• DOLAR 32.524
  • EURO 34.628
  • ALTIN 2486.654
  • ...
TARİHTE BUGÜN 23 HAZİRAN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN 23 HAZİRAN

656: Hz. Ali halife oldu. Hz. Ali (r.a) henüz çocuk yaşta iken Peygamber (s.a.v)`e iman edenlerin ilkidir. Hz. Peygamber(sav)`in hayatının birçok önemli olayında Hz. Ali (r.a) vardır. Peygamber (s.a.v) Efendimiz`in Hz. Ali`yi gerek kahramanlığından gerekse takvasından dolayı övdüğü birçok hadisi vardır. Hz. Osman (r.a)`ın şehid edilmesinden sonra İslam`ın dördüncü halifesi olarak seçilmesi onu çok çalkantılı olaylarla mücadele etmek zorunda bırakmıştır ki bu mücadeleyi ve Asr-ı Saadetin bu en karışık zamanını yönetmeyi de ancak onun gibi dirayetli ve bilge birisi başarabilirdi. Altı yıllık halifeliği döneminde başta haricilik fitnesi olmak üzere asiler ve kendisine yönelen muhalefetle mücadele etmiş en sonunda İbn-i Mülcem denen harici tarafından suikaste uğramış ve bu yara ile şehid olmuştur. Hilafeti çerçevesinde İslam Ümmeti içerisinde günümüze dek süregelen tartışma ve tefrikalar bir yana O, İslam Ümmeti için emsalsiz bir örnek ve yüce bir şahsiyetti. Devlet yönetici ve memurlarının nasıl davranmaları gerektiği konusunda şu yönetmeliği hazırlamıştı. -Halka karşı daima içinizde sevgi ve nezaket besleyin. Onlara bir canavar gibi davranmayın ve onları azarlamayın. -Müslüman olsun olmasın herkese aynı davranın. Müslümanlar kardeşleriniz, Müslüman olmayanlar ise sizin gibi bir insandır. -Affetmekten utanmayın. Cezalandırmada acele etmeyin. Emriniz altında bulunanların hataları karşısında hemen öfkelenip kendinizi kaybetmeyin. -Taraf tutmayın, bazı insanları kayırmayın. Bu tür davranışlar sizi zulme ve despotluğa çeker. -Memurlarınızı seçerken zalim yöneticilere hizmet etmemiş ve devletin suçlarından ve zulümlerinden sorumlu olmamış bulunmalarına dikkat edin. -Doğru, dürüst ve nazik kişileri seçin ve çıkar ummadan ve korkmadan acı gerçekleri söyleyebilenleri tercih edin. -Atamalarda araştırma yapmayı ihmal etmeyin. -Haksız kazanç ve ahlâksızlıklara düşmemeleri için memurlarınıza yeterince maaş ödeyin. -Memurlarınızın hareketlerini kontrol edin ve bunun için güvendiğiniz samimi kişileri kullanın. -Mektuplar ve müracaatlara bizzat kendiniz cevap verin. -Halkın güvenini kazanın ve onların iyiliğini istediğinize kendilerini inandırın. -Hiç bir zaman vaadinizden ve sözünüzden dönmeyin. -Esnaf ve tüccara dikkat edin; onlara gereken önemi gösterin, fakat ihtikâr, karaborsa ve mal yığmalarına izin vermeyin. -El işlerine yardım edin; çünkü bu yoksulluğu azaltır, hayat standardını artırır.

-Tarımla uğraşanlar devletin servet kaynağıdır ve bir servet gibi korunmalıdır. -Kutsal görevinizin yoksul, sakat ve yetimlere bakmak olduğunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Memurlarınız onları incitmesin, onlara kötü davranmasın. Onlara yardım edin, koruyun ve yardımınıza ihtiyaç duydukları her zaman huzurunuza çıkmalarına engel olmayın.

-Kan dökmekten kaçının, İslâm'ın hükümlerine göre öldürülmesi gerekmeyen kimseleri öldürmeyin.

1691: II. Sultan Süleyman öldü, yerine kardeşi II. Ahmet padişah oldu. 21. Osmanlı padişahı ve 100. İslam halifesidir. Sultan İbrahim Han'ın üçüncü oğludur. Annesi Hatice Muazzez Sultan'dır. 1643'te Edirne'de dünyaya geldi. İyi bir tahsil gördü. Arapça ve Farsça'yı mükemmel bir şekilde öğrendi. Kardeşi II. Süleyman'ın dört yıllık saltanatı sırasında sarayda kafes hayatı yaşadı. Tahta çıktığı zaman 48 yaşındaydı. Ahmet Han'ın cülusu sırasında Osmanlı Devleti, İkinci Viyana Kuşatmasını takip eden harplerle meşguldü.

Çok merhametli olan II. Ahmet Han, hasta olduğu zamanlarda bile, devlet işlerinden asla el çekmezdi. Zaman zaman kıyafetini değiştirerek halk arasında dolaşır, insanların dertlerini sabırla dinler, çare bulunması için gerekli yerlere emirler verirdi. İslamiyet'e hizmet hususunda derin bir mesuliyet hissi içinde hareket ederdi. Tahta çıktığı zaman söylediği; "Ben saltanata talip değildim. Allahü teala fazl-u kereminden bu aciz kuluna nasip eyledi. Bu nimetin şükrünü eda edemem." şeklinde sözleri onun nasıl manevi bir mesuliyetle devlet reisliğini kabul ettiğinin göstergesi olarak kabul edilir.

1868: ABD'li mucit Latham C. Sholes, daktilonun patentini aldı. Bu icat kolay, düzgün ve pratik yazı yazma konusunda bir çığır açmıştır. Öncelikli olarak resmi işlerde kullanılmış ve el ile yazımın karışıklığını ortadan kaldırmıştır.

1920: Çerkez Ethem, Yozgat'a girdi. Burada meşru Osmanlı yönetimine destek verip Mustafa Kemal ve Ankara oluşumunu tanımadıklarını açıklayarak ayaklanan Yozgat Halkını sert ve kanlı bir şekilde bastıracak; daha sonra kendisi de Ankara ile ters düşerek ayaklanacaktır.

1939: Fransa ve Türkiye arasında imzalanan antlaşmayla Hatay Fransız egemenliğinden çıktı. Fransa Hatay üzerindeki bütün hak iddialarından vazgeçerek kentin Türkiye'nin bir ili olarak ilhak edilmesini kabul etti. 'Türkiye ile Suriye arasında arazi mesailinin kati surette hallini mutazammın' antlaşma imzalandı. Bu antlaşmayla 'Hatay' sorunu çözümlendi. Hatay'ın Türkiye'ye katılmasına ilişkin antlaşma, Ankara'da imzalandı.

1941: Birleşik Krallık'a sipariş edilen denizaltı ve uçak filosunu teslim alacak personeli taşıyan Refah şilebi, Mersin'den İskenderiye'ye giderken, bir denizaltı tarafından Mersin açıklarında batırıldı. 168 kişinin öldüğü, 32 kişinin kurtulabildiği olayın ardından, TBMM'de soruşturma başlatıldı. (Refah Faciası) TBMM'de soruşturma başlatıldı ve Refah gemisinin yanlışlıkla Fransa`ya ait bir denizaltı tarafından torpillendiği ortaya çıktı. Fransa'dan gizli pazarlık sonucu iki savaş gemisi alındı.

1974: 1970'li yıllarda Türkiye'de büyük ilgi toplayan "Kaçak" adlı Amerikan televizyon dizisinde "Doktor Kimble" rolünü oynayan Amerikalı sinema oyuncusu David Janssen Turizm Bakanlığı'nın konuğu olarak Türkiye'ye geldi. O yılların cılız ve geri bırakılmış Türkiyesi için bu durum erişilmez bir onur sayılmış, basın bu olayı günlerce manşetlerden indirmemiş ve nihayet geri bırakılmış ve batı taklitçisi yapılmış Türkiye`nin maalesef tarihi bir olayı haline gelmişti.

1975: Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Alparslan Türkeş'in Diyarbakır gezisi sırasında olaylar çıktı; 1 asker, 1 sivil öldü, 46 kişi yaralandı. Türkeş bir yıl sonra aynı gün tekrar Diyarbakır'a gitmek istedi. Tepkiler üzerine gezi iptal edildi.

1982: Yurtdışına kaçan Banker Kastelli'nin kasasına el konuldu; 70 banker ve banka yöneticisinin yurtdışına çıkışı yasaklandı.

1983: Doğru Yol Partisi (DYP) kuruldu. Doğru Yol Partisi kısaca DYP, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olarak kendini tanıtmış bir siyasal partidir. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1983'te Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP'nin, 2007 yılında adı Demokrat Parti olarak değiştirilerek hukuki varlığı kapatılmış ve 28 Mayıs 2007 tarihinde yeniden kurulmuştur.

1996: HADEP Kongresi`nde, salondaki Türkiye bayrağı indirilerek yerine PKK örgütünün bayrağı ve Abdullah Öcalan`ın posteri asıldı. Olay büyük tepkilere ve tartışmalara yol açtı.

2001: Hükümet, yeni kaynak oluşturmak için otoyollara yüzde 200 zam yaptı. O zihniyetteki Türkiye hükümetleri zamdan başka bir kaynak oluşturma yöntemi bilmemekteydiler.

2005: Meksikalı Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) silahlı mücadeleye son verdi. Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu Meksika'nın en yoksul eyaletlerinden Chiapas'ta yerleşik silahlı solcu bir gruptur. Adını Meksika Devrimi'nin (1910-1920) lideri olan Emiliano Zapata'dan alır. Kendilerini Zapata'nın ideolojik mirasçıları ve emperyalizme karşı beş yüz yıldır süren yerli direnişin vârisleri olarak görürler. Yaşadıkları toprakları hükümetten bağımsız ve kendi özerk bölgeleri olarak görürler. "Topraklar halkındır" şiarındadırlar ve "Halk emreder hükümet uygular" derler. En önemli sloganları "Artık Yeter" manasındaki Ya Basta! ve "Adalet! Özgürlük! Demokrasi!" dir. Kendilerine destek bulabilmek için interneti, uydu teknolojilerini kullanmaktadırlar. Zapatistalar, küreselleşmenin ve neoliberalizmin köylerde yaşayan yerli halkları kötü bir şekilde etkilediğini ve onları açlığa ittiğini düşündüğünden küreselleşme ve neoliberalizm karşıtıdır. 1982 yılında içlerinde Marcos'un da bulunduğu bir grup Maoist tarafından temelleri atılmıştır. On seneyi aşkın bir hazırlık süreci ve örgütlenmeden sonra 1 Ocak 1994'te silahlı ayaklanma başlatmışlar ve Las Casas'ın birçok belediyesini işgal etmişlerdir. Örgütün sosyal yapısı genelde yerlilerden oluşmakla birlikte diğer şehirlerde destekçileri ve uluslararası destek ağı vardır. Zapatista hareketinin görünen yüzü Subcomandante Marcos'tur. Diğer Zapatista komutanlarının aksine Marcos, Maya yerlisi değildir.

2006: Esaret altındaki en yaşlı hayvan olan Galapagos dev kaplumbağası Harriet öldü.

Harriet, 180 kg ağırlığında olup tahmini doğum tarihi 1830 olarak kabul edilir. 1835 yılında Galapagos Adaları'nda yakalanıp, diğer iki örnekle beraber İngiltere'ye getirildiği tahmin edilir. O zamanlar tabak büyüklüğünde olduğu için o yıllarda 6 yaşında olduğu sanılır. 1841 yılında her üç kaplumbağa da Avustralya'da Brisbane 'deki botanik bahçesine getirilir.

20'li yıllarda kendisine ait dokümanlar bir sel baskınında kaybolduğundan, yaşam hikâyesi hakkında daha fazla yazılı bilgi yoktur. Ancak 1992 yılında yapılan incelemelerde, Harriet'in kökeninin Galapagos Adaları'na dayandığı ve en azından 162 yaşında olduğu tespit edilmiştir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir