• DOLAR 32.324
  • EURO 35.14
  • ALTIN 2298.099
  • ...
SON DAKİKA
TARİHTE BUGÜN - 22 AĞUSTOS
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN - 22 AĞUSTOS

1543 - Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması Tunus'u fethetti. Bunun bir ödülü olarak Tunus ve Cezayir`in idaresi Barbaros Hayrettin Paşa ve ailesine verildi. Osmanlı Devleti tarihinin ünlü denizcilerinden, kaptan-ı derya olarak Osmanlı Devleti'nin ilk kaptan paşasıdır. Akdeniz`de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi, öyle ki bu deniz bazı tarihçilerce bir "Osmanlı Gölü" olarak anıldı. Osmanlı'nın Deniz politikasına ve Tersane-i Amire´ye nizam verdi.

1642 - İngiltere`de iç savaş başladı. İngiliz İç Savaşı 1642 - 1651 yılları arasında Cumhuriyetçiler ve Kraliyet yanlıları arasında yaşanmış politik görüş anlaşmazlıkları ve fiziksel çatışmaları adlandırırken kullanılan genel terimdir. Birincisi 1642 - 1645 yılları arasında, ikincisi 1648 - 1649 yılları arasında yaşanan çatışmalar Kral I. Charles (İngiltere)'a, 1649 - 1651 yılında gerçekleşen üçüncüsü ise Kral II. Charles'a karşı Cumhuriyetçiler tarafından yapılmıştır. İç savaş 3 Eylül 1651'de Worcester Savaşı ile Cumhuriyetçilerin güçleri ele geçirmesi ile sona erdi.

1654 - Jacob Barsimson, gelecekte New York olacak New-Amsterdam`a geldi. O gelecekteki adıyla “ABD”ye yerleşen ilk Yahudi`ydi. ABD`ye yahudi akını tarih boyunca devam etti. Burada iyi bir lobi kuran yahudiler, zamanla Amerikan siyasetinin ve ekonomisinin zirvesine yerleşecek ve iç ve dış politikaları yönlendirecek düzeye ulaşacaklardı. ABD başkanlarından bazılarının yahudi asıllı olduğu bilinmektedir.

1703- Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş dönemi padişahlarından II. Mustafa tahttan indirildi. 3. Ahmet, 2.Mustafa yerine tahta çıkarak Osmanlı İmparatorluğu'nun yeni padişahı oldu. 3. Ahmet Osmanlı`da Lale devri olarak bilinen dönemin padişahıdır ve büyük ölçüde Yeniçerilerin etkisi ve kontrolü altında kalmıştır. Patrona Halil İsyanı ile tahttan çekilmiştir.


1791 – Orta Amerika`nın küçük ada devleti Haiti`de köleler ayaklandı. Haiti, asıl adıyla Haiti Cumhuriyeti, Amerika'da Karayip Denizi'nde bir ada ülkesidir. Küba'nın doğusunda yer alan Hispaniola adasını Dominik Cumhuriyeti ile paylaşır ve adanın batı kısmındadır. Yüzölçümü 27.750 km² olan ülkenin nüfusu 10 milyon (2009), başkenti Port-au-Prince'tir.

Eski bir Fransız sömürgesi olan Haiti, Kuzey ve Güney Amerika'da, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra bağımsızlığını ilân eden ikinci ülkedir. Buna karşılık, bugün Batı Yarımkürenin en fakir ülkesidir ve yönetiminde bir anarşi durumu halen devam etmektedir.

1848 - ABD, New Mexico'yu topraklarına kattı.

1849 - Tarihteki ilk askerî hava hücumu gerçekleşti. Avusturya, İtalya'nın Venedik kentine pilotsuz hava balonları yolladı.

1864 - 12 devlet İlk Cenevre Konvansiyonu'nu imzaladı: Kızılhaç'ın oluşturulması. Cenevre sözleşmeleri ya da Cenevre Konvansiyonları İsviçre'nin Cenevre şehrinde yapılmış dört muahededir. Uluslararası hukukta insan hakları üzerine yapılmış önemli sözleşmelerdendir ve birçok yerde standartları belirler. 1859 yılında Solferino Savaşı'nda yaşanan vahşete şahit olarak etkilenen Jean Henry Dunant'ın çabaları sonucunda oluşmuştur.

Birinci Cenevre Sözleşmesi harp halindeki silahlı kuvvetlerin hasta ve yaralılarının vaziyetlerinin ıslahına ilişkin sözleşme.

İkinci Cenevre Sözleşmesi silahlı kuvvetlerin denizdeki hasta, yaralı ve kazazedelerinin vaziyetlerinin ıslahına ilişkin sözleşme.

Üçüncü Cenevre Sözleşmesi harp esirlerine yapılacak muameleye ilişkin sözleşme.

Dördüncü Cenevre Sözleşmesi harp zamanında sivillerin korunmasına ilişkin sözleşme.

Cenevre sözleşmelerini en çok ihlal edenlerin başında ABD ve sözleşmeyi ilk olarak kabul eden Batı devletlerinin olması gözlerden kaçmamaktadır.

1910- Japonya, işgal ettiği Kore'yi topraklarına kattı.

1935- Türk Tarihi Tetkik Cemiyetince ilk arkeoloji kazısı Çorum Alacahöyük'te başlatıldı. Yakın tarih ve İslam dönemi tarihini gizleyen ve çarpıtan yeni rejim, meydana gelen tarih boşluğunu arkeolojik kazılarla doldurma yoluna gitmişti.

1942 - Brezilya, Almanya ve İtalya'ya savaş ilan ederek ikinci dünya savaşında Müttefik devletlerin safında yerini aldı.

1946- Sovyet Rusya'nın Boğazlar'ın savunmasına katılma isteğini Türkiye reddetti. Rusya, ötedenberi Boğazlar üzerinde söz sahibi olmak için girişimlerde bulunuyordu.

1963—Üstad Bediüzzaman`ın talebelerinden Ceylan Çalışkan`ın vefatı Abdülkadir Ceylân Çalışkan l929 yılında Emirdağ'da dünyaya gelmişti.

Babası Mehmed Çalışkan, annesi ise Ayşe Çalışkan'dı.Yıllarca Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin hizmetinde bulundu.1963 yılında acı bir trafik kazası ile vefat etti.
Küçük yaşta annesini kaybeden Ceylân Çalışkan annesiz, öksüz olarak büyüyordu.

l944'ün yaz sonlarında Emirdağ'a gelen Üstada bütün Çalışkan ailesi yardıma ve hizmete koşmuştu. Ailesinin de Risale-i Nur hizmetine girmesi Ceylan`ı hizmet yarışında ön saflara koymuş ve Üstad Bediüzzaman`ın postacılığını yapma şerefine nail olmuştu.

1974- Cenevre'deki barış görüşmelerinin çıkmaza girmesi üzerine, Türkiye Kıbrıs'ta ikinci bir askeri harekat başlattı. Kıbrıs adasının yüzde 40'ı Türkler'in denetimine geçti.

1986- Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar, 80 yılı siyasetle geçen ömrünün sonunda İstanbul'da 103 yaşında öldü.

1987 Turgut Özal başbakanlığndaki ANAP hükümeti Bursaspor, Antalyaspor, Kocaelispor ve Diyarbakırspor'un yeniden Türkiye 1. Ligi'ne alınması için karar çıkarttı. Bu kararın, siyasal yasakların kaldırılması için yapılacak referandumda 'hayır' oylarını arttırmak amacıyla alındığı yorumları yapıldı.

1992—Selami Yurdan, Bosna`da Sırp zulmüne karşı onur savaşında Şehid oldu. Selami Yurdan 1966`da Ağrı`nın Patnos ilçesinde doğduhttp://www.mumsema.com/images/smilies/nokta.gifDeğişik İslami etkinliklerde bulunduhttp://www.mumsema.com/images/smilies/nokta.gifİslami sorumluluğunu ifa edeceği bütün görevlere seve seve katıldıhttp://www.mumsema.com/images/smilies/nokta.gifSon olarak tevhidi bilincinin gereği, Bosnalı kardeşleriyle dayanışma görevinin en ileri şahitliğini gösterdihttp://www.mumsema.com/images/smilies/nokta.gifVe Saraybosna cephesine gittihttp://www.mumsema.com/images/smilies/nokta.gifBu tavrı ile, Sırp çetelerine olduğu kadar, emperyalizmin ve İslam ülkelerindeki işbirlikçi iktidarların karşısında Müslümanların onurunu yükselttihttp://www.mumsema.com/images/smilies/nokta.gifŞehid Selami`nin örnek tavrı; uluslararası istikbarın, zulmün, zorbalığın karşısında Müslümanca dayanışmanın nasıl gerçekleştirileceğinin en ileri şahitliğini ifade etmektedirhttp://www.mumsema.com/images/smilies/nokta.gif

1993- Celal Bayar için doğum yeri olan Umurbey beldesinde yaptırılan anıt mezarı, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel açtı.

2000- Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, tedavi gördüğü Ankara'da öldü. Nahçıvan`da doğan Elçibey Azerbaycan Cumhuriyeti`nin ikinci Cumhurbaşkanıdır. Haydar Aliyev ile girdiği iktidar mücadelesini kaybeden Elçibey katı milliyetçi görüşleriyle tanınmaktadır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir