• DOLAR 32.512
  • EURO 34.958
  • ALTIN 2433.538
  • ...
TARİHTE BUGÜN : 20 EYLÜL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 20 EYLÜL

622 – Tüm Müminlerin esenlik içinde hicreti tamamlamalarının ardından Mekke`den ayrılan Hz. Muhammed (SAV) ile yol arkadaşı Hz. Ebu Bekir, Medine'ye ulaştı. Zorlu ve tehlikelerle dolu hicret yolculuğu Allah`ın yardımıyla sağ salim bitmiş ve Mukaddes yolculuğun kutlu yarenleri Medine ufuklarında görünmeye başlamıştı. Günlerdir endişe ve heyecanla bekleyen Müminler, Peygamber`in gelişini Arabistan`da eşine rastlanmamış bir coşku seli ile karşılamış ve İslam Daveti`nin önemli süreçlerinden biri olan hicret, sevinç gözyaşlarıyla sonlanmıştı.

1187 - Selahaddin Eyyubi, Kudüs'ü kuşattı. Selahaddin Yusuf bin Eyyub   Mısır ve Suriye sultanı, Eyyubi hanedanının kurucusu ve Kudüs`ün kurtarıcısı büyük İslam Hükümdarı. Hıttin Muharebesi ile 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Haçlı kuvvetlerinden alarak kentte 88 yıl süren Hıristiyan egemenliğine son vermiş, akabinde Hıristiyanların düzenledikleri III. Haçlı Seferi'ni etkisiz hale getirmiştir. En güçlü olduğu dönemde Mısır, Suriye, Irak, Hicaz ve Yemen egemenliği altındadır. Irak'taki Selahaddin ili ve Selahaddin Kartalı da onun adını taşımaktadır.

1519 - Portekizli denizci, gezgin ve kaşif Ferdinand Magellan, 270 kişi ve 5 gemiyle İspanya'dan yola çıktı. İspanya Krallığı'nın desteğiyle denize açıldı. Hikâyesi, bu seyahate eşlik eden Antonio Pigafetta'nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.
Macellan son yolculuğunu tamamlayamadan Filipinler'deki Mactan Savaşı'nda öldürüldü. Ancak daha önce ziyaret ettiği Baharat Adaları'nın ötesine giderek tüm meridyenlerden geçen ilk insanlardan olmayı başardı. Büyük Okyanus'a seferi esnasında okyanusu çok sakin gördüğü için "pasifik" (sakin) ismini veren, ayrıca Güney Amerika`da keşfettiği boğaza kendi ismi verilen Portekizli denizci Macellan, Büyük Okyanus'u aşan bir araştırma gezisi yapmış ilk insandır.
Dünyayı dolaşmak üzere denize açılan 237 (diğer bir kaynağa göre 270) denizcinin sadece 18'i İspanya'ya dönerek seyahatini tamamlamayı başardı. Bu denizcilere Macellan'ın ölümünden sonra yönetimi devralan Juan Sebastián Elcano adlı İspanyol liderlik etmiştir.

1633 - Galileo Galilei, İspanyol engizisyon mahkemesinde, dünyanın güneşin etrafında döndüğünü söylediği için yargılandı. Mahkemenin huzurunda bu görüşünden döndüğünü ikrar etmesi şartıyla idam edilmekten kurtuldu. Endülüs Medeniyeti`ne mutaassıb ve vahşi bir Haçlı ruhu ile düşman kesilip bütün müslümanları katliamlardan geçirerek İspanya`da süren ve kör bir hınçla bütün ilmi eserleri yok eden Avrupa, İslam İlim Medeniyeti`nin yüzyıllar önce ispat ettiği gerçeklere düşmanlık ediyordu, ilim adamlarını idam ediyor ve kitapları yakıyordu.

1922 - Fransız ve İtalyan kuvvetleri Çanakkale'den çekildi. Avrupa`lıların Osmanlı`yı işgal etmeleri madde planında sona eriyordu ama manevi işgal günümüze değin içerideki işbirlikçilerin de desteğiyle devam edecekti.

1928 - İtalya'da "Yüksek Faşist Konsey" en yüksek yasama organı oldu. Böylece faşist diktatörlük İtalya`da tam manasıyla egemen tek güç haline geliyordu.

1937 - Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi'nde, Atatürk'ün de isteğiyle, Türkiye'nin ilk resim ve heykel müzesi açıldı. İlmi ve İslami her kurumu kapatıp yasaklayan yeni rejim batı kültür emperyalizminin tüm organizasyonlarına memleketin kapılarını ardına kadar aralıyordu. “Giyim- kuşamda ve yaşam tarzında Batılılara ne kadar benzeşilirse o kadar gelişme gösterilecektir” inancı benimsenmekteydi.

1942 – II. Dünya Savaşı ile ilgili şöyle bir not ön plana çıkarılmaktaydı: “Ukrayna'nın Letiçiv kentinde, Alman SS birlikleri, iki gün çinde yaklaşık 3 bin yahudiyi öldürdüler.” Oysa tarihin en kanlı savaşında 60 milyondan fazla insan öldürülmüş kimi yerlerde toplu katliamlar gerçekleşmişti. Özellikle Rusya cephesinde orada yaşayan her ırktan yüzbinlerce kişi ölmüştü. Ama medyayı etkisi altına alan Siyonist yahudiler sanki oralarda yahudilerden başkası ölmemiş de bu savaş sadece onların etrafında gelişmiştir gibi bir izlenim vermek istemektedirler ve bu konuda müthiş bir dezenformasyon örneğine imza atmaktadırlar.

1951: Türkiye, Kuzey Atlantik Paktı (NATO)'ya kabul edildi.

1943—Üstad Bediüzzaman ve bir grup Risale-i Nur talebesi tevkif edilerek Ankara, Isparta ve oradan Denizliye getiridiler. Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi hazretleri dinsizleştirilmek istenen Müslüman gençliğin imanını kurtarmak için büyük bir himmetle İman Hakikatleri`ni yaymaya çalışmış ve bu nedenle hakim zihniyetin hedefi haline gelmişti. Onu ömür boyu rahat bırakmayan rejim, sürgünlerle, hapislerle ve ev hapsinde tutarak bu mücadelesine engel olmaya çalışmıştı.

1961—Devlet ve Hükümet Başkanı ve 27 Mayıs cuntasının başı Orgeneral Cemal Gürsel "Seçimi yapamazsak milli felaket o zaman olur " dedi. Halkın seçtiklerini idam eden cunta, seçim adı altında askeri yönetimi kalıcı hale getirmenin hesapları içindeydi.

1974: ABD Senatosu, Türkiye'ye yapılan askeri yardımın kesilmesini onayladı. Başbakan Ecevit bu karar hakkında: "Amerika için de düşündürücüdür." dedi. Amerika Türkiye`nin Kıbrıs harekatına şiddetle karşı çıkmış ve ambargo uygulama kararı almıştı.

1974 – Orta Amerika Ülkesi Honduras'da meydana gelen dehşetli kasırgada en az 10 bin kişi öldü. Bu ülke tarihinin kaydedilen en ölümlü kasırgası oldu.

1977 - Kuzey Vietnam, Birleşmiş Milletler'e kabul edildi.

1980: 12 Eylül Cuntası`nın elebaşısı ve darbe sonrası cebren Devlet Başkanı Org. Kenan Evren, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oram. Bülent Ulusu'yu Başbakan ilan ederek hükümeti kurmakla görevlendirdi.

1981 - İran 149 solcu teröristi idam ettiğini açıkladı. Bu teröristlerin, Meclis`in de bombalanması dahil birçok katliama karıştıkları bildirildi.

1984 - Beyrut'ta ABD elçiliğine patlayıcı yüklü kamyonla şehadet operasyonu düzenlendi; 40 kişi öldü. Lübnan iç savaşında Hıristiyanlar ve Siyonist İsrail yanlısı bir politika izleyen batılı güçler, Lübnan`ın iç karışıklığının da asıl müsebbibi idiler.

1990 - Güney Osetya, Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan etti.

1994 Bakü`de imzalanan petrol anlaşmasıyla; İngiliz BP, Amerikan Amaco, Penzol, Rus Lukoil ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı(TPAO), bir konsorsiyum (şirketler birliği) oluşturdular.

2001: Kabil`de toplanan Afgan Alimleri, ABD'nin savaş tehditleri karşısında ABD emperyalizmine karşı direniş göstermenin her Müslüman`ın yükümlülüğü olduğu yönünde fetva verdiler.

2002: YSK, AKP Genel Başkanı Erdoğan, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Erbakan, eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak ve eski SDP Genel Başkanı Akın Birdal'ın milletvekilliği adaylığını reddetti. Bütün Devlet kurumlarını eline geçiren derin güçler kimin seçime katılıp kimin katılamayacağına karar veriyorlardı.

2002 – Siyonist İsrail askerleri, Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat'ın karargahındaki üç binayı havaya uçurdu.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir