• DOLAR 35.302
  • EURO 36.459
  • ALTIN 3001.6
  • ...
Van İnci Kefaline avlanma yasağı başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde yaşayan ve endemik tür olan inci kefali balığını avlama yasağı 15 Nisan’da başlıyor. 15 Nisan-15 Temmuz’a kadar devam edecek olan yasak kapsamında, Van ve Bitlis valilikleri koordinasyonunda polis, jandarma ve Tarım Müdürlükleri tarafından önlemler alınmaya başlandı.

Avlanma yasaklarının uygulandığı yıllardan bu yana Van İnci Kefali balığının boyu 16.5 santimetreden 19.5 santimetreye kadar büyüdüğüne dikkat çekiliyor.

Konuya ilişkin İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Vangölü Balıkçılık Kooperatif Başkanı Übeydullah Demir, uygulanan av yasaklarından dolayı balıkçıların bilinçlendiğini, ancak şikâyetlerine rağmen Tarım İl Müdürlükleri’nin denetimlerini yeterince iyi yapmadıklarını söyledi.

Dünya genelinde olduğu gibi üreme döneminde balık avlamadıklarını belirten Demir, “15 Nisan tarihinden itibaren balıklarda üreme dönemi başlıyor. 1993 yıllarından bu yana üremeden dolayı av yasakları başladı. Daha önceki zamanlarda üremeden dolayı av yasağı yoktu, ilkel bir balıkçılık vardı. Ancak bizler de dünya balıkçılarının uygulamaları gibi 15 Nisan tarihinden itibaren üreme döneminden dolayı dünya şartlarına uyarak balık avlamıyoruz. Burada Tarım İl Müdürlüğü denilen bir daire varmış. Üreme döneminden dolayı denetimlerini onlar yapıyormuş, ancak şu ana kadar bu çalışmalarını görmedik.” ifadelerini kullandı.

“Daha önce ilkel balıkçılık vardı”

Geçmiş yıllarda bilinçsiz avlanmalardan dolayı ilkel bir balıkçılık olduğunu belirten Demir, şu an bilinçsiz avlanmaların daha az olmasından dolayı balıkların eskisine oranla geliştiğine dikkat çekrek, “1993 yılından önce 20 adet inci kefali 1 kilogram iken, şu an 12-13 adet balık 1 kilogram geliyor. Bu uygulamalardan dolayı balık gelişmeye başladı. Daha önce ise bu memlekette ilkel bir balıkçılık vardı.” dedi.

“Van’da da balıkçılığı batıran tarımdır”

Gelişmemiş balıkların ağa düşmemesinden dolayı balıkçıların 16 milimlik ağları  kullanmaması gerektiğini işaret eden Demir, Gevaş, Edremit ve İskele’deki balıkçıların 16 milimlik ağ kullandığını bu durumda şikâyetlerine rağmen Tarım İl Müdürlüğü’nün ilgilenmediğini vurguladı.

Demir, “Tarım İl Müdürlüğü güya 100 tane araç alacak ve bunların da ihalesi yapılacak. Üreme dönemi diye çalışmalar yapacak, ama bize göre tarım yok. Van’da da balıkçılığı batıran tarımdır. Tarım ne sağlıkla ve ne balıkçılıkla uğraşıyor, ne de ağlarımızla ilgileniyor. Bugün gölde 16 milimlik ağ kullanılıyor. Bu 16 milimlik ağ Türkiye genelinde yasak. Bizim kullanabileceğimiz ağların en düşüğü 20 milim olur. Ancak ne yazık ki Gevaş’ta, Edremit’te ve İskele’de 16 milimlik ağlar kullanılıyor. Bu noktada Tarım İl Müdürlüğü’ne binlerce kez başvurmamıza rağmen ilgilenmiyorlar ve sadece oturup maaş alıyorlar. Ama Yüzüncü Yıl Üniversitesine teşekkür ediyoruz. Bu konuda bizlerle bayağı ilgilendi. 1993 yılından bu yana çok ilgilendiklerinden dolayı balıkçılarımız da, balıklarımız da gelişti.” diye konuştu.

“Bugün duyarlı balıkçılarımızın sayısı arttı”

Son olarak Tarım İl Müdürlüklerini eleştiren Demir, duyarlı balıkçıların da sayısının arttığını belirterek, “Buraya Nevşehir’den biri gelir Erciş’ten, Muradiye’den kamyonunu yükler ve Nevşehir’e kadar gider. Yetkililer demezler, ‘bu balık nereden alınmış, nereye götürülüyor?’ diye. Şu an üreme dönemi başladı ancak ilgilenen yok. Bu durum da özellikle tarımdan kaynaklanıyor. Burada ne Bitlis’teki Tarım İl Müdürlüğü, ne Van’daki Tarım İl Müdürlüğü ne de ilçelerimizdeki tarımcılar, hiçbiri ilgilenmiyor. Bugün balıkçılarımız bile tarımcılardan daha fazla bilinçlendiler. Bugün duyarlı balıkçılarımızın sayısı arttı. Balıkçılar üreme döneminde ağlarını, teknesini çekip balıkçılık yapmazlar. Bu ay balıkçılık yapanlar çiftçi kesimi ve işi olmayan insanlardır. Bugün gıda ile uğraşan vatandaş da gidip balıkçılık yapıyor. Bu da tarımın zayıflığını göstermektedir.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir