• DOLAR 32.32
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2294.916
  • ...
TARİHTE BUGÜN / 24 EKİM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 24 EKİM

1596: Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya arasında Haçova Meydan Muharebesi yapıldı. Haçova Meydan Muharebesi, 24-26 Ekim 1596 tarihleri arasında Osmanlı ordusunun Avusturya Arşidüklüğü ve Erdel Krallığı kuvvetlerine karşı kazandığı bir zaferdir. Bu başarı, Avrupa içlerine kadar sokulmuş Osmanlı Devleti'nin bu topraklardaki son büyük muharebe zaferi oldu. Ancak mevsimin ilerlemiş olması nedeniyle Osmanlı ordusunun ileri harekatını sürdürmemesi Avusturya ordusunun tam olarak örselenememesine neden oldu. Daha sonrasında ise gerek savaşın kötü bir şekilde yönetilmesi, gerekse Romen voyvodalıklarının isyanının yayılması savaşın Osmanlı Devleti'nin aleyhine dönmesine ve 1606'ya kadar uzamasına neden oldu.

1578-90 Osmanlı-İran Savaşı'nın ve 1580'den beri İspanya'nın Amerika kıtasından Avrupa ekonomisine soktuğu altınların meydana getirdiği enflasyonun doğurduğu büyük mali sorunların daha da büyümesi Osmanlı hazinesini iflas noktasına getirdi. Celali İsyanları ile Anadolu büyük bir toplumsal çalkantının içine düştü. 1603 yılında Avusturya ile savaş devam ederken İran'ın da 1590'da kaybettiği toprakları geri almak üzere savaş açması Osmanlı Devleti'ni iyice müşkül duruma soktu.

Bu bağlamda Haçova Zaferi prestiji büyük ancak sonuçları açısından olumsuz etkileri de büyük bir tarihi olay oldu. Öte yandan, Osmanlı ordusunun son onyıllarda kale kuşatmasında ustalaştığı ancak muharebe yeteneğinde gerileme olduğu gözle görüldü, ancak zaferin kazanılmış olması bu gerçeği perdeledi. Ayrıca Avrupa ordularının artan ateş gücü de bu muharebede bir gerçek olarak ortaya çıktı.
 
1857: İlk futbol kulübü, İngiltere'de Cambridge Üniversitesinde kuruldu. 1848′de Cambridge Kuralları adı altında toplanan futbol kuralları ile birlikte Cambridge`de öğrenciler arasında ilk futbol maçı oynandı. 1855′te ise  bir İngiliz takımı ilk kez yurt dışına çıkarak futbol oynadı ve böylece Almanya`da futbolun temeli atıldı. 1857′de ise İngiltere`de ilk defa bir futbol kulübü kuruldu. Bu Futbol Kulübünün adı ise Sheffield Club kulübü oldu. Futbolun beşiği diye bilinen İngiltere`den bütün dünyaya yayılan ve tüm insanları hem eğlendiren hem de uyuşturan bu oyun, birçok bilim adamı ve uzmana göre toplumları uyutma amacıyla yönetimler tarafından desteklenmiş ve büyük dünya organizasyonları bu temmelle başlatılmıştır.

1904: New York metrosu açıldı. Türkiye ise metro ile 1980`li yıllarda tanışacaktır. Aradaki bu bunca yıllık fark ise bilim ve teknolojik fark olacak; Cumhuriyet`in kazanımları ise şapka, kravat ve papyonla sınırlı kalacaktı.

  1929: New York Borsasında hisse senetleri düştü. Bu çöküş sürecini izleyen bunalım, dünya dış ticaretinde ciddi bir daralma yarattı. Kriz, ekonomisi zaten çökmüş olan Türkiye'yi de etkiledi. Bu kriz dünya ekonomi dengelerinde bir dönüm noktası oluşturmuş ve krizden çıkış yolları için birçok iktisadi tez ortaya atılmıştı.

  1939: Naylon çoraplar, ilk kez ABD-Kuzey Karolina`nın Wilmington şehrinde satışa sunuldu.

1945: Birleşmiş Milletler Antlaşması yayınlandı ve BM kuruldu. Dünyanın süper güçlerinin hakimiyetini pekiştiren bir örgüt olarak dizayn edilen BM halen bu vazifesini eksiksiz yerine getirmektedir.

1945: 2. Dünya Savaşı sırasında, Nazilerin Norveç'i işgal etmesine yardım eden, daha sonra Hitler'in Norveç başbakanı yaptığı Faşist Parti lideri Abraham Quisling kurşuna dizildi.

1956: Sovyetler Birliği, Macaristan'ı işgal etti.

1966: CHP'nin 18. Kurultayı ''ortanın solu'' görüşünü savunanların zaferiyle sonuçlandı. Zonguldak Milletvekili Bülent Ecevit Genel Sekreterliğe getirildi. İyice halktan koptuğunu hisseden bazı CHP`liler batıdan devşirilen orta sol terimini kullanarak halka yaklaşmaya ve daha ılımlı politikalar izlemeye başlamış ve bunun neticesinde koalisyon da olsa hükümet olma yolunda adım atmışlardı.

1975: Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Erez ve şoförü Ermeni militanlarca öldürüldü.

1979: Sıkıyönetim 19 İlde 2 ay daha uzatıldı. 12 Eylül darbesine götüren süreçte karışıklıklar ve olaylar sıkıyönetimin genişletilerek uzatılmasıyla da durulmuyor ve nihayet ordu, devlet nizamının bozulduğunu ve hükümetin asayışı sağlayamadığını gerekçe göstererek yönetime el koyuyordu. Halbuki sıkıyönetimde ordu asayışı sağlamakla görevlendirilmiş ve her ne hikmetse darbeden hemen sonra sağladığı asayışı darbeden bir gün önce sağlama becerisi gösterememişti. Bu da darbe isteyen derin güçlerin olayları bilerek körükledikleri ihtimalini akıllara düşürmüş ve yıllarca tartışılmıştı.

1980: 14 Eylül tarihinde Yüzbaşı Bülent Angın'ı Serdar Soyergin, yaklaşık bir aylık bir sürede çarçabuk yargılanıp idam edildi. Eğer tüm yargılama kurallarına uyularak bir hüküm verilmiş ve infaz edilmişse bu aynı zamanda bir dünya rekoru olmuştu.
1980: Demirel ve Ecevit evlerinde 12 Eylül cuntası tarafından sorgulandılar.

1984: Suriye için casusluk yaptığı tespit edilen 'Çiçero-2' kod adlı Türkiye uyruklu bir şahıs tutuklandı. Şahsın kimliği açıklanmadı.

1986: Humeyni yanlısı iki İranlı, Şah'ın eski Albayı Hamit Ferzani'yi İstanbul Ataköy'de öldürdüler.

1986: Türkiye'nin ilk McDonalds'ı İstanbul Taksim'de açıldı. Amerkanlılaşmanın tüm dünyada hızla tırmanışa geçtiği bu zamanlarda Türkiye`de McDonalds`lar Amerikan kültürünün sembolü olarak yaygınlaşmaya başlayacaktı.

  1992 : Kuzey Irak'ta imha operasyonuna devam ettiği söylenen Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK'nın en önemli kamplarından birisi olan Hakurk Kampı'na girdiğini açıkladı. PKK'lıların güneye doğru kaçtıkları belirtildi. İmha edildiği iddia edilen sözkonusu kampların hala yerli yerinde duruyor oluşu yapılan bunca operasyonların son günlerde ortaya atılan TSK içindeki derin devlet ile PKK arasındaki danışıklı dövüşten ibaret olduğu tezini doğrular bir nitelik kazanıyor.

1992: Türkiye'nin ilk özel hava alanı olan ''Hezarfen'', İstanbul Büyükçekmece'de hizmete girdi.

1996: Bir süre önce ölmüş olan İşadamı Vehbi Koç'un cesedi Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı açılarak çalındı. Fidye için mezardan ölüyü kaçırmak dünya üzerinde bir ilk olarak değerlendirildi ve basın bunu günlerce trajikomik bir malzeme olarak işledi.

1996: Osmaniye, Türkiye`nin 80. İli oldu. Akdeniz Bölgesi`nde Çukurova`nın en doğusunda yer alır. 3,767 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Osmaniye topraklarının %42`si ormanlık alan, %39`si ekili dikili tarım alanı, %17`si tarıma elverişsiz arazi ve %2`si diğer arazilerden oluşmaktadır. 2011 yılı verilerine göre nüfusu 485.357`dir.

1996: I.Avrasya İslam Şurası Türkiye`de toplandı. Avrasya İslam Şurası (AİŞ), daha ziyade Avrasya bölgesindeki Müslüman ülke ve toplulukların İslam dini ile ilgili kurum ve kuruluşları arasında din hizmetleri ve eğitimi alanlarında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir girişimdir. AİŞ, ayrıca, güncel dini mesele problemlerle ilgili konularda bir istişare forumu işlevi görmektedir.

2003 : Madrid'de düzenlenen Irak'ın yeniden yapılanmasıyla ilgili konferansta, bağışçı ülkeler 33 milyar dolar bağış sözü verdi. Önce yıkmak için bir araya geldiler ve yıktılar. Daha sonra yeniden yapılandırma için sadaka verdiler. Peki öldürdükleri bir milyon Irak`lıyı tarihin hafızasından kaç paraya silecekler? 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir