`İnsan, haklarıyla anlamlıdır`

İnsan Hakları Günü nedeniyle açıklama yapan Batman Baro Başkanı Abdulhamit Çakan, İnsan`ın bir yönüyle sahip olduğu haklarıyla anlamlı olduğunu söyledi.

Ekleme: 09.12.2016 18:05:00 / Güncelleme: 09.12.2016 18:05:00 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

Batman Baro Başkanı Abdulhamit Çakan, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında Çakan, İnsan'ın bir yönüyle sahip olduğu haklarıyla anlamlı olduğunu, insanın sahip olduğu hakların ve bu hakların pratikte kullanım yollarının açık olması gerektiğine vurgu yaptı.

Savaş ve çatışmalar sebebiyle ölümün insanlık için adeta sıradanlaştığına dikkat çeken Çakan, kanunlarla tanınan hakların kullanım yollarının açık tutulmasında ciddi eksiklik ve engellerin olduğunu söyledi.

İnsan bir yönüyle sahip olduğu haklarıyla anlamlı olduğunu vurgulayan Çakan, “Esas olan insanın sahip olduğu haklar ve bu hakların pratikte kullanım yollarının açık olmasıdır. İnsan onurunun korunması ve insani gelişmenin sağlanmasına yönelik bir çabanın sonucu olarak ortaya çıkan ve pek çok ülkenin imza attığı İnsan Hakları Evrensel Bildirisi`nde ortaya konulan değerlerin hiçe sayıldığı, insanı insan olmaktan çıkaran savaş ve çatışmalar sebebiyle insanların haklarından mahrum bırakıldığı, ağır süreçler yaşanmış ve yaşanmaktadır. Savaş, çatışma ve yöneten elitin yönetilen çoğunluk üzerindeki güç tasarrufları, her yönüyle devam etmektedir. Ölüm insanlık için adeta sıradanlaştırılmıştır.” dedi.

Mevzuatta hakların uygulamadaki kullanımında halen ciddi eksikliklerin olduğunu ifade eden Çakan, “Günümüzde savaşların yaşandığı ve her gün masum insanların hayatını kaybettiği yeryüzü alanları bildirgeye imza atmış ülkelerin denetimi altındadır. Ancak ne yaşam hakkı ihlallerinin ne de diğer mağduriyetlerin önüne geçilmektedir. Tam aksine yaşam hakkının ihlaline sebebiyet teşkil eden ölümler, bildirgeye imza atmış olan ülkelerin de içinde bulunduğu siyaset arenasında sayısal bir veri olarak değerlendirilmektedir. Bu hakların uygulamada kullanım alanlarının açık olup olmamasının denetlenmesinde hukukçulara büyük görevler düşmektedir.” diye konuştu.

Hak ihlallerin en asgariye inmesini temenni ettiklerini dile getiren Çakan, “Hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı dönem olan mevcut savaş durumunun gerek bölgemizde gerekse de tüm dünyada bir an önce son bulmasını ve barışın hem coğrafyamızda hem de yeryüzünün diğer alanlarında bir an önce tesis edilmesini arzuluyoruz. Bu düşüncelerle 2016 yılı İnsan Hakları Haftasının, hak ihlallerinin en asgari düzeye inmesine ve insanın haklarıyla birlikte değerli ve anlamlı olduğu bilincinin yerleşmesine vesile olmasını ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.(İLKHA)