• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Yoldan önce yol arkadaşı (Er-refiku kable`t tarik)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Haber Merkezi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çarşamba gecesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi`nde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından merakla beklenen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu Perşembe günü Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı ve 22 Mayıs`ta kongre kararı aldı. Yol arkadaşlarına kırgın olduğu gözlenen Davutoğlu ayrılığın nedenini bir atasözü ile özetledi: “Er-refiku kable't tarik” (yoldan önce yol arkadaşı)

Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu kongre kararı aldı. Çarşamba gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu`nun Beştepe`deki görüşmesinden sonra partinin kongreye gideceği ve Davutoğlu`nun aday olmayı düşünmediği kamuoyuna yansımıştı.

Perşembe günü Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulunda partinin 22 Mayısta olağanüstü kongreye gitmesi kararı alındı.

35 dakika süren MYK toplantısı sonrası Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu olağanüstü kongreye kadar Başbakan ve Genel Başkanlık görevini sürdürecek ve kongre günü istifa ederek görevi yeni Başbakan'a ve Genel Başkan'a devredecek. Davutoğlu bundan sonra AK Parti Konya milletvekili olarak görevine devam edecek.

7 HAZİRANDA BAŞIMIZI DİK TUTTUK

MYK sonrası basın mensuplarının karşısında açıklamada bulunan Başbakan Davutoğlu, iktidarında yaptıkları uygulamalardan örnekler vererek halk için canla başla çalıştıklarını ifade etti. Ekonomik alanda ve yatırımlarda da çalışmalarını hızla sürdürdüklerini ifade den Davutoğlu, Türkiye`nin en kritik bir süreçten geçtiği bir dönemde başbakanlık yaptığını, 7 Haziran akşamı çok üzüldüklerini ama başlarını dik tuttuklarını ve yeniden bismillah dediklerini ifade etti. 7 Haziran sonrasında kapsamlı bir şekilde ülkenin terör örgütlerinin hedefi olduğunu ifade eden Davutoğlu azınlık hükümeti oldukları halde taviz vermeden yollarına devam ettiklerini söyledi.

VERDİĞİM TÜM SÖZLERİ TUTTUM

1 Kasım seçimleri sonrasında verdikleri tüm vaatleri üç ayda yerine getirdiklerini ifade eden Başbakan Davutoğlu, verdiği hiçbir sözün yarım kalmadığını ifade etti. Reformlar konusunda sivil bir anayasa için kurullar oluşturduklarını belirten Başbakan, temel bir zeminin oluştuğunu sözlerine ekledi.

EMANETÇİ DEĞİLDİM; EMANETİ ÜSTLENDİM

Emanetçi bir başbakan olmadığını ama emaneti üstlendiğini ifade eden Davutoğlu şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımızdan görevi devralırken güçlü cumhurbaşkanı güçlü başbakan prensibi geçerliydi. Ben bu prensibe uyarak gece gündüz çalıştım. Sayın Cumhurbaşkanı 'emanetçi bir başbakan istemiyorum' demişti. Doğru bir tavırdı. Ben emaneti üstlendim ama hakkını vermek için gece gündüz çalıştım.

ER-REFİK KABLE'T TARİK

Geçen hafta AK Parti MKYK`da yetkinin başbakandan alınıp MKYK`ya devredilmesi konusunda kırgın olduğu gözlenen Davutoğlu refik değişmektense, genel başkan değişikliğini daha doğru bulduğunu ifade ederek “Eskilerin bir sözü vardır. Yoldan çok yol arkadaşları... Ben yol arkadaşlarımın benimle olduğundan emin olmak isterim. Bu bağlamda son MKYK'da yaşananlar, parti usulleri bakımından benim için önemli olmasa da refik açısından doğru olmadığına kanaat getirdiğim için, bütün dostlarımızla ve cumhurbaşkanıyla yaptığımız görüşmelerde refik değişmektense, genel başkan değişikliğindeki doğruluk bende hâsıl oldu. MKYK ve diğer kurulların değişmesi parti içinde değişik yorumlara neden olacaktı. O yüzden kongrede aday olmayacağım” dedi.

HİÇBİR ZAMAN HESAP İÇİNDE OLMADIM

Ak partinin Yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu ifade eden Davutoğlu olağanüstü kongre kararı aldıklarını ifade etti. Toplumun 6 ay önce yüzde 49,5 oy almış bir başbakanın bu görevi neden bıraktığının elbette merak ettiğini belirten Davutoğlu akademik hayattan bu güne kadar prensiplerinin olduğunu asla bir mevki ve makam talep etmediğini, bir makam için asla lobi çalışmasında bulunmadığını, mutabakatla genel başkan seçildiğini hatırlattı. En güçlü insanın kendisi ile barışık insanın olduğunu ifade eden başbakan pazarlık esasına dayalı bir hesap içinde olmadığını ifade etti.

Konuşmalarında zaman zaman birlik ve beraberlik mesajları veren başbakan, Partinin yıpranmasını istemediğini belirterek bir dava arkadaşının kalbini kıramayacağını, 22 Mayısta kongrenin toplanmasını talep ettiğini, kendisinin de aday olmayacağını açıkladı.

CUMHURBAŞKANININ ONURU BENİM ONURUMDUR

Bundan sonra da 5 temel hukuku gözeteceğini ifade eden Davutoğlu cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan ilişkisinin bir vefa ilişkisi olduğunu ve bunun istismar edilmesine izin vermeyeceğini cumhurbaşkanının onurunu kendi onuru, ailesinin onurunu kendi ailesinin onuru saydığını ifade etti.

ŞİMDİ BİRLİK VAKTİDİR

Kapatılma davasında AK Parti`nin yanındayım mesajını verdiğini ifade eden Davutoğlu “Türkiye kuşatma altında iken ben partimin yanındayım, partimin hukukunu her zaman koruyacağım. Partimizde gedik açmaya çalışanın karşısında ben olacağım” cümlelerini kullandı
‘Şimdi birlik vaktidir`, ‘bundan önce önündeyim, bundan sonra içinizdeyim` diyen Davutoğlu tabana birlik beraberlik ve partinin değerlerine sahip çıkılması gerektiği mesajını verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir