• DOLAR 32.386
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.515
  • ...
Zümer Suresi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SURELERİ  TANIYALIM

ZÜMER SURESİ:

Zümer süresi Mushaftaki sıralaması 39, iniş sırasına göre 59. sıradadır. Bu Sure 75 ayetten oluşmaktadır. Bu surenin adı 71 ve 73. ayetlerde geçen “Zümer” kelimesinden alınmıştır.

Nüzul zamanı: Bu surenin 10. ayetinde “Allah`ın arzı geniştir” şeklinde bir ifade geçmektedir. Bu ifade, surenin Müslümanların Habeşistan`a hicret etmelerinden önce nazil olduğuna bir karine teşkil etmektedir. Nitekim bazı rivayetlerde, Hz. Cafer bin EbiTalib ve arkadaşlarının Habeşistan`a hicret etme niyetleri üzerine nazil olduğu bildirilmektedir.

Konu: Surenin tümü çok güzel bir hitabet örneğidir. Bu sure, Mekke`de müşriklerin Müslümanlara karşı aşırı zulüm, şiddet ve düşmanlık havası estirdikleri bir dönemde nazil olmuştur. Genelde Mekke`deki müşriklere, yani Kureyşlilere hitap eden surede yer yer müminlere de seslenilmiştir. Hz. Peygamber`in (s.a) yaptığı çağrının esasları açıklanırken, insanın halisane sadece Allah`a kulluk etmesi ve başkalarına kulluk etmemek suretiyle de şirkten kaçınılması öğütlenmiştir. Bu husus sure boyunca tekrarlanarak, değişik üslûplarla aktarılmış, tevhidin hakikatı, onu kabul etmenin yararları, şirkin bâtıllığı ve kötü sonuçları birer birer vurgulanmıştır. Ayrıca insanlara şirkten vazgeçmeleri ve Allah`ın rahmetine sığınmaları için, çağrıda bulunulurken, müminlere de, “Bir beldede mümin olarak yaşamanız mümkün değilse hicret edin ve imanınızı korumak için Allah`ın geniş olan arzına yayılın. Sabrettiğiniz için Allah sizleri mükafatlandıracaktır” denilerek kendilerine yol gösterilmektedir. Ayrıca, kâfirlerin kendisinden herhangi bir taviz beklememesi için, Hz. Peygamber`e (s.a), onlar ne yaparlarsa yapsınlar, yine de, yoluna devam edeceğini bildiren tavrını, açıkça ortaya koyması emrediliyor.

Allah bizleri hakkıyla Kendisine iman eden ve Kuran`a tabi olan kullarından eylesin
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir