• DOLAR 32.593
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2407.21
  • ...
Siverek`in il olma umudu yeniden canlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa`nın Siverek ilçesinde, Siverek halkının 60 yıldır sürdürdüğü, Siverek`in il yapılması mücadelesi, son günlerde kimi basın organlarında sıkça yer alan bazı ilçelerin il yapılacağı haberleri üzerine yeniden başladı.

1990 yılında Siverek`in il yapılması için kurulan Siverek`i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği (SİVİL-DER), Siverek`in il yapılması gerekçelerinin anlatıldığı 33 sayfalık raporu,  İçişleri Bakanlığına gönderilmek üzere Siverek Kaymakamlığına teslim etti.

SİVİL-DER Başkanı Abdulvahap Bayram ve SİVİL-DER Fahri Başkanı Koçali Aymaz tarafından hazırlanan ve Siverek Kaymakamı Vural Karagül`e sunulun raporda, Siverek`in il yapılmamasından dolayı kurumlarda yaşanan problemler ile birlikte Siverek`in sosyal, kültürel, ekonomik ve coğrafi yapısı ile ilgili bilgiler yer aldı. Ayrıca raporda, Siverek`in 16 ilden nüfus bakımından kalabalık olduğu belirtilerek, il yapılması gerekçeleri yer aldı.

Makamında dernek yöneticilerini kabul eden Siverek Kaymakamı Vural Karagül, Siverek`in birçok ilden büyük olduğunu belirterek, “Siverek 1926 yılına kadar il idaresiyle idare edilmiş, daha sonra ilçe yapılmış. Dernek yöneticileri tarafından bize sunulan raporu valilik makamına göndereceğiz.” dedi.

Siverek`i Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Abdulvahap Bayram ise Siverek`in il yapılması mücadelesinin 1950`li yıllarda başladığına dikkat çekerek, “Siverek 1926 yılına kadar ildi. 1926 yılında çıkarılan Teşkilat-ı Mülkiye Kanunu ile çeşitli bahaneler ileri sürülerek ilçe yapılarak Şanlıurfa`ya bağlandı. Son zamanlarda bazı basın kuruluşlarında yer alan kimi ilçelerin il yapılacağı haberleri üzerine, Siverek`in il yapılması gerekçelerinin yer aldığı raporu, İçişleri Bakanlığına ulaştırmak üzere Siverek Kaymakamlığına sunduk. Yaklaşık 60 yıldır süren haklı mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız.” dedi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir