Rusya ve Batı arasında sular ısınıyor

Dünya patlamaya hazır bir bomba haline geldi. Gerginlik her gün artıyor. Uluslararası platformda ülkeler birbirine dişlerini göstermeye başladı. Soğuk Savaş`tan bu yana dünya bu kadar gerginliği hiç yaşamamıştı

Ekleme: 05.12.2016 14:25:00 / Güncelleme: 05.12.2016 14:25:00 / Analiz
Destek için 

■ RİYAD MAKAEV - DOĞRUHABER/ANALİZ

Şuanda gerginliğin sebebi Rusya olarak gösterilse de aslında her şeyin arkasında Batılı güçler duruyor. Silah üreticilerinin parmağı olan son dönemin savaşları yeni boyuta girmeye gebe. Uluslararası askeri örgüte son dönemde ateş püsküren Moskova, Ukrayna sınırında 55 bin askerle tatbikat yapacağını duyurdu. Ukrayna Batılı destekçilerden alınan ilham ile her gün kaşınıyor. Kırım meselesi Rusya`ya baskıyı arttırmak isteyen Batı için tam istediği gibi sonuçlandı. 

NATO ise Soğuk Savaş`tan bu yana Rusya sınırına en büyük yığınağı yaptı ve Litvanya`da askeri tatbikat yapıyor. Moskova yönetimi ile uluslararası askeri örgüt arasındaki gerilimin zirveye çıktığı günlerde gerçekleşen tatbikatın adı “Demir Kılıç 2016”.  NATO`nun Pabrade kentindeki tatbikata, 11 NATO ülkesinden 4 bin asker katılıyor. Katılan ülkeler arasında, İngiltere`nin ve ABD`nin elit askeri birlikleri de var. Rusya ise Ukrayna sınırında 55 bin askerle gövde gösterisine hazırlanıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, binlerce askerin sınıra gönderilmesini emretti. Kiev yönetiminin sınırda füze fırlatma tatbikatına yanıt vermek için ise, Rusya`nın savaş gemileri Kırım açıklarında bekliyor. Uluslararası askeri örgütün geçen aylarda İngiltere aracılığıyla Romanya ve Estonya`ya yığınak yapacağını duyurması, Moskova`yı öfkelendirdi. Savaş uçakları, tanklar ve askerlerin Rusya`nın batı sınırına konuşlanması, Soğuk Savaş`tan bu yana en büyük yığınak olarak tanımlanıyor. Rusya ise bu adımlara kara sınırı bulunmayan Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad`a S-400 ve İskender füze sistemleri yerleştirerek yanıt verdi. Moskova ayrıca, Polonya sınırına son teknoloji uzaktan kumandalı muharebe robotuyla ile robot tank yerleştiriyor. NATO`ya karşılık vereceklerini duyuran Putin, batı sınırına konuşlanan Ordu birliklerinin füzelerin görüş alanına gireceğini söylemişti. Moskova`ın 2018 yılında üretime başlamayı planladığı RS-28 Sarmat adlı yeni füzesi ise, geçen ay dünya ile paylaşılmıştı. “Satan 2” kod adlı füze, 11 bin kilometre menzili aşabiliyor ve taşıdığı 10 tonluk başlıkla Fransa`yı yok edebilme kapasitesine sahip. Batılı ülkelerin çatı örgütü NATO ile Rusya, pozisyonlarını keskin bir şekilde çizmiş durumda. Rusya`nın Kırım`ı ele geçirmesi ve Ukrayna ile savaşa tutuşması, tarafları daha önce de karşı karşıya getirmişti. Şimdi silahlarını ve askerlerini karşı karşıya getirdiler.

Rusya`nın Suriye kıyılarına getirdiği  “Amiral Kuznetsav” uçak gemisine karşı Amerika ABD Deniz Kuvvetlerine ait iki tane amfibi gemisini Akdenize yerleştirdi. ABD`nin savaş gemilerin transferi Perşembe günü tamamlandı. BDK Wasp ve Whidbey Island modern savaş gemilerinde yaklaşık dört bin askerin yanı sıra saldırı uçağı AV-8B Harrier, MV-22 Osprey tipi helikopterler ve diğer tip helikopterler bulunmaktadır. Batı ve Rusya ateşle oynıyor. Öbür taraftan Rusya Halep`te çözüm için Ankara`da Suriyeli 13 muhalif grup ve Türk yetkililerle 2 günlük toplantı gerçekleştirildi. Türkiye`nin “Suriye`ye Esed`i devirmek için girdik” demesi üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptığı açıklamada, Suriye`de katliam yapan Esed`ın görevi bırakmasına yönelik taleplerin kabul edilemez olduğunu söyleyerek Suriye`deki zulmün devam edeceği sinyalini verdi.