• DOLAR 32.591
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2511.246
  • ...
Bursa`da `İslam ve Milliyetçilik` konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa Uludağ Üniversitesi Genç Düşünce Topluluğu tarafından “İslam ve Milliyetçilik” konulu konferans düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak Araştırmacı Yazar Abdulkadir Turan katıldı.

İlahiyat fakültesi öğrencilerinden Ali Koç`un sunuculuğunu yaptığı program, Abdurrahman Hanif`in Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Müslümanlar arasında milliyetçilik problem olmamış”

Yazar hakkında verilen tanıtıcı kısa bilgiden sonra “İslam ve Milliyetçilik” konulu konferansına başlayan Abdulkadir Turan, İslam âlimlerinin ihtiyaç üzerine kitap yazdıklarını belirterek, “Tek bir alanda kitap yok. O alan da İslam ve milliyetçilik… Hiçbir eser yok. Bütün İslam tarihi boyunca, 20. Yüzyılın başına kadar ne Araplar ne Türkler ne acemler ne başka toplumlar tarafından İslam`ın milliyetçiliğe bakışı üzerine tek bir eser yazılmamış. Neden? Çünkü Müslümanların milliyetçilikle ilgili bir problemi olmamış. Yani Müslümanlar arasında milliyetçilik problemi olmamış.”dedi.

“Kavramlarınızı terk ettiğiniz zaman mevzilerinizi terk etmiş olursunuz”

Kavramların medeniyetlerin evi gibi olduğunu ifade eden Turan, “Kavramlar medeniyetin barınağı gibidir. Siz kavramlarla düşünürsünüz. Kavramlarınızı terk ettiğiniz zaman mevzilerinizi terk etmiş olursunuz. Bizdeki millet kavramı din anlamında, ‘Millet-i İbrahim,Hz. İbrahim`in (as) dini` anlamında kullanıyoruz. Daha sonra Avrupai nakillerle bizler ya kendi kavramlarımızı terk ettik, ya da bizim kavramlarımız anlam değiştirdi. Millet kavramı da anlam değiştiren kavramlardan biridir.” ifadelerini kullandı.

“Kur`an-ı Kerim`in ve Hadis-i Şerif`lerin milliyetçiliğe bakışı nettir”

Kur`an-ı Kerim`in ve Hadis-i Şerif`lerin milliyetçiliğe bakışı net olarak ortaya koyduğunu vurgulayan Turan, durumun çok açık-seçik ve tartışılmayacak kadar netleşmiş olduğunu belirterek, “Biraz önce kardeşimiz okudu, Hucurat suresindeki ayet-i kerimede yüce Allah (cc) diyor ki ‘Ben sizi birbirinizi tanımanız için kabilelere ayırdım. Üstünlük ancak takvadadır.` Yine Rum suresi 22. ayet-i kerimesinde yüce Allah, bizim renklerimizi ve dillerimizi neye bağlıyor. Allah`ın ayetlerinden sayıyor.” şeklinde konuştu.

Program yapılan dua ile sona erdi. (Zeki Aras –İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir