• DOLAR 32.378
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2325.92
  • ...
KAPLAN: Başkalarının Kavramlarıyla Kendi Dünyanızı Kuramazsınız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET TAHİR ÖZSOY - MUHSİN ŞENOL / İSTANBUL

Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Yusuf Kaplan ile Başbakan Binali Yıldırım`ın en son açıkladığı eğitim paketini ve toplumumuz için uygun eğitim modelinin nasıl olması gerektiğini konuştuk. Kısa vadeli eğitim paketleriyle bir değişimin sağlanamayacağını belirten Kaplan, 10 senede, 100 yılın tohumlarının ekilmesi gerektiğini vurguladı. İslam Medeniyetinin birikim ve dinamiklerinden yola çıkarak, yeni bir eğitim modeline geçilmesi gerektiğini kaydeden Kaplan, Türkiye`de sil baştan bir eğitim modelinin oluşturulmasının gerektiğini söyledi. Eğitimin öneminin kavranamadığı için sadece şekil yönüyle ilgilenildiğini, ruhsuz, seküler bir eğitim anlayışının toplumumuz açısından hayati riskler taşıdığını belirtti. Eğitimin bir varoluş meselesi olduğunu ifade eden Kaplan; “Seküler eğitim anlayışının değişmesi gerek. Yeni Gazali`ler, Razi`ler İbn-i Sina`lar, İbn-i Arabiler, İmam-ı Rabbani`ler yetiştirecek, Itri`leri, Yunus`ları Mevlana`ları, Sinan`ları yetiştirecek bir eğitim sistemi lazım.” dedi.

Türkiye`de eğitimde yapılan kısa vadeli yeniliklerin fayda getirmediğini, Türkiye`nin sekülerleşmesini daha da hızlandırdığını belirten Kaplan; “Türkiye`deki eğitim sisteminin seküler nitelikleri, pozitivist nitelikleri, yani Batı Kültürü`nün çocuklarımızı her bakımdan kölesi haline getiren özellikleri daha da artıyor. Türkiye`nin eğitim ile ilgili kesinlikle devrim niteliğinde adımlar atması lazım.” şeklinde konuştu.

“YUNUS`LARI, MEVLANA`LARI YETİŞTİRECEK BİR EĞİTİM SİSTEMİ LAZIM”

“Siz bir eğitim sistemi kuracaksınız. O eğitim sisteminde çocuklarınızı neye göre yetiştireceksiniz?” diyen Kaplan, bu sorunun net bir cevabının olması gerektiğini belirtti.

Kaplan konuşmasına şöyle devam etti; “Mevcut eğitim sistemiyle dünya çapında adam mı yetiştiriyoruz? Büyük düşünürler, bilim adamları, sanatçılar mı yetiştiriyoruz? Böyle bir şey yok.  Yeni Gazali`ler, Razi`ler İbn-i Sina`lar, İbn-i Arabiler, İmam-ı Rabbani`ler yetiştirecek, İtri`leri, Yunus`ları Mevlana`ları, Sinan`ları yetiştirecek bir eğitim sistemi lazım. Bu üniversitelerin yaptığı şey, körkütük, Batıda üretileni buraya aktarmak. Tam olarak aktarıyor mu? Hayır. Batıda modernliği kuran adam Descartes(Dekart), ardından Hegel(Hegel),Schopenhauer(Şopınhaur), Russell(Rasıl), Nietzsche(Nitçe) ve dolayısıyla Nietzsche`nin çocukları. Postmodern felsefe yani postmodern düşüncenin Derrida(Derida), Delius(Delyus),Foucault(Fokult) gibi isimlerin çapında adam mı yetiştiriyorlar? Hayır. Bunları körü körüne Türkiye`ye aktarmış oluyorlar. Bir de karikatürünü aktarıyorlar. Bunun altını özellikle çiziyorum.” cümlelerini kullandı.

“TÜRKİYE DIŞARIDAN İŞGAL EDİLEMEDİ, İÇERİDEN ELE GEÇİRİLDİ.”

Geçmişte bu topraklarda bir kurtuluş savaşının verildiğini belirten Kaplan; “Sömürgecilere karşı bir kurtuluş savaşı verdik. Bu ülkeyi sömürgeleştirdiklerinde yapacakları şeyleri, fazlasıyla yaptık. Biz sömürgecilerin yapmaya cesaret edemeyecekleri şeyleri yaptık. Türkiye dışarıdan işgal edilemedi, içeriden ele geçirildi. Dünyada sömürgeleştirilemeyen ve kendi kendini sömürgeleştiren tek ülkeyiz. Bu eğitimle ve genel anlamda da devletten ve bütün kurumlardan İslam`ın uzaklaştırılmasıyla oldu. Bu toplum Müslüman bir toplum ama Müslüman bir eğitim sistemi yok. Bu nasıl bir şey? İnsanlar eğitim sisteminde çocuklarını kaybetmemek için çırpınıyor. Pozitivist, sığ, seküler, ezberci sloganları çocuğun beynine zerk edeceksin.” dedi.

“EĞİTİMDE YAPILACAK BÜTÜN ATILIMLAR, GERİ TEPER”

Eğitim ve müfredatta, İslam`ın medeniyet dinamikleri üzerinden bir dönüşüm gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Kaplan; “O zaman asıl ruh verilir. Bir eğitim sisteminin kendi çocuklarına vermesi gereken 5 temel ilke vardır; Ruh verecek, ahlak, ideal, özgüven ve tevazu verecek. Bunlar aslında İslami Eğitim Sistemi`nin talep ettiği şeyler. Biz kendi eğitim sistemimizi, kendi medeniyet dinamiklerimiz doğrultusunda yeniden yapılandıramadığımız sürece, yeniden Gazali`leri, İtri`leri, Sinan`ları, Şeyh Galip`leri yetiştiremediğimiz ve yetiştirecek bir eğitim sistemi kuramadığımız sürece, eğitimde yapılacak bütün atılımlar geri teper. Bu toplumun intiharı ile sonuçlanır. Eğer 10 yıl içinde bu toplumun geleceğini, eğitimde, kültürde, medyada, gençlik alanında kendi medeniyet dinamiklerimiz doğrultusunda şekillendiremezsek iki kuşak içinde yok oluruz.” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM MESELESİ BİR MEDENİYET MESELESİDİR”

Eğitimde yenilik olarak sadece şekil ile uğraşıldığını belirten Kaplan “İşin ruh tarafı yok. Eğitim meselesi bir medeniyet meselesidir. Medeniyet meselesi bütün alanları kuşatır. Soruyorum! Yaratıcıya, kâinata, eşyaya, gerçeğe, hakikate nasıl bakıyorsunuz? Nasıl bir yaratıcı tasavvurunuz var? Nasıl bir âlem, kâinat, dünya tasavvurunuz var? Nasıl bir insan tasavvurunuz, nasıl bir eşya tasavvurunuz var? Sizin iyi, doğru, güzel fikriniz ne? Mevcut eğitim sisteminin çocuklarımıza verdiği iyi, doğru, güzel fikri ne? Bu eğitim sisteminin böyle bir fikri yok. Kendi medeniyet dinamiklerini öğretmeyen bir eğitim sistemi, o toplumu dinamitliyor demektir. Başkasının kavramlarıyla, kendi dünyanızı kuramazsınız. Bizim yaptığımız şey o. Başkalarının kavramlarıyla, başkalarının kurumlarıyla kendi dünyanızı nasıl kuracaksınız? Böyle şey olmaz. Kendi dünyanızı da kuramazsınız, mevcut dünyanızı da koruyamazsınız ve yok olmaktan kurtulamazsınız.” şeklinde konuştu.

“BATI KÜLTÜRÜNE GÖRE İNSAN YETİŞTİRİYORSUNUZ, BUNUN NERESİ MİLLİ EĞİTİM”

Eğitimin hangi ilkeler üzerinde ve hangi ruhla verileceği meselesinin toplumun geleceği için hayati önem taşıdığını belirten Kaplan; “Milli eğitim denen şey, bu toplumun medeniyet dinamikleri üzerinden çocuklara verilecek ruhtur, özgüvendir, birikimdir, dinamizmdir. 10 senede, 100 yılın tohumlarının ekilmesi lazım. Sadece işe şekil açısından bakıyoruz. Ruh yok. Bu eğitim meselesinin asıl temel meselelerini kavramadığımızı, kavrayamadığımızı gösteriyor. Eğitimle ilgili meseleler varoluş meselesi. Eğitim meselesi bu toplumun kimliğiyle, kişiliğiyle, karakteriyle, ruhuyla ilgili bir şeydir.

Bir insan yetiştireceksiniz değil mi? Neye göre yetiştireceksiniz? Ne tür bir insan yetiştiriyorsunuz? Hangi kültüre göre insan yetiştiriyorsunuz? Batı kültürüne göre insan yetiştiriyorsunuz. Bunun neresi milli eğitim. Baştan sona Batı Kültürü`nün posası çıkmış ürünlerini zerk ediyorsun. O yüzden çaplı adamlar çıkmıyor. Gençlerini ihmal eden toplumlar, geleceklerini imha ederler. Bu toplumun kendi genç kuşağına sahip çıkması lazım.” ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir