• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...
Özgürlüğe Fransız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA ÇETİN / DOĞRUHABER

Fransa polisi, yeni çalışma yasasına karşı sokaklara dökülen göstericilere ve gazetecilere sert müdahalede bulundu. Ayrıca IŞİD`in, saldırılarının yeni hedefinin okullar ve öğrenciler olduğunu duyurması üzerine, okullarda acil durum bilekliği zorunlu hale geliyor.

Fransa`da büyük tartışmalara yol açan çalışma yasa tasarısına ilişkin protestoların etkisi büyürken, geçtiğimiz aylarda başlayan gösteriler devam ediyor. Fransa`nın en büyük işçi konfederasyonu CGT, başta Paris ve Nantes olmak üzere tüm ülkede 13. kez düzenlediği gösterilerde, yaklaşık 200 bin kişinin yürüdüğünü duyurdu. Polis ise gösterilere 78 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Yurdun çeşitli noktalarında başlayan ‘15 Ekim` gösterileri kapsamında yüz binlerce vatandaş sokaklara akın etti. Hükümetin kararına tepki gösteren göstericiler, polis ekiplerinin sert müdahaleleriyle karşılaştı.

BASIN DARBEDİLDİ!

Gösterileri yakından takip eden basın mensupları da güvenlik güçlerinin orantısız kuvvetinden payına düşeni aldı. Polis, olay yerinden görüntü alan basın mensuplarına müdahale ederken, ekipmanları kullanılamaz hale getirdi.

Sosyal medya üzerinden yayınlanan çok sayıda görüntüde, polisin gaz bombası ve copla orantısız müdahalesi net bir şekilde görüldü.

Tasarıya göre, günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak. Yasa tasarısı, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük olup çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalıştırılabilmesini öngörüyor.

FRANSA`DA OKULLARDA “ACİL DURUM BİLEKLİĞİ”

Diğer taraftan Fransa`nın güneyinde öğretmenler ve okul personeli acil durum bilekliği taşıyacak. Basında çıkan haberlerde, Aix-en-Provence bölgesindeki ilkokul öğretmenleri ve okul personelinin, olası bir terör saldırısında polise haber verebilmek için, bileklerinde ya da boyunlarında elektronik kelepçe benzeri bir cihaz taşıyacakları duyuruldu.

Acil durum bilekliği, bir terör saldırısı anında, üzerindeki turuncu butona basıldığında, otomatik olarak okula en yakın polis merkezine acil durum çağrısı yolluyor, aynı zamanda okuldaki acil durum alarmını da devreye sokuyor.

Charlie Hebdo saldırısından bu yana Fransa`da terör en ciddi sorun olarak tartışılmaya başlanmıştı. Kasım 2015`te 130 kişinin öldüğü saldırıyla beraber terör seviyesi en üst düzeye çıkarılmış ve olağanüstü hal ilan edilmişti. Kasım 2015`ten bu yana OHAL altındaki Fransa`da Nice`de 15 Temmuz Milli Bayramı`nda gerçekleştirilen saldırıyla ise daha ciddi önlem ve yaptırımların uygulanacağı konuşulmaya başlanmıştı. IŞİD`in üstlendiği saldırılardan sonra örgütün yayın organlarında Fransa`da yeni hedefin okullar ve öğrenciler olduğu duyurulmuştu. Bu bilginin ortaya çıkmasının ardından okullarda, 2016-2017 eğitim-öğretim dönemiyle beraber bir takım yeni uygulamaların yürürlüğe gireceği konuşulmaya başlanmıştı.

15 BİNE YAKIN KİŞİ İZLENİYOR

Fransa Başbakanı Manuel Valls, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Paris`i vuran terör saldırılarının ardından alınan istihbari önlemlerin gerekliliğine dikkat çekerek, “Sınırlarımız içinde bugün 1350 tutuklu hakkında soruşturma yürütülüyor. 293`ü terör gruplarıyla doğrudan bağlantılıdır. Ayrıca Fransa`da 15 bine yakın kişi izleniyor. Çünkü bunlar radikalleşme eğilimindeler.” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir