• DOLAR 32.374
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.61
  • ...
TARİHTE BUGÜN / 21 EYLÜL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 21 EYLÜL

1842 - 32. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid,doğdu. II. Abdülhamid Sultan Abdülmecid'in oğludur. Babasının ölümünden sonra yerine geçen amcası Abdülaziz diğer şehzadelerle birlikte Abdülhamid'in eğitimiyle de yakından ilgilendi. 1867 yılında çıktığı Avrupa gezisine Abdülhamid'i de beraberinde götürdü.

Amcası Abdülaziz'in 1876'da tahttan indirilmesi ve şüpheli koşullarda ölümü, ağabeyi V. Murat'ın tahta geçirildikten üç ay sonra ruhsal çöküntü geçirdiği iddiasıyla görevden alınarak Çırağan Sarayı'na hapsedilmesi olaylarına tanık oldu. 31 Ağustos 1876'da padişah ilan edildi ve 7 Eylül günü Eyüp'te kılıç kuşandı. Ağabeyinin yerine tahta geçirildikten sonra, her iki saltanat değişiminin mimarı olan Mithat Paşa'yı sadrazam yaptı.

33 yıl padişahlık yaptıktan sonra 27 Nisan 1909'da tahttan indirildi. 3 yıl Selanik'teki Alatini Köşkü'nde ev hapsinde tutulduktan sonra 1912'de İstanbul'daki Beylerbeyi Sarayı'na getirildi. 10 Şubat 1918'de İstanbul'da vefat etti. Kimileri tarafından diktatör ve kızılsultan olarak bilinen, kimilerinin de Sultan Abdülhamit Han Hazretleri olarak gördüğü II. Abdülhamid yaptıkları ve fikirleriyle sıradışı bir padişah olduğunu farkettirmiş ve 33 yıllık tahtta kalmasıyla da şöhretini doruklara çıkarmıştır. Avrupa`ya karşı verdiği mücadelesi herkes tarafından takdir toplamış, ve fakat ülke içinde yaptıkları ondan yıllar sonra ancak ve kısmen takdir edilebilmiştir. Birçok tarihçiye göre Osmanlı İmparatorluğu`nun yıkılmasını geçiktiren padişah olarak görülmektedir. Özellikle Filistin`de yahudilere toprak satmaya şiddetle karşı çıktığı içinde bu siyonist gruhün ve masonların tepkisini çekmiş ve tahttan indirilmesinde bunların büyük katkıları olmuştu.

1858 - Babür İmparatorluğu yıkıldı. Babür İmparatorluğu (Hint Moğol Emirliği) (Hint Moğol Sultanlığı), veya kendi adlandırmaları ile Gürganiyye, günümüzdeki Hindistan toprakları üzerinde kurulmuş olan devlet. Yönetici sülalesi Türkleşmiş olan Barlaslar'dır.
Timur'un torunu olan ve eserlerini Çağatay Türkçesi ile yazan Babür tarafından 1526`da kurulmuştur. 1858 yılında bir isyan üzerine bölgeye müdahale eden İngiliz'lerce Hindistan'daki Babür İmparatorluğu'na son verilerek; Hindistan, Büyük Britanya İmparatorluğu'na bağlanılmıştır.

1903 - İlk kovboy filmi Kit Carson'un prömiyeri ABD'de yapıldı. Bu filmlerle ABD sadece kendi vahşi kültürünü değil aynı zamanda şiddet ve çatışmayı kutsayan bir anlayış yayıyordu. Bu alandaki çizgi romanlar da filmlerle eş zamanlı olarak dünyaya yayılmış ve benzer etkiler yapmıştı.

1918 - Megiddo Savaşı sona erdi. Megiddo Muharebesi (Veya Nablus Hezimeti, Nablus Yarması), I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Kuvvetleri karşısında Osmanlı Ordusunun yenilgisi ve tüm Suriye'nin Osmanlı İmparatorluğu tarafından kaybı ile sonuçlanan muharebe.
Muharebe sonucunda Yıldırım Orduları Grubu'nu oluşturan 8. Osmanlı Ordusu, Britanya İmparatorluğu Taarruz Görev Kuvveti tarafından tamamen, 4. Ordu ise büyük ölçüde dağıtıldı. Bu arada Yıldırım Orduları Komutanlarından Mustafa Kemal, emrindeki birliklerle beraber Toroslara kadar geri çekilerek kurtulmayı başarmıştı.

1924—Mustafa Kemal, "Halk, köylüler bana her yerde iş programını şu iki kelime ile ihtar ettiler; Yol, mektep" dedi. Bu sıralarda Anadolu halkı hilafetin kaldırılıp yerine Avrupa kanunlarının geçirilmesine çok öfkelenmiş, ve hemen her yerde ayaklanmalar başlamıştı.

1938 - Polonya hükümeti, Çekoslavakya sınırına asker sevk etti. Bu durum Avrupa içinde büyük bir krize sebep olmuş ve adına Südet krizi denmiştir. Bu kriz Nazi Almanyası'nın Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin kendisine verilmesini diretmesiyle ortaya çıkmış ve 1938 yılında belli başlı Avrupa ülkelerini savaşın eşiğine getirmiştir.

1943—Lübnan, Fransa'dan bağımsızlığını kazandı. Lübnan İslam orduları tarafından 636'da Hz. Ömer (r.a.) zamanında fethedildi ve Şam (Suriye) eyaletine bağlandı. Lübnan da Suriye gibi raşid halifeler döneminden sonra sırasıyla Emevi, Abbasi, Mısır hükümdarları, Selçuklular, Eyyubiler ve Memluklerin hakimiyetinde kaldı. 1516'da Osmanlı hakimiyetine geçti ve I. Dünya Savaşı sonuna kadar 400 yıl süreyle Osmanlı idaresinde kaldı. Osmanlılar Lübnan'ı merkezden tayin ettikleri bir vali vasıtasıyla yönettiler. Ancak ülkede yaşayan etnik unsurların kendi inanç ve geleneklerini uygulamalarını sağlayacak şekilde örgütlenmelerine de fırsat tanıdılar.

1918'de Lübnan, Fransızlar tarafından işgal edildi. Fransızlar ülkedeki Marunilerle işbirliği içine girerek Müslümanlara baskı yaptılar. Fransız işgali 1943`a kadar sürdü. 1 Ocak 1944'te de Lübnan'ın bağımsızlığı resmen tanındı. Ancak Fransızların ülke üzerindeki nüfuzları tam anlamıyla sona ermedi. Fransa bu tarihten sonra da Lübnan'daki siyasi yapının teşekkülünde Suriye'yle birlikte söz sahibi olmuştur. Lübnan'da halen uygulamada olan devlet geleneğine göre cumhurbaşkanı hıristiyanlardan, başbakan Sünni Müslümanlardan, meclis başkanı ise Şii Müslümanlardan seçilir. 128 üyeli parlamentoda hıristiyanlarla Müslümanlar yarı yarıya temsil edilmektedir. Ancak Dürziler ve Nusayriler de Müslümanlardan sayılmaktadır.

1947—Zonguldak Kozlu kömür ocaklarındaki grizu patlamasında 48 işçi öldü. 

1949 Çin komünist liderleri tarafından Çin Halk Cumhuriyeti ilan edildi. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), kuzeyinde Moğolistan, kuzey doğusunda Rusya ve Kuzey Kore, doğusunda Sarı Deniz ve Doğu Çin Denizi, güney doğusunda Güney Çin Denizi, güneyde Vietnam, Laos, Birmanya, Hindistan, Bhutan ve Nepal, güney batıda Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan ile çevrilidir. Başkenti Pekin'dir. Çin'in, ÇHC'den önce de yaklaşık 5000 yıl geriye uzanan bir 'yazılı tarihi' vardır. Bununla birlikte üzerinde ideografik çizimlerin bulunduğu yaklaşık 6000 yıl öncesine ait kalıntılara ulaşılmıştır. Günümüz medeniyetinin temel taşlarını oluşturan kâğıt, barut, pusula ve matbaacılık gibi pek çok buluşun kökenleri Antik Çin medeniyetine dayanmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti, son yıllarda, yapmış olduğu atılımlarla ve politikalarla, dünyanın en önemli ekonomik güçlerinden biri haline gelmeye başlamıştır. Çin Halk Cumhuriyeti'nin bölgede ve dünyada nüfuzu, askeri alandan çok ekonomik alanda kendisini hissettirmektedir. 2020'lerde Çin Halk Cumhuriyeti'nin dünyanın en zengin ekonomisi olacağı öngörülmektedir. Dünyanın alan olarak en büyük dördüncü ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti, yaklaşık 1.75 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesidir. Dünya nüfusunun yaklaşık altıda biri Çin Halk Cumhuriyeti'de yaşamaktadır. Binlerce yıl süren hanedanlar yönetimi, 1912'de milliyetçilerin yönetimi ele geçirmesi ile son bulmuştur.1949'da milliyetçileri yenmeyi başaran Komünist Çinliler (ÇKP) Mao liderliğinde ülke yönetimini ele geçirmiştir.

1950: ABD`ye şirin görünmek için Kore Savaşına katılmaya karar veren Türkiye, oraya gidecek Tugayı yola çıkardı.

1958 - Başbakan Adnan Menderes , Cumhuriyet Halk Partisi'nin parti olmadığını, İsmet İnönü'nün siyaseti bırakması gerektiğini, basının yalan haber yazamayacağını söyledi. Menderes, "Bize yumruk atan İsmet Paşa'yı alır layık olduğu muameleyi yaparız" dedi.

1960 -27 Mayıs 1960`ta darbe yaparak cunta rejimi kuran zihniyet Mustafa Kemal`e özenerek Milletin tarihinde ve belleğinde bir utanç günü olan 27 Mayıs`ı "Milli Birlik ve Hürriyet Bayramı" olarak ilan ettiler. Darbeleri lanetleyen halk ise bugünü bayram şöyle dursun zorbalığı ve cuntayı lanetleme günü olarak anmaktadır.

1962— Türkiye`de kadınlar, artan kadın kaçırma olaylarını protesto yürüyüşü yaptılar. Pankartlardan birinde, "Başkaları ayla, biz ayılarla uğraşıyoruz" yazıyordu.

1980: 12 Eylül darbesinin ardından Askeri cunta, eski sıkıyönetim kanununu biraz baskı ve zulümlere olanak sağlayacak şekilde değişiklik yaparak yürürlüğe koydu.

1981 - Belize bağımsızlığını kazandı. Belize, Orta Amerika'da yer alan bir ülkedir. Kuzeyinde Meksika, batı ve güneyinde Guatemala, doğusunda ise Karaib Denizi yer almaktadır. 1973`e kadar İngiliz Honduras`ı olarak bilinen ülke 1981 yılında bağımsızlığını ilân etmiştir
El Salvador'dan sonra, Orta Amerika ülkeleri sıralamasında en küçük ikinci ülke olan Belize, aynı zamanda, bayrağında insan resmi olan dünyanın tek ülkesidir.

2000 Derin devlet tarafından çeşitli amaçlarla ortadan kaldırılanlardan biri olarak düşünülen Gazeteci-yazar Ahmet Taner Kışlalı suikastında araca bombayı yerleştirdiği iddia edilen belki de iftira edilen Rüştü Aytufan, Sapanca'daki bir prefabrike konutta gözaltına alındı. Diğer suikastlarda olduğu gibi bu olay da işkenceden geçirilen Rüştü Aytufan`ın üzerine yıkılmak isteniyordu. Daha sonra bu şahıslar, olayla ilgilerinin bulunmadığını ve devlet güçleri tarafından mağdur edildiklerini belirttiler.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir