki bir topluluk sohbetinde, “Beklentim — değişebilir — Ulusal Muhafızların federal mülklere konuşlandırılması. Buna parklar, anıtlar ve federal binalar dahil” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü ayrıca gazetecilere, evsiz kişilerin barınaklara götürülme ve bağımlılık/ruh sağlığı hizmetlerinden yararlanma seçeneği olacağını, bunu reddedenlerin para cezası veya hapis cezasıyla karşılaşabileceğini söyledi.

Muhabir: Hamza Durmaz