DÜ`de Şeb-i Arus sema gösterimi yapıldı

Dicle Üniversitesi tarafından Mevlana Haftası Etkinlikleri çerçevesinde üniversite kongre merkezinde Şeb-i Arus programı düzenlendi.

Ekleme: 09.12.2016 20:16:00 / Güncelleme: 09.12.2016 20:16:00 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Dicle Üniversitesinde (DÜ) Modern Halk Dansları Topluluğu tarafından  ‘Şeb-i Arus` adlı semazen gösterimi yapıldı.

Törene, Yenişehir Kaymakamı Mehmet Özel, Sur Kaymakamı Memduh Turan, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Eyyüp Tanrıverdi, Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Kenan Yakuboğlu katıldı.

Programda Mevlana`nın hayatının anlatıldığı 10 dakikalık bir sine vizyon gösterimi de yapıldı.

Günün anlamına binaen bir konuşma yapan İlahiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ali Akay, Mevlana`nın hayatını kaybettiği gecenin Şeb-i Arus olarak anılmasından hareketle, bu terkibin Farsça ‘Şeb` yani gece kelimesi ile Arapça ‘Arus` yani düğün kelimelerinden oluşup ‘düğün gecesi` anlamına geldiği bilgisini verdi.

Akay, Mevlana`nın her şeyi yoktan var eden ve tek yaratıcı güç olan Allah`ı biricik sevgili olarak kabul ettiği için ölüm gününü sevgiliye kavuşma yani düğün günü olarak gördüğünü söyledi.

Konuşmasının başında yaklaşan mevlit kandili dolayısıyla katılımcıları tebrik eden Akay, “İrfan-i gelenekte yani tasavvufta insanlar bir imtihan gereği olarak hareket ettirilmiş ve haktan ayrılmışlardır. Ölüm tekrar sevgiliye, en sevgiliye kavuşmaktır. Yani mutasavvıflara ifadesiyle firaktan sonra vuslattır. Arifler özledikleri Mevla`ya kavuşmaya sebep oldukları için daima ölümü hatırlar ve bir an önce dost diye tanımladıkları hakka ermek isterler. Hakka kavuşma vesilesi olduğu için ölümü arzularlar” dedi.

Bazı mutasavvıflara göre ölümün üzülecek bir şey olmadığını söyleyen Akay, “Bazı mutasavvıflara göre ölüm üzülecek matem tutulacak bir şey değil, sevinilecek bir husustur. Hak âşıkları kendilerini Mevla`ya kavuşturan ölümü bir vuslat gibi görür ve ondan düğün diye bahsederler. Ebu Said Ebul hayr cenazesi mezara götürülürken ‘bundan daha hoş ne var? Dost dosta, yar yara gidiyor` beytinin okunmasını tavsiye etmişti.” ifadelerini kullandı.

Akay`ın konuşmasının ardından modern halk dansları tarafından hazırlanan sema gösterisi sahnelendi.  Programdan sonra davetlilere, Genç aşçılar Kulübü tarafından hazırlanan lokmalar dağıtıldı. (Hüseyin Genel-İLKHA)