• DOLAR 32.506
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2485.311
  • ...
Ama siz halka dokunuyorsunuz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

■ Yunus Sırat / Doğruhaber

‘Dokunulmazlıklar kalkmasın` diye propaganda yürüten ve mecliste kavgalar veren HDP, samimiyetsizliğini bir kez daha ortaya koydu. Mahkeme kararı beklenmeden Sevindik köylüleri yerinden yurdundan edilmek isteniyor. Zabıta elbisesi giydirilmiş silahlı kişiler köylüleri tehdit ederken muhtar darp edildi.

ÖNCE KUMPAS SONRA TEHDİT

Diyarbakır`ın Çınar ilçesine bağlı bin 500 nüfuslu Sevindik (Xecîta) Köyü sakinleri son günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile ciddi sorunlar yaşıyorlar. Tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Sevindik Köyü sakinleri bin 277 dönümlük meralarının Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Katı Atık Yönetimi Projesi`ne dâhil edilmesine karşı çıktığı için HDP`li yöneticiler tarafından ‘Kandil` ile tehdit ediliyorlar.

Belediyenin entegreyi yaparken kendilerine 100 dönümlük arazi üzerine geri dönüşüm tesisinin yapılacağını söylediğini, fakat herhangi bir radyoaktif, radyasyon ve sarı metan gazı tehlikesinin olacağından bahsetmediğini ifade eden köy sakinleri kendilerine kumpas kurulduğunu, toplandığı iddia edilen imzaların kendilerine ait olmadığını; çevre köylerden toplandığını ifade ettiler

BELEDİYE HAYATIMIZI SÖNDÜRDÜ

Belediyenin projesinin hayvancılığı bitireceğini ifade eden Sevindik Köyü sakinlerinden Nurcan Aker yaşadıkları mağduriyeti şöyle dile getirdi: “Bizi kandırdılar, bize dediler ki küçük bir yer yapacağız ama bütün topraklarımızı istila ettiler. Biz bu tesisi istemiyoruz. Ya bizi öldürecekler ya da bundan vazgeçecekler.  Biz buna kesinlikle izin vermeyiz. Belediye bizi yaktı, hayatımızı söndürdü, hayvancılık dışında uğraşacağımız herhangi bir işimiz yok. Hayvanlarımızın bütün mera alanını yok ettiler. Başka köyler de hayvanlarımızı istemiyor, mera alanlarında hayvanlarımızı otlatamıyoruz. Burada dinamit patlatıyorlar ve bundan dolayı birçok hayvanımız sakat kalmış ve sularımız da kesilmiş durumda.”

TEHDİT ORMAN KANUNUDUR

Mahkeme safhası devam ettiği halde köylülerin belediyenin tehdidine maruz kaldığını ifade eden Sedrettin Gümüş, “Bu çöp tesisinin kurulması için köylülerden birkaç kişiyi kandırarak 400 dönüm alacaklarını söylediler ama bin 500 dönümden fazla toprağını işgal ettiler. Köylüler bunu anladıktan sonra avukat tutarak yasal yoldan karşı çıktı. Ancak köylüler sürekli belediyenin tehditlerine maruz kaldılar. Büyükşehir Belediye Başkanı, milletvekillerini ve il teşkilatlarını getirip köylüleri iknâ etmeye çalışıyor, ‘bunu kabul edeceksiniz` diye baskı uyguluyorlar” şeklinde konuştu.

SUR`U YIKTIM BİRKAÇ KİŞİYLE BURAYI DA YIKACAĞIM!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç`ın köylüleri tehdit ettiğini iddia eden Gümüş, “Belediyenin Çevre mühendisi Deniz Bey, burada köylülere bir tehdit savurmuştu. ‘Ben bir kaç kişiyle Sur`u yıktım eğer bırakmazsanız birkaç kişiyle burayı da yıkacağım` diyordu. Demek ki bunlar milletin faydasını, menfaatini değil kendi menfaatlerini düşünüyorlar.” diye konuştu.

KANDİL İLE TEHDİT EDİYORLAR KÖY MUHTARINI DARB ETTİLER

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi`nin kendilerini PKK ile tehdit ettiğini söyleyen Sevindik Köyü sakinlerinden Ferit Eker ise “Belediye bize zulmediyor. Bize ‘bu köyleri terk edeceksiniz` diyor. Bizi Kandil`le tehdit ediyorlar. ‘Diyarbakır`a gelmenize müsaade etmeyiz` diyorlar. İsimlerimizi yazmışlar, Kandil`e vermişler. Bugün köy muhtarımızı da dövmüşler. Çevremizdeki bazı kişiler de belediyeden yana hareket ediyorlar. Onlar da zabıtalarla beraber bize silah sıkıyorlardı. Biz bu tesisin yapılmasını istemiyoruz. Mahkeme devam ettiği halde gelip tekrar yasa dışı olarak bu tesisi yapıyorlar.” dedi.

UZUN NAMLULU BELEDİYE ZABITASI

Yapılan katı atık tesisinin köylerinde hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğine dikkat çeken Eker: “Köyümüzde yaklaşık 20 bin koyun 10 bin de büyükbaş hayvan var. Köyün nüfusu yaklaşık bin 500 kişi ve bunların geçimi hayvancılıktır. Hayvancılık olmazsa hiçbirimiz bu köyde kalamayız. Biz bu tesise karşıyız, elimizden ne geliyorsa onu yapacağız. Belediyenin getirdiği adamların kim ve ne olduğunu bilmiyoruz. Zabıta elbisesi giydirilmişti ama ellerinde uzun namlulu silahlar vardı” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE ÇALIŞANLARINI SİLAHLANDIRIP BURAYA GETİRDİ

Belediyenin, zabıtalarla köye gelip kendilerini tehdit ettiğini iddia eden Yaşar Eken, “Tesisin yapılmasıyla ilgili mahkeme devam ediyor. Bu tesisi bizim köyümüzde zorla yapmak istiyorlar. Devletten habersiz belediye kendi çalışanlarını, zabıtalarını silahlandırıp buraya getirdi. Bazı köylüleri de yanlarına alarak bizi tehdit ettiler. Gerçi zabıta olup olmadığını tam olarak bilmiyoruz; üzerlerinde zabıta elbiseleri vardı ama zabıtaya benzemiyorlardı. Belediye bu tesisi zorla yapacak biz de bunu kabul etmiyoruz. Allah`ın izniyle de müsaade etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

ZABITA MI EŞKİYA MI?

Köylüler olarak katı atık tesisinin yapılmasına karşı olduklarını belirten Menduh Kaçan, “Benim evimle yapılan tesis arasında 150 metre var. Belediye zabıta ekiplerinin eline silah vererek tesise geldi ve ‘zorla da olsa bu tesisi yapacağız` diyorlar. Zabıtalar köylülerin üzerine silah sıktı. Zorla ve zulümle topraklarımızı işgal ediyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık kaldık. Ama şunu iyi bilsinler köyde tek bir kişi kalana kadar biz bu tesisin yapılmasına izin vermeyeceğiz. Köyün bin 500 nüfusu var, hepimizi öldürsünler o zaman bırakıp gideriz.” şeklinde konuştu.

YETKİLİLER DUYARSIZ

Hiç kimsenin sorunlarına bir çözüm bulmadığını ifade eden köy sakini Ali Bayli de yetkililere seslenerek şöyle konuştu: “Valiye, Kaymakama, Cumhurbaşkanına ve Başbakana sesimizi duyurmak istiyoruz. Bizden 2 bin dönüm arazi aldılar.   Kesinlikle burada kimseyi istemiyoruz. Burayı eskisi gibi yapsınlar. Her gün dilekçe veriyoruz ve hiç kimse bizi dinlemiyor tehditlerle karşılaşıyoruz.”

YETKİLİLER YİNE UYKUDA

Aylardır gündemde olan Sevindik Köyü`nün durumunu çözmek adına yetkililerin bir girişimde bulunmaması, halkı tehdit eden zabıta görünümlü silahlı saldırganlar hakkında bir işlem yapılmamış olması “Yetkililer yine uykuda” yorumlarına neden oldu.  Çözüm sürecinde meydanı Pkk/HDP`ye terk eden yetkililerin sürdürülen tüm operasyonlara rağmen Sevindik Köyüne yapılan baskı ve baskınlara duyarsızlığının devam ediyor olması çelişki olarak değerlendirildi.

SİZ BANA DOKUNMAYIN! AMA BİZ HERKESE DOKUNURUZ

Öte yandan Mecliste dokunulmazlıkların kaldırılmaması için kavgalar çıkartan HDP`lilerin Çınar ilçesinin Sevindik Köyü`nde bu zorbalıklarda bulunması, muhtarı darp edip zabıta görünümlü eli silahlı kişilerle halkı tehdit etmesi ‘bana dokunmayın diyenlerin halka dokunmaya devam ettiğinin göstergesi` olarak değerlendirildi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının Kürtlere karşı bir saldırı olduğunu iddia eden HDP`li yetkililerin silahlı zabıtalar eşliğinde bir Kürt köyü olan Sevindik köyü sakinlerine yapılan baskıları ve Kandil ile tehdit edilmelerini nasıl yorumladıkları merak konusu oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir