• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
TARİHTE BUGÜN : 19 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN : 19 Eylül

1575 - Padişah III. Murat'ın görevlendirdiği Müneccimbaşı Takiyüddin Efendi'nin öncülüğünde kurulan İstanbul Rasathanesi, açıldı. Rasathane, devrin Şeyhülislamı tarafından 1580'de yıktırıldı. Araştırmacılar, rasathanenin Galatasaray Lisesi civarında kurulduğunu tahmin ediyorlar.

1893 - Yeni Zelanda Kolonisi, kadınlara oy hakkı tanıyan ilk ulus oldu. Bu atılımın öncüsü, 1866'da kadın hareketini başlatan Kate Sheppard idi. Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'da bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 1.200 mil (2.000 km) güney doğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük (North Island ve South Island) ve birçok küçük adadan oluşur.
Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'dur. Üzeri kar kaplı dağ manzaraları ile bilinen bir ülkedir. En büyük ve en kozmopolit şehri Auckland'dır.
Yeni Zelanda`ya ilk kez 1000 yıl önce Polinezyalı Maoriler yerleşmiştir. Maoriler iyi örgütlenmiş, kan bağı ile gelen şefler ve güçlü rahipler tarafından yönetilen bir kabiledir.
Adaya ilk ayak basan beyaz adam, 1642 yılında Hollandalı Abel Tasman olmuştur. Ancak Kaptan James Cook`un 1769 ve 1779`daki gezilerine kadar adalar herhangi bir yönetime bağlı kalmamış ve keşfedilmemiştir. İngiliz göçmenler, 1840 yılında İngiliz hakimiyeti kurulunca adaya yerleşmeye başlamışlardır. Wellington bu tarihten sonra kurulmuştur. Yeni Zelanda`ya 1852 yılında kendi hükümeti tahsis edilmiştir ve sonraki yüzyılda ülke yatırım, iletişim ve tarımsal üretimde hızlı bir gelişme kaydetmiştir.

1921 - TBMM, Mustafa Kemal, Mareşal rütbesiyle Gazi unvanı verdi. TBMM, Sakarya Meydan Muharebesi`ni gerekçe göstererek ve bu savaşta Mustafa Kemal`in üstün komuta yeteneğine binaen bu ünvanları vermiştir. Resmi tarih Mustafa Kemal`in üstün askeri başarılarından sıklıkla bahsetmekte ama bu başarıların kaynağı ve ayrıntılarıyla ilgili bilgi vermemektedir. Oysa Sakarya Muharebesi ile ilgili Kazım Karabekir`in hatıratında Yunanlıların Kuvvay-ı Milliye birliklerini geri çekilmek zorunda bıraktığını ve Mustafa Kemal`in de geri çekilme emrini verip Ankara`ya çekildiğini dolayısıyla yenilgiyi kabullendiğini ama iki gün önce İsmet İnönü`nün yerine komutanlığa getirilen Fevzi Çakmak`ın bu emri dinlemeyip karşı taarruza geçtiğini ve Yunanlıların bu ani saldırı üzerine dağılıp geri çekildiğini söylemekteydi. Resmi tarih baştan sona bu tür çelişkilerle dolu olup kesin bilgi açısından fayda vermemekte ve Dünya tarihçileri de dahil hiçbir gerçek tarihçi tarafından güvenilir bulunmamaktadır.

1935 - Almanya Yahudilerin kamu sektöründe çalışmasını yasakladı. Aslında bu yasak tüm azınlıklar için geçerliydi ama, özellikle Devlet yönetiminde söz sahibi olup kendi amaçları doğrultusunda kullanmak isteyen ve bu hedefler için gizli teşkilat kuran Yahudiler, ön plana çıkmıştı.

1941 - II. Dünya Savaşı: Alman kuvvetleri Kiev'i işgal etti.

1944 –II. Dünya Savaşı: Finlandiya ile Sovyetler Birliği ateşkes imzaladı.

1951 - Kuzey Atlantik Paktı Konseyi, Türkiye ve Yunanistan'a NATO'ya katılma çağrısı yaptı. Bir yıl önce NATO`ya başvuran ve reddedilen Türkiye, Kore Savaşı`na katılarak ABD`nin sadık bir müttefiği olacağını ispat etmiş; bunun üzerine NATO`ya katılma daveti almıştı. Her zaman dengeleri gözeterek adım atan ABD Türkiye`yi dengelemesi açısından Yunanistan`ı da beraber davet etmişti.

1967: Başbakan Demirel, Sovyet Hükümetinin gönderdiği özel bir uçakla Moskova'ya gitti. Sovyet Başbakanı Kosigin ile görüşmelere başlandı. O dönemde bir iğne dahi üretmekten aciz olan Türkiye`de, bir başka ülkeye davet edilen yetkililerin oraya gidebilmeleri için o devletin uçak göndermesi gerekmekteydi.

1981 Süleyman Damirel`in yeğeni Yahya Demirel, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı. Yahya Demirel`i asıl ünlü yapansa 1975`te karıştığı hayali ihracat olayıdır. O yıllarda mobilya ihracatı yapanlara verilen yüzde 75 vergi iadesi Yahya`ya kolay kazanç kapıları açmıştır. Yahya sadece 1975 yılında 20 milyon lira para kazanır. Ama henüz 25 yaşında elde ettiği bu kazancın sırrı çok geçmeden anlaşılır, Yahya`nın ceviz yatak odası diye ihraç ettiği ürünün sunta parçaları olduğu ortaya çıkar. Yahya o kadar kendinden emindir ki mobilyaları ihraç ettiğini beyan ettiği İsviçre firması da gerçekte ortada yoktur. Yani hem ürün hem alıcı şirket “hayali”dir. Bu alışveriş sayesinde Yahya, Türkiye`nin başına büyük dertler açacak hayali ihracatın mucidi olarak kayıtlara geçer.

Başbakan amcası Yahya`ya sahip çıkar, yeğenini her fırsatta savunmaktan geri kalmaz. Ancak halk Demirel ailesine tepkilidir. Hayali ihracat olayı gün geçtikçe büyür ve Demirel yurt dışına kaçmak zorunda kalır; ardından 12 Eylül askeri yönetimi tarafından vatandaşlıktan çıkarılır.

1985 - Meksika'nın başkenti Meksiko'da meydana gelen 8.1 büyüklüğündeki depremde, 40.000 kişi hayatını kaybetti. Başkenti harabeye çeviren deprem Meksika tarihinin en büyüklerinden birisi olarak yerini almıştır.

1999 Ortaköy'de Satanist Dehşeti - Ortaköy mezarlığında Satanist saplantılarla Şehriban Coşkunfırat isimli genç kızı öldüren Ömer Çelik, Gülşah Dinçer ve Engin Arslan isimli üç satanist yakalandı. Bu olayla birlikte kamuoyunda uzun süre satanizm konuşuldu. Öldürülen Şehriban Coşkunfırat`ın da bu grubun üyesi olduğu açıklandı. Satanizm daha önce adeta gençliği teşvik edercesine TV kanallarında işlenmiş, dizilere konu edilip özendirici haberler yapılmıştı. Uzmanlar gençlerin bu tür yayınlardan olumsuz yönde çok çabuk etkilendiğini ve karanlık odakların tuzağına düştüklerini bildirmekteydiler.

2001: BM Güvenlik Konseyi, Taliban'dan Usame Bin Ladin'in derhal ve koşulsuz teslim edilmesini istedi, Taliban bunu reddetti. Bir Müslümanı savaş halinde olunan gayri müslim bir devlete veya güce teslim etmenin haram olduğunu bilen Taliban savaş ihtimalinin yüksek olduğunu bildiği halde ve ABD tarafından işgale uğrama pahasına stratejik bir adım atıp Usame Bin Ladin`i ABD`ye vermemiştir. Bunun sonucunda da zaten bahane arayan ABD, Afganistan`ı işgal etmiş ve şu ana kadar 200 binin üzerinde Müslümanı katletmiştir.

2002: Yargıtay 8. Ceza Dairesi, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Erbakan'ın adli sicil kaydının silinmesine ilişkin Diyarbakır 1 No'lu DGM'nin kararını bozdu.

2002 - Tel Aviv'de bir otobüse düzenlenen şehadet operasyonunda 5 kişi öldü. Saldırının ardından İsrail tankları yeniden Filistin Kurtuluş Örgütü Lideri Yaser Arafat`ın Ramallah'taki karargahına girdi.

2011 Çağrı Tv saat 19:00`da ilk haber bültenini sundu. ÇAĞRI TV`nin ilk haberini Haber Müdürü ve Spikeri Yunus EMİROĞLU sundu. Bu onun TV ekranından ilk haber sunumu olmasına rağmen izleyicilerden ve uzmanlardan tam not aldı ve oldukça başarılı bulundu.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir