• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Şanlıurfa`daki pazar yerlerinde esnaflık yapan yumurta satıcıları, 3 ülkeye ihracat edilmesinden dolayı artan yumurta fiyatlarının hem kendilerini hem de vatandaşları olumsuz etkilediğini söyleyerek, fiyatlarının yaklaşık yüzde yüz attığını belirttiler.

Protein ve besin değeri bakımından önemli bir ürün olan yumurtaya yaklaşık yüzde yüz zam yapıldı. Yumurta toptancıları ve satıcıları kış mevsiminin yaklaştığı dönemlerde artan fiyatlarının, önümüzdeki günlerde artacağını ifade ettiler.

Daha önce 30'lu yumurta kolisi 7-8 TL'ye satılan şu an 14 TL'ye satıldığını belirten pazarcı esnafı, zam nedeniyle işlerinin durma derecesine geldiğini söylediler.

Yapılan zamlardan şikâyetçi olan yumurta satıcıları ve tüketiciler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik`e seslenerek çözüm bulmasını istedi.

30 yıldır pazar yerlerinde yumurta sattığını söyleyen Bahri Bulut, yumurta fiyatlarının bir ay önce 7-8 TL olduğunu her geçen gün artarak 14 TL`ye yükseldiğini ifade etti.

Yumurta toptancılarının kendisine yumurtaların 3 ülkeye ihraç edildiğinden dolayı fiyatların arttığını söyleyen Bulut, “Yumurta fiyatları yaklaşık yüzde yüz arttı. Fiyatı vatandaş duyunca şok oluyor. Vatandaş bize fırça atıyor. Yetkililer buna bir el atsın. Gerçekten fiyatlar çok pahalıdır. Bir ay önce 7-8 TL`ye sattığımız yumurtayı şu an 14-15 TL`ye satıyoruz. Bu şekilde devam ederse 20 TL`yi bulacaktır. Bunun sebebini toptancılara sorduğumuzda da ‘3 ülkeye ihraç edildiğinden dolayı fiyatlar artıyor` diyorlar. 3 ülkeden biri Ukrayna diğerlerini de bilmiyorum.” dedi.

Bulut, “Şu an doğal beslenme yumurtaları var. Tanesini 60 kuruşa satıyoruz. Neredeyse aynı seviyeye geldi. Yumurtalar çok pahalı olmuş. 23 yıldır bu işi yapıyorum ilk defa bu kadar zam ile karşı karşıya kalıyorum. Bu durumu gören müşterilerimiz tepki gösteriyor. 'Hayrola neden bu kadar pahalı' diyorlar. Bende onlara ‘gidin yetkililere sorun` diyorum. Şu an yumurtayı karaborsayla alıyoruz.  13 TL`ye yumurta alıyoruz 14-15 TL`ye satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Zamdan dolayı çoğu meslektaşım işe çıkmıyor”

Yumurta fiyatlarındaki artış nedeniyle satış yapamadıkları için birçok yumurta satıcısı arkadaşının işe çıkmadığını söyleyen Bulut, “Bu zamdan dolayı çoğu meslektaşım işe çıkmıyor. Günde peyderpey zamlarla 7 TL`den başladı 14 TL`ye kadar çıktı. Fiyatların 20 TL`yi bulacağını söylediler. Koskoca çarşı da sadece ben işe çıkmışım. Fiyatları pahalı diye satamıyorlar bundan dolayı da çıkmıyor. Türkiye genelinde fiyatlar bu şekildedir. Yine de en ucuzu Şanlıurfa`dadır.” şeklinde konuştu.

Yumurta fiyatlarındaki artışa tepki gösteren vatandaşlar, yetkililerin artan fiyatlar karşısında bir şeyler yapması gerektiğini belirttiler. (Ramazan Casuk-İLKHA)