• DOLAR 32.515
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2429.467
  • ...
Felluce Bombalar altında!  Büyük dram var…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan / Doğruhaber

Savaşın bitmek bilmediği Irak`ta kan ve gözyaşı da akmaya devam ediyor. Resmen olmasa da fiili olarak üçe bölünen Irak`ta bugünlerde en büyük sorun Felluce. Zira Bağdat hükümet güçleri ile Haşdi Şabi milislerinin karadan vurduğu Felluce`yi havadan da ABD`nin başını çektiği koalisyon uçakları vuruyor. Kentin kenar bazı mahalleleri Bağdat yönetiminin kontrolüne geçse de şehrin büyük bir kısmını halen Daeş militanları kontrolleri altında tutuyor. 

Felluce`deki son gelişmeleri gazetemize değerlendiren Rasan Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yahya Ettai, şiddetli çatışmaların sürdüğü Felluce`de koalisyon güçlerinin de havadan bombaladığını belirterek 40 bin insanın yaşadığı kentte büyük bir dram yaşandığına dikkat çekti.

BAZI BÖLGELERDEN ÇEKİLDİLER AMA ŞEHRİN BÜYÜK BİR KISMI IŞİD`İN ELİNDE

Felluce`ye dair çelişkili haberlerin kamuoyunda oluştuğu biliniyor. Kente girilip girilmediğine yönelik olarak gazetemize konuşan Prof. Dr. Yahya Ettai, “Burada şunu söylemek lazım; bazı bölgelerden belli ki Işid militanları çekildi. Çünkü hükümet güçlerinin girdiği yerlerde hiç Işid militanlarının cesetlerine rastlanmadı. Şu anda bazı bölgelerden çekildiler. Fakat geceleyin tuzaklar kurularak şehrin birçok yerinde çatışmalar devam ediyor. Ciddi bir çatışma ortamı var, pusular kuruluyor vesaire. Yani Felluce şu an tamamen hükümet güçlerinin eline geçmiş değil. Bu haberlerdeki çelişki bundan kaynaklanıyor. Bazı mahalleler, bazı semtler hükümet güçleri tarafından ele geçirildi ama şehrin büyük bir kısmı Işid kontrolü altında” diye konuştu.

40 BİN KADAR İNSAN SIKIŞMIŞ DURUMDA

Kentte iki ateş arasında kalan halkın durumuna dair de konuşan Prof. Ettai, “Şu an 40 bin kadar insan Felluce`de sıkışmış durumda, arada kalmışlar. Zaten biliyorsunuz, o durumda olan insanların durumu fevkalade kötü. Ne ilaç, ne gıda hele ki böyle sıcak bir mevsimde böyle bir zorluk var ve orada tam bir dram yaşanıyor. Ondan dolayı Felluce halkı bombardımanlar sonucu şehirde de kalamıyor. Havadan çok şiddetli bombardıman yapılıyor, şehrin etrafında kümelenmiş durumdalar” diyerek Felluce halkının çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti.

‘IRAK`IN BÖLÜNMESİ DEĞİL BİRLİĞİNDEN YANAYIZ`

Irak`ın bir diğer gerçeği ise, üçe bölünen ülkeye, giderek keskinleşen sınırlar çiziliyor olması. Bu minvalde bölünmeye dair bir açıklama da geçtiğimiz günlerde Bölgesel Kürt Yönetimi Güvenlik Servisi Başkanı Mesrur Barzani`den geldi. Mesrur Barzani, Irak`ın üçe bölünmesinin en mantıklı çözüm olacağını ifade etti.

Mesrur Barzani`nin bölünmeye ilişkin görüşünü de yorumlayan Prof. Ettai, şöyle konuştu; “Bizim bu konudaki görüşümüz belli; asırlardır bir olan Irak`ın tekrar bir olarak kalmasından yanayız. Biz Irak devletinin herkese yeteceğine, herkesin bu ülkede mutlu olacağına inanıyoruz. Çünkü şu anda bölünme demek, sorunlu bölgeleri, anlaşmaya varılamayan bölgeler sorununu da gündeme getirecek. Mesela Musul`un birçok bölgesi, Diyala`nın vesaire. Irak`ın birçok bölgesinde bir sınır mefhumu sorunu ortaya çıkacak. Bu sefer sınırdan kaynaklı çatışmalar olabilir. Bu da ayrı bir sıkıntıya götürebilir. O bakımdan biz Irak halklarının arasında sınır olmayacağına inanıyoruz. Sorun olan bölgelerin de Irak halkı arasında çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Yani biz Irak`ın bölünmesinin gerçekçi ve mantıklı olmadığına inanıyoruz. En iyi çözümün birleşik Irak ve milli bir devlet temelinde, vatan mefhumuyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir