• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
POS Cihazının Parasını Vakti Gelmeden Önce Çekmek Caiz mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

POS cihazının hükmü kredi kartı kullanmanın hükmüyle aynıdır. Zira bu cihazlar ancak kredi kartı aracılığıyla kullanılmaktadır. Ödeme süresi geciktirilmediği sürece İslam alimlerinin büyük çoğunluğu, kullanılmasında bir sakınca görmemekle birlikte ihtiyaten kullanılmamasının daha uygun olduğunu söylerler.  

Bu cihazların kullanımıyla ilgili üç yol vardır;

Birincisi; bankanın tayin etmiş günde cihaz sahibi parasını almaya gider ve bunun karşılığında bankaya hiçbir komisyon ödemez. Bu caizdir. Aynı şekilde yüzdelik bir komisyon ödemesinde de bir sakınca yoktur. Zira bu cihazlar/bankalar alıcı ile satıcı arasında simsardırlar. İslamda simsarlık ve karşılığında alınan ücret helaldir.

İkincisi; POS cihazının sahibi alışverişten sonra istediği gün bankaya gider ve komisyon ücretini de ödeyerek parasını çeker. Bu kimse hak sahibi olduğu parasını faizli bankalarda bulundurmaması gerekiyor. Dolayısıyla ertelemeden parasını alması şartıyla bu muamelede bulunmasında bir sakınca yoktur. Bankaya ödediği yüzdelik fark ise simsarlık hakkıdır.

Üçüncüsü; cihaz sahibi başta anlaşmasını bankanın tayin ettiği gün üzere yapmıştır. Ve banka kendisinden komisyon farkı almayacağını belirtmiştir. Ancak nakit ihtiyacından dolayı satıcı, belli bir yüzdelik ödeyerek parasını günü gelmeden önce bankadan alıyordur. Bu durum, caiz olmayan çek ve senet kırdırmayla aynıdır; kendisinde çek bulunan kimse bankaya belli bir yüzdelik vererek vakti gelmeyen çekin karşılığını bankadan hemen almak istiyor. İslam alimleri faiz olduğundan dolayı bunu caiz görmezler. Çünkü bu durum, bankadan belli miktarda para alıp sonrasında (çekin günü geldiğinde) bu parayı fazlasıyla ödemek demektir ki bu ribadır.

fetvakurulu.com

Bu haberler de ilginizi çekebilir