Afganistan Suriye`yi unutturabilir

DAEŞ`in ortaya çıkmasıyla tamamen gündemden düşen Afganistan`da gerginlik tırmanmaya başlıyor. Taliban harekâtı Afganistan`ın kırsal yerlerini ele geçirdikten sonra şehirlere yönelik operasyonlara hız verdi. Bush`un Obama`ya miras olarak bıraktığı Afganistan, Obama`dan da yeni ABD Başkanına miras kaldı. Ama Afganistan sorunu hala devam ediyor…

Ekleme: 24.11.2016 09:09:00 / Güncelleme: 24.11.2016 09:09:00 / Analiz
Destek için 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

ABD`nin Afganistan işgali devam ediyor. Taliban harekâtını bir terör örgütü olarak kabul edip Afganistan`a saldıran ABD ve müttefikleri 15 yıl bir başarı elde edemedi. ABD`nin iş başına getirdiği kukla hükümeti, ABD`nin ve müttefiklerinin bombardımanlarla yıktığı Afganistan`ı yeniden yapılandırma adı altında uluslararası fonlardan ve ABD ve AB`den akan parayı kaçırmaktan başka bugüne kadar herhangi görünür bir şey yapamadı. Afgan ordusunu modernize etmek adına Afgan hükümetine akıtılan paranın haddi hesabı yok. Ülkedeki yolsuzlukları artık sokaktaki Afgan çocuğu bile biliyor. Yerel hükümet, son 30 yıldır savaş ortamında yaşayan ülkedeki fakir fukaradan bir de vergi toplamaya çalışıyor. İşsizlik en son safhaya ulaştığı Afganistan`da sağlık hizmetleri sadece Kabil`de veriliyor o da yok denilecek kadar az. Eğitim sistemi sıfır, iş bulma olanağı sıfır. Uyuşturucu kaçakçılığı Afganistan tarihinde hiç görülmemiş seviyeye ulaştı. Hayat bir türlü normal seyrine dönemedi. Son aylarda NATO ve ABD birliklerine yönelik Taliban saldırıları Afgan halkının Taliban`a olan desteğinin arttığını göstermektedir.

ABD`nin Afganistan işgali ve Asya politikası Obama ile bir çıkmaza girdikten sonra Afganistan`ın yerel hükümeti Batılı siyasetçilerin para aklama işine yaramaktan başka bir işe yaramadı. Son yıl içinde Afgan Müslümanların Avrupa`ya ve diğer ülkelere olan iltica talepleri diğer yıllara göre fazlasıyla arttı. Müslümanların durumu çok kritik. Kabil`de kendilerini çağdaş olarak adlandıran ve görsel medyada müzik ve eğlence programları düzenleyerek “Afganistan yeniden doğuyor” imajını vermeye çalışanların, Afgan halkı ile herhangi bağı yoktur. Batı`da yetişen bu batı zihniyetli şahsiyetler, Afganistan`ı tamamen yıkıyor. 

Taliban, artık yeniden Afganistan`ın kurtarıcısı olarak görünmeye başladı. Batı, demokrasi adına girdiği her yerde yaydığı fitnelerle, zaten halka yeniden geçmişi arattırıyor. Taliban son iki yıl içinde Afganistan`ın yarısından fazlasını ele geçirdi ve gücüne güç kattı. ABD ve NATO birlikleri sadece yerel hükümetini korumaktan başka şu anda bir şey yapamıyor. Taliban`ı bölmek için bölgeye büyük paralar akıtılıyor ve o şekilde Taliban`ı dağıtmaya çalışıyorlar. Trump`ın koltuğa oturmasıyla Afganistan politikası değişir ve ABD Afganistan`dan parmağını çekerse Taliban bir ay içinde yerel hükümeti devirir ve ülkeyi tamamen kontrol altına alabilir. Eğer Trump Afganistan politikasını ve NATO birliklerini bölgeden çıkarmazsa, Taliban ile yeniden savaşmak zorunda kalacak. Çünkü bölgede artık Taliban güçlendi ve artık büyük kentlere yönelik operasyonların sinyallerini veriyor. Halk yerel yönetimden bıkmış ve bir kurtarıcı beklemekte. Ama Batı`yı artık bir kurtarıcı olarak görmüyor. Afganistan patlamak üzere ve yakın zamanda bize Suriye`yi unutturabilir.