• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...
TARİHTE BUGÜN (26 EYLÜL)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / İSTANBUL / DOĞRUHABER / 26 EYLÜL


M.Ö. 551 Çinli filozof Konfüçyüs doğdu. Konfüçyüs  Çinli filozof, MÖ 551 - MÖ 479 tarihleri arasında, Doğu Zhou Hanedanlığı döneminde yaşadığı sanılmaktadır. Kong Qiu adı altında, Lu devletinin Qufu şehrinde (günümüzde Shandong eyaleti) doğmuş ve aynı şehirde vefat etmiştir.
Öğretisinin ana teması insancıl düzendir. Buna ulaşmanın yolunun diğer insanlara saygı ve atalara hürmet etmekten geçtiğini belirtmektedir. Konfüçyüs „Yüce“, mükemmel manevi insan olarak anılmaktadır. Yüce/iyi insan, ancak dünyanın bütünüyle uyum içinde yaşayan insandır: "Ahlaki varlığımızın tüm dünya düzeniyle uyum içinde olma noktasına erişmesi", insanın ulaşabileceği en büyük amaçtır. "Uyum, denge ve iç huzura erişmenin yolu Konfüçyüs'e göre eğitimden geçer". Diğer eski çağlarda yaşayan tüm Filozoflar gibi Konfüçyüs`e dayandırılan bilgilerin çoğu söylentilerden ibarettir ve hayatı ile ilgili çok az bilgi ve belge mevcuttur.

1364 - 11.000 kişilik Osmanlı Ordusu ile 20.000 kişilik Haçlı Ordusu Sırpsındığı Savaşı'nda karşılaştı.  Sırp Sındığı Muharebesi, 1364 yılında, Sırp prensliği, Macar krallığı, Bulgar krallığı Bosna prensliği ve Eflak prensliğinden oluşan İttifakın, Osmanlılar'ı Balkanlar'dan atmak için başlattıkları bir savaştır.
Osmanlıların Edirne'yi 1362'de ele geçirdikleri zaman Konstantinopolis'ten Avrupa'ya giden stratejik ana yol kesilmişti. Türk göçmenler çok sayıda ve çok hızla Trakya'ya yerleşmeye başlamışlardı. Osmanlıların 1363de Filibe'yi ele geçirmeleri sırasında kaçan ve Sırbistan'a sığınan Bizans kumandanı Osmanlılar üzerine yürünmesini devamlı olarak tavsiyede bulunuyordu. Balkanlarda bulunan Hıristiyan devletler olan Macar ve Sırp kralıkları ile Eflâk ve Bosna prenslikleri birleşik olarak bir Haçlı seferi yapmaya karar verdiler ve Osmanlı devletine karşı ilk kez Haçlı ittifakı oluşturuldu. Sırp Sındığı Savaşı'nın kazanılmasıyla, Edirne ve Batı Trakya, Osmanlı için daha güvenli hale geldi. Meriç Irmağı, Osmanlı kontrolüne geçti. Balkanlardaki Macar üstünlüğü kırıldı. Bulgaristan vergiye bağlandı. Osmanlı ilk kez Haçlı ordusunu yendi. Balkanlara geçiş kolaylaştı.

1669 Girit adası, Osmanlı egemenliği altına girdi.

1907 Yeni Zelanda, İngiltere'den bağımsızlığını ilan etti.

1928: Türk Dili Sözlüğü'nü hazırlamak için ön komisyon kuruldu.

1930: Adana`da Abdulkadir Kameli (Öğütçü) tarafından 'Ahali Cumhuriyet Fırkası' kuruldu. Ahali Cumhuriyet Fırkası, 29 Eylül 1930'da Adana'da yazar Orhan Kemal'in babası Abdülkadir Kemali Öğütçü tarafından kurulan siyasi partidir. Kurucuları arasında Ali Vehbi, Bekir Sıtkı, Mustafa Ziya, Çiftçi Hasan gibi isimler bulunuyordu. Abdülkadir Kemali Bey, 1924 yılında elverişsiz koşullar nedeniyle kuramadığı Müdafaa-i Umumiye Fırkası'nı 1930 yılında yeni ismiyle kurmayı başarmıştı. Çok partili sisteme geçiş denemesinin başarısız olması üzerine parti, kurulduğu yıl kapatıldı ve Abdülkadir Bey, tutuklanacağını haber alınca İstiklal Mahkemeleri'nde yargılanmamak için 24 Aralık 1930'da Suriye'ye kaçtı. Diğer yöneticileri de sürgüne gönderildi.

1932: 1.Türk Dil Kurultayı Dolmabahçe Sarayı'nda toplandı. Yüzyıllar boyunca Türk diline giren yabancı kelimeler Türkçe'den arındırıldı. Dil Bayramı ilk kez kutlandı. Yabancı dillere düşmanlık üzerine kurulu Dil ırkçlığı sonucunda Türkçe, uyduruk kelimelerden oluşmuş, kimsenin anlamadığı ve bilmediği ucube bir dil halini almıştı. Bunun böyle sürdürülemeyeceğini anlayan Mustafa Kemal, geri adım atıp dili serbest bırakmıştır.

1941 - II. Dünya Savaşı'nda Kiev Muharebesi sonuçlandı. Kiev Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda, Kiev civarındaki çok sayıda Kızıl Ordu kuvvetinin Alman birliklerince kuşatıldığı ve sonucunda imha edildiği bir harekâttır. Askeri tarihte en geniş birliklerin kuşatıldığı bir çevirme harekâtı olarak bilinir. Barbarossa Harekâtı'nın bir parçası olarak [1] 23 Ağustos - 26 Kasım 1941 tarihleri arasında, cephenin güney kesimindeki başlangıç evresi içinde gerçekleşmiştir. Sovyet resmi tarihinde bu savaş Kiev Savunma Harekâtı olarak bilinmektedir.

1947 - İngiltere, Filistinlilerle Yahudilerin kendi geleceklerine kendilerinin karar vermesi gerektiğini açıkladı; Bu nedenle Filistin'i boşaltma kararı aldı. Aslında Yahudilerin bir devlet kurması için gerekli hazırlıkların tamamlandığını gören İngilizler, sahayı boşaltarak Siyonistlerin işlerini rahatlıkla görmelerini sağlamıştır. Zira silah ve lojistik desteği ve hazırlıkları daha önce tamamlamış ve nitekim kısa bir süre sonra da Siyonist İsrail Devleti ilan edilmişti.

1960 Küba lideri Fidel Castro, 4 saat 29 dakika ile BM tarihindeki en uzun konuşmayı yaptı.

1960 İlk kez televizyonda bir tartışma Chicago`da Richard Nixon ve John Kennedy arasında gerçekleşti.

1961 27 Mayıs cuntasının elebaşlarından Orgeneral Cemal Gürsel, Cumhurbaşkanı seçildi.

1978 - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter Türkiye'ye uygulanan ambargoyu kaldıran yasayı onayladı. Ambargo kararı Türkiye`nin Kıbrıs Harekatı`ndan sonra alınmıştı.

1979- Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğini basıp üç kişinin ölümüne yol açan 4 Filistinli gerillanın yargılanmasına başlandı.

1980:12 Eylül darbesinden sonra Cunta yönetimi, ellerindeki silah ve patlayıcı maddeleri 15 gün içinde teslim edenlerin affedileceğini açıkladı.

1984 - Çin ile İngiltere, Hong Kong'un 1997'de Çin kontrolüne geçmesi için anlaştılar.  Hong Kong yapılan anlaşma gereği 1 Temmuz 1997 tarihinden itibaren Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel yönetim bölgesi olmuştur. Hong Kong; Hong Kong Adası, Kowloon Yarımadası ve 235 kadar küçük adadan meydana gelmiştir. Hong Kong, Asya'nın en büyük serbest pazarı ve limanı, en işlek ticaret, endüstri ve turizm merkezidir.

1987: Bir Romen askeri öğrencisi, kaçırdığı uçak ile Kırklareli'ne indi. Askeri öğrencinin ülkedeki komünist rejimden kaçmak ve protesto etmek amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiği düşünülmektedir.

1989 Vietnam'daki son ABD askerleri, Kamboçya'dan ayrıldı. ABD`nin haksız savaştan yıllar sonraya kadar da ülkede asker bulundurmaya devam etmiş olması yeni işgal ettiği İslam Ülkeleri`nden askerlerini çekme tarihi ile ilgili bir fikir vermektedir.

1990: Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) uzun yıllar çalıştıktan sonra Müsteşar Yardımcılığı görevinden emekli olan Hiram Abas, İstanbul'da özel otomobilinin içinde uğradığı bir suikast sonucu öldü. Mustafa Hiram Abas 1932 yılında İstanbul`da dünyaya geldi.İran işgalindeki Güney Azerbaycan`dan göçen bir aileye mensuptu.Babası Mason`du.Bu yüzden oğlunun adını yahudi efsanelerinden Hiram Usta`nın adını koymuştur.Abas, ayrıcalıklı bir ailenin çocuğu olarak Saint-Joseph Lisesi`nden mezun oldu.Bu okul, misyonerlerin çok sıkı disiplininde eğitim verdiği için yabancı okullarda okuyanların dilinde ‘Papaz Mektebi` olarak adlandırılır. Misyonerlerin yetiştirdiği birinin İstihbarat Teşkilatı`nın en önemli kademesinde yer alıyor oluşu Türkiye`nin aslında hangi güçler tarafından kontrol altında tutulduğunun bir belgesiydi adeta.

1996: İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Başbakan Erbakan`ın yurtdışı gezi programından, Libya ziyaretinin çıkarılmaması halinde, gezi kararnamesini imzalamayacağını açıkladı. Başbakan Erbakan batı yerine Doğunun Müslüman ülkeleriyle işbirliği ve dostluk kurulması gerektiğine inanıyordu, Türkiye`nin kadim siyasi partileri ise batının Türkiye ile beraber batı güdümünde olduklarını her fırsatta ispatlıyorlardı.

1996:Siyonist İsrail Başbakanı Netenyahu`nun, Kudüs`teki El Aksa Camii`nin altındaki tüneli açması sonucu çıkan olaylarda 38 Filistinli şehid edildi. BM Güvenlik Konseyi, tünelin kapatılmasını istedi. Siyonistler El Aksa Camii`nin altında tünel açma planlarını halen yürürlükte tutmaktadır. Bununla Kudüs`te tüm İslami yapıları yıkmak ve tamamen yahudileştirmek istemektedirler.

1996: Pakistan destekli Taliban Milisleri Afganistan`ın Başkenti Kabil`e girdi. Rusya yanlısı Eski Devlet Başkanı Necibullah idam edildi. Taliban`ın uluslararası desteği de arkasına alarak Afganistan`da henüz kurulmuş ve tüm kesimlerin onayladığı yönetimi yıkması dünya Müslümanlarından tepki aldı.

1996: Yüksekova Çetesi ortaya çıkarıldı. Hakkari Özel Harekat Şube Müdürlüğü`nde görevli 4 polis memuru ve 6 köy korucusu gözaltına alındı. Yüksekova Çetesi de Güneydoğu`da derin devletin kirli işlerini gören çetelerinden bir tanesiydi ve Bölge halkı bunun gibi onlarca çetenin varlığından ve yaptığı işlerden haberdardı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir