• DOLAR 32.338
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2310.4
  • ...
AÜ`de `Damar Tıkanıklarında Kök Hücre Tedavisi` Başlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ERZURUM - Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi`nde Buerger hastalığı ve atar damar tıkanıklığına bağlı ciddi bacak ve kol ağrıları bulunan yedi hastaya kök hücre nakli başarıyla uygulandı.

Kök Hücre tedavisi son zamanların popüler ve umut verici bir yöntem olarak yaygınlık kazanıyor. Birçok alanda kullanılan bu tedavi yöntemi ayrıca kalp damar hastalıklarında da kullanılmaya başlandı ve başarılı sonuçlar elde edildi.

Özellikle sigara tiryakilerinde görülen damar tıkanıklığı sonrasında yaşanan ayak ve bacak kaybı ile sonuçlanan Buerger hastalığı ve diğer atardamar tıkanıklarında uygulanmaya başlanan kök hücre tedavisinin Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi`nde yapılmaya başlanması memnunluk yarattı.

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı`nda başlayan uygulamaya, Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak`ın verdiği destekle hazırlanan proje ekibi, Yard. Doç. Dr. Abdurrahim Çolak, Prof. Dr. Münacettin Ceviz ve Prof. Dr. Necip Becit Buerger hastalığı ve atar damar tıkanıklığına bağlı ciddi bacak ve kol ağrıları bulunan yedi hastaya kök hücre naklini başarıyla uyguladılar.

Uygulama Nasıl Yapılıyor?
Kök hücreler hastaya sedasyon yapıldıktan sonra kalça kemiğinden yaklaşık 240cc kemik iliği alınarak elde ediliyor. Ayrıştırma sonucu elde edilen kök hücrelerin bir kısmı direk olarak atardamarın içinden veriliyor, diğer kısım ise bacağın iki yanından damar boyunca kas içine enjekte ediliyor. Tedavinin başarısı için hastaların kesinlikle sigarayı bırakmaları ve düzenli egzersiz yapmaları gerekiyor. İşlemin etkisi iki ayda kendini gösteriyor ve tedaviyi gerçekleştiriyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında altı hastada bacaktaki damar tıkanıklığı, bir hastada koldaki damar tıkanıklığı için kök hücre tedavisi uygulandı. İlk uygulama 16 Temmuz 2012 tarihinde Almanya`dan uygulamaya katılan Doç. Dr. Ramazan Gökmen Turan ile birlikte dört hastanın bacağına yapıldı. İkinci uygulama 15 Ağustos 2012 tarihinde üç hastaya proje üyesi öğretim üyeleri tarafından başarıyla yapıldı.

Damar tıkanıklıklarında yeni bir tedavi şekli olan kök hücre uygulamaları Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında devam edecek. (Veysi Çetik - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir