• DOLAR 32.374
  • EURO 35.033
  • ALTIN 2326.03
  • ...
`Türkiye`de 20 milyon kişide hipertansiyon var`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA: Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hipertansiyonun ciddi bir hastalık olduğunu söyledi.

Türkiye'de hipertansiyonlu kişi sayısının nüfusa oranının yüzde 28 olduğunu bildiren Sağlıker, "Yani 3 kişiden birinde hipertansiyon bulunuyor. Adana'da 500 bin, İstanbul'da 5 milyon, Ankara'da 1,5 milyon, İzmir'de 1 milyon kişide, Türkiye'de de 20 milyon kişide hipertansiyon var." diye konuştu.

Hipertansiyonun yaygınlığına dikkati çeken Sağlıker, şöyle devam etti:

"Hipertansiyon sıklığı o kadar fazla ki işsizlik, kaza, enflasyon oranından daha fazla. Hipertansiyon içimizdeki gizli katil. Haberimiz olmadan birdenbire kalbimize enfarktüs, beynimizde kanama yapıyor, bizi felç yapabiliyor. Sinsi sinsi ilerleyerek, kronik böbrek hastalığına yol açıyor. Hastaları diyalize sokuyor. Bazen bacak kesilmelerine neden oluyor. Bazen kişiler birdenbire kör olabiliyor. Onun için çok önemli ve ciddi bir hastalık. Dikkat etmek lazım."

Bu hastalığın sadece Türkiye'de değil ABD ve Avrupa'da da yaygın olduğunu dile getiren Sağlıker, ABD ve Avrupa Birliği'nde yaklaşık 75'er milyon, dünyada ise 2 milyar kişide hipertansiyon bulunduğunu belirtti.

"Tansiyon 14-9'u bulunca tehlikelidir"

Sağlıker, "Türkiye'de günde ortalama 15-20 gram tuz yiyoruz. Ama bir hipertansiyon hastasının 6 gramdan fazla tuz yememesi lazım." dedi.

Normal tansiyonun 12-8 olduğunu ifade eden Sağlıker, "Tansiyon 14-9'u bulunca tehlikelidir. Artar da 18-11'i bulursa öldürücüdür. Kimin tansiyonu 14-9'u bulursa mutlaka iyi bir hipertansiyon merkezine başvurmalıdır." diye konuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir